21:58 / 10.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Sabor: O legalizaciji konoplje potrebna šira javna rasprava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Legalizacija konoplje je kompleksna tema i zahtjeva široku javnu raspravu, poručili su u Saboru odbijajući prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se legalizira konoplja u poljoprivredne, medicinske i rekreativne svrhe.
Legalizacija konoplje je kompleksna tema i zahtjeva široku javnu raspravu, poručili su u Saboru i vladajući i oporba odbijajući prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se legalizira konoplja u poljoprivredne, medicinske i rekreativne svrhe.

Živi zid predlaže da se izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga omogući proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, da se koristi cijela biljka, te da se omogući upotreba konoplje u medicinske svrhe za liječenje, kao i za rekreativne svrhe.

Od konoplje se mogu proizvoditi mnogi proizvodi kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata, kazao je Branimir Bunjac (Živi zid) predstavljajući prijedlog naglasivši da je konoplja tradicionalna hrvatska biljka.

Za legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe potrebna je šira javna rasprava, kazao je Ivan Ćelić (Klub HDZ) upozorivši na negativne posljedice konzumiranja marihuane na zdravlje.

Siniša Varga (SDP) najavio je da će Klub SDP-a o prijedlogu glasovati suzdržano no pozdravlja poticanje rasprave o toj temi. Slaže se i da je za upotrebu marihuane u rekreativne svrhe potrebna široka javna rasprava, a istog je stajališta i Božica Makar (HNS) koja kaže da je je riječ o kompleksnoj problematici.

Tomislav Saucha (NZ) u raspravi je pak priznao da povremeno konzumira marihuanu založivši se za njezinu legalizaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!