07:15 / 26.01.2018.

Autor: HRT

Sabor o konačnom prijedlogu izmjena zakona o GMO-u

-

-

Foto: - / -

Izmjenama zakona o GMO-u u zakonodavstvo se prenose europske norme koje uređuju područja ograničavanja ili zabrane uzgoja GMO-a na dijelu državnog područja ili na cijelom državnom području.
Nakon već tradicionalnih stanki, Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o genetički modificiranim organizmima i glasovanjem o raspravljenim prijedlozima.

Izmjenama zakona o GMO-u u zakonodavstvo se prenose europske norme koje uređuju područja ograničavanja ili zabrane uzgoja GMO-a na dijelu državnog područja ili na cijelom državnom području. Direktiva EU-a, naime - dopušta državama članicama da samostalno odlučuju o tome kako će tretirati GMO na svom području.

Živi zid i Most uz uzgoj, traže i jasnu zabranu uvoza GMO hrane, jer ne vjeruju da će Vlada odoljeti pritiscima izvana iako se svih 20 hrvatskih županija proglasilo 'GMO slobodnima'. Zanimljivo je i da vezano za ovaj zakon HDZ ima potporu SDP-a.

Sabor je potom nastavio rad glasovanjem o već raspravljenim točkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!