06:56 / 19.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Od 1. lipnja više zastupnika u Sabornici?

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sabor je danas nastavio redoviti rad nakon stanke zbog lokalnih izbora, a predsjednik Gordan Jandroković je najavio da bi se broj od 40-ak zastupnika u Sabornici mogao povećati od 1. lipnja, što će ovisiti o epidemiološkim mjerama i uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nema nas puno, konstatirao je i predsjednik Sabora, pa čestitao svima koji su pobijedili u prvom krugu lokalnih izbora, a onima koji idu u drugi zaželio puno sreće i dobru borbu.


Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj. Iskustva iz provedbe EU-ovih fondova prvog cjelovitog financijskog razdoblja, onog 2014.-2020., kao i brojne preporuke Europske komisije te revizijski nalazi ukazuju na nužnost jačanja administrativnih i apsorpcijskih kapaciteta te na potrebu daljnjeg pojednostavljenja i ujednačavanja pravila, gdje je to moguće.

Na dnevnom redu i izvješće pravobraniteljice za tri godine 

Pred zastupnicima su ovoga tjedna različite teme, među njima i izvješća pučke pravobraniteljice za tri posljednje godine. Sabor je u ožujku za novu pravobraniteljicu, na osam godina, izabrao Tenu Šimonović Einwalter, Bivša pravobraniteljica Lora Vidović je u izvješću za 2020. upozorila kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, a to je pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njena izvješća.

Posebno zabrinjava što se Vlada nije očitovala na čak 60 posto preporuka, istaknula je Vidović koja je u izvješću navela 142 preporuke, mahom za ministarstva, koja trebaju osnažiti zaštitu ljudskih prava u gotovo svim područjima života. Ured pravobraniteljice, koji je lani imao 53 zaposlenih, postupao je u gotovo 5000 predmeta, novootvorenih je nešto preko 2900, što je 16% više u odnosu na 2019. To je u najvećoj mjeri posljedica epidemije koronavirusa i potresa koji su snažno utjecali na ljudska prava, tumači pravobraniteljica i navodi kako je najviše pritužbi zaprimljeno u zdravstvu (328), ali i vezano za komunalne djelatnosti.

O Strategiji niskougljičnog razvoja i Upravnom vijeću Hine

Zastupnici će u petak izreći svoje mišljenje o Strategiji niskougljičnog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050., a nakon toga i o prijedlogu da se razriješi, odnosno imenuje, četvero od petero članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!