Petrov: Zakon o poljoprivrednom zemljištu smrt za hrvatsku poljoprivredu

21.04.2022.

09:00

Autor: T.D./HRT/Hina

Božo Petrov

Božo Petrov

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o konačnoj verziji izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojom se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara te se nastoji na svom raspoloživom zemljištu obavljati proizvodnja.Mario Mandarić iz Kluba zastupnika HDZ-a rekao je da se zbog situacije u Ukrajini i ruske agresije na Ukrajinu otvorilo puno pitanja oko proizvodnje hrane i poljoprivrede.

- Jedno od bitnijih pitanja je bilo - koliko smo mi kao država samodostatni u proizvodnji sjemena onih glavnih poljoprivrednih kultura koje su nam najbitnije, rekao je. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da nismo ni blizu samodostatni u proizvodnji sjemenskih kultura, najvažnijih sjemenskih kultura.

- Osobito prvi takav program potpore za sadnju najprije sjemenskog kukuruza jer njega vidimo kao prvi potencijalni problem 2023. godine, a zatim u manjem iznosu i ostalih sjemenskih kultura koje Hrvatska treba, rekla je.  

- Bili vi, bio autopilot na vašem mjestu, sasvim je svejedno. Niti jednu stvar niste riješili. Ovaj cijeli zakon se priprema kako biste se prilagodi da se zemljište može prodavati strancima, rekao je Božo Petrov.  

Domagoj Hajduković iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata je istaknuo da ne zna koliko je politički legitimno da politički hodajući mrtvaci, a to su svi ministri u Vladi dok ne bude rekonstrukcije, brane ovako važan dokument.

Prije formalne rasprave saborska oporba u četvrtak je izrazila nezadovoljstvo izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, smatrajući da neće zadržati ljude na selu ni spriječiti manipulacije, a Mostov Božo Petrov ustvrdio da će 'značiti smrt za hrvatsku poljoprivredu'.

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisuju raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, zabranjuje se parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara, te smanjuju administrativne zapreke.

- Zakon je složen tako da bi se poljoprivredno zemljište moglo prodavati strancima, zakon je smrt za hrvatsku poljoprivredu, ocijenio je Petrov, zatraživši stanku uoči rasprave o zakonu.

Cijene poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj najniže su u EU , a kupovna moć nekoga iz EU deset puta veća nego hrvatskog poljoprivrednika i koji će onda hrvatski poljoprivrednik kupiti zemljište, upitao je Petrov.

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) tvrdi kako veliki strah vlada kod OPG-ova da neće moći doći do zemljišta ili da ga neće moći zadržati i nastaviti s poljoprivrednom proizvodnjom.

Kaže da se zakonom ne predlaže revizija raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, te prednost daje onima koji su možda temeljem lažnih gospodarskih programa prije 10-tak godina došli do zemljišta.

- Određeni moćnici su po birtijama dodjeljivali prava na poljoprivredno zemljište i sumnjam da će zakon nešto promijeniti, rekao je Željko Lenart (HSS).

Da zakon neće onemogućiti manipulacije zemljištem i ne nudi poticaje za ostanak mladih na selu smatra i Sabina Glasovac (SDP).

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) rekao je da bi zakon trebao predstavljati glavni dokument kojim ćemo se boriti protiv daljnje devastacije ruralnog prostora ali i poboljšanja poljoprivrede proizvodnje.

- Ne bi bio loše da ga stavimo u treće čitanje i tako poboljšamo da bude provediv, predložio je Hajduković.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) zaključila je da je kod izrade zakona trebalo više slušati struku.

Predložene zakonske izmjene propisuju da se poljoprivredno zemljište izvan građevinskog područja ne može geodetskim elaboratima dijeliti niti formirati katastarsku česticu površine manje od jednog hektara, osim u slučaju izdvajanja poljoprivrednog zemljišta radi izgradnje infrastrukturnih i drugih građevina određenih propisom kojim se uređuje prostorno uređenje. 

Glavne odrednice odnose se na obvezu dostave i izrade gospodarskih programa, elektroničku provedbu javnog natječaja, uspostavljanje novog sustava bodovanja u skladu sa strateškim ciljevima, uz obavezu raspisivanja natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Navedene izmjene i dopune Zakona imaju za cilj smanjenje postojećih administrativnih zapreka te ubrzano, učinkovito, pravedno i transparentno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. 

Nakon rasprave o izmjenama zakona o poljoprivredi, zastupnici će iznijeti stajalište o prijedlogu saborskog Odbora za zdravstvo da se prva nedjelja u lipnju proglasi Nacionalnim danom preživjelih od raka. 

Nacionalni dan bila bi još jedna prilika da se građane podsjeti na rizične faktore za razvoj raka poput pušenja i alkohola, te naglasi važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Reporterka HTV-a Tatjana Munižaba javila se iz Sabora i rekla da poljoprivreda nikad nije bila medijski atraktivna pa ni hrvatskim strankama isplativa tema kao što su to ustaše, partizani ili udbaši.

- U sabornici neće biti ni približno toliko zastupnika koliko ih je jučer bilo. Dobili su plan još jučer pa su najavili da će izostati zbog drugih njima znanih obveza. Poljoprivreda i poljoprivredno zemljište zjapi prazno, a oni koji bi ga trebali obrađivati, sad su u Irskoj, rekla je.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!