Saborski zastupnici: Pirotehničare adekvatno platiti

10.02.2023.

Zadnja izmjena 15:15

Autor: M.M./Hina/HRT

Saborski zastupnici: Pirotehničare adekvatno platiti

Saborski zastupnici: Pirotehničare adekvatno platiti

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Saborski zastupnici istaknuli su u petak u raspravi o izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju potrebu za poboljšanjem materijalnog statusa pirotehničara i založili se da primaju plaće koje su adekvatne za taj opasan posao.

Kada je riječ o današnjoj točki - prijepora nema jer Prijedlog nacionalnog programa protuminskog djelovanja prema kojem Hrvatska do 1. ožujka 2026. mora razminirati cijeli teritorij, ima jednoglasnu potporu zastupnika. No i vladajući i oporba sumnjaju da će Hrvatska u samo tri godine riješiti problem koji se nije uspio riješiti od završetka Domovinskog rata. Predstavljajući zastupnicima Vladin plan razminiranja, i sam državni tajnik u MUP-u iznio je zabrinjavajuće podatke.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora: 

Marin Miletić (Most) ističe kako je posao pirotehničara izuzetno zahtjevan i opasan, a plaće im se pet godina nisu povećavale, pa sada iznose 9000 kuna (1200 eura).

- Koliko košta da košta, država to mora osigurati, poručio je Miletić koji smatra da bi trebali imati plaću minimalno u rangu saborskih zastupnika.

Miletić je također prenio poruku pirotehničara koji je upozorio da poslove dobivaju usred zime u Lici na Svilaji, pri čemu je ove godine radio dva dana, a ostalo vrijeme je na minimalcu, kao i većina njegovih kolega.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić pojasnio je da se poslovi razminiranja ne mogu raditi cijele godine, posebice kada su snijeg, poplave i blato.

- Ti se poslovi ne bi trebali raditi na nepristupačnim područjima dok je snijeg ili velika hladnoća, poručio je.

Najavio je poslove na razminiranju u Kopačkom ritu, kako bi završili razminiranje u Osječko-baranjskoj županiji.

Istaknuo je da plaće pirotehničarima isplaćuju trgovačka društva koja ih zapošljavaju, a poslove dobivaju temeljem natječaja.

Plaće pirotehničara zanimale su i HDZ-ovu Nadicu Dreven Budinski, koja je upitala primaju li pirotehničari uz plaću i neke dodatke.

Katić je pojasnio da pirotehničari redovito dobivaju dnevnice ako se posao radi 50 kilometara izvan mjesta prebivališta, što najčešće i jest slučaj.

Predstavljajući izmjene Zakona o protuminskom djelovanju, Katić je istaknuo da je cilj osigurati učinkovitije, kvalitetnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina najkasnije do 1. ožujka 2026. godine, bez nepotrebnih administrativnih barijera i neracionalnog trošenja proračunskih sredstava.

U potpunosti se ukida dopunski opći izvid koji se pokazao nepotrebnim i neracionalnim, utvrđuje se da jedinice područne i lokalne samouprave moraju najkasnije do 30. lipnja tekuće godine MUP-u dostaviti prijedloge za prioritetno razminiranje, kako bi se na vrijeme usvojio plan protuminskog djelovanja, koji Vlada donosi svake godine.

Također, uređuje se da analizu minski sumnjivog područja mogu obavljati i ostali osposobljeni djelatnici MUP-a, a ne samo pirotehničari i sl.

Katić: U Hrvatskoj još 170 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora


U Hrvatskoj je još oko 170 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a cilj je najkasnije do 1. ožujka 2026. u potpunosti očistiti državu od mina , kazao je u petak državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.


Kazao je kako je od 1996. godine do danas je evidentirano 607 žrtava mina, od kojih su 204 smrtno stradale, među kojima je 38 pirotehničara. Minskoj opasnosti je izloženo oko 4,7 posto ukupnog stanovništva RH. 


- Taj problem je velik u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj, Sisačko -moslavačkoj i Splitsko- dalmatinskoj županiji. Poručujem lovcima, planinarima, izletnicima poručujem da poštuju oznake koje upozoravaju na minsku opasnost i ne ulaze u ta područja, naglasio je.

Prijedlogom nacionalnog program želi se u potpunosti, najkasnije do 1. ožujka 2026., ukloniti minsku opasnost s područja Hrvatske, održavati oznake za minski sumnjiva područja, informirati i educirati stanovništvo na sumnjivom području, pružati skrb i rehabilitaciju stradalima, te poticati izvoz hrvatskih znanja i iskustva o protuminskom djelovanju.

- Što se tiče izvoza znanja i iskustva u druge zemlje, napomenuo je Katić, planira se suradnja i s Ukrajinom.

- Od 1998. do 2022. za razminiranje je ukupno utrošeno milijardu eura a do 2026. potrebno još oko 240 milijuna eura, odnosno oko 80 milijuna eura godišnje Sredstva su osigurana u državnom proračunu i u sklopu programa konkurentnost i kohezija 2021.-2027., kazao je Katić.

Posao razminiranja, kao i dosad, obavljati će pirotehničari, u Hrvatskoj je 40 pravnih osoba akreditiranih za razminiranje, 397 pirotehničara, te oko 100 pasa i 40-ak strojeva za detektiranje mina, dodao je.

Još je ogroman posao pred nama, ali siguran sam da ga možemo obaviti, poručio je Katić zastupnicima.

Zastupnici su podržali plan da se dovrši proces razminiranja

Zastupnici su podržali plan da se dovrši proces razminiranja te upozorili da postoji velik broj zaostalih minsko- eksplozivnih sredstava koje je neprijatelj posijao tijekom Domovinskog rata.

Jelena Miloš (Klub zeleno-lijevog bloka) predložila je da jasnije prepoznavanje stručnosti pirotehničara u razminiranju te da se više uloži u stvaranje jakog centra iz kojeg će se nuditi stručna pomoć i edukacija drugim zemljama. Istaknula je također važnost da Hrvatska i dalje bude lider u humanitarnom razminiranju.

I ona je, kao i Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a), upozorila da se iz predložene strategije ne vidi što će biti s pirotehničarima nakon što završi razminiranje.

- Izrazito je bitno da se taj plan napravi što prije i da se s tim ljudima što prije razgovara kako bi znali svoju budućnost i kako bi zadržali njihovo znanje, poručila je.

Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrati) također smatra da bi bilo šteta da Hrvatska, koja ima veliko organizacijsko i tehničko iskustvo u razminiranju te vrhunski educirane pirotehničare, to znanje ne podijeli i sa onim zemljama u kojima postoji minska opasnost.

Ciljevima Nacionalnog programa protuminskog djelovanja Republike Hrvatske do 2026. planira se održavati i unaprjeđivati obilježenost cjelokupnog minski sumnjivog područja (MSP) oznakama koje ukazuju na minsku opasnost.

Uz to, želi se i provoditi program edukacije cjelokupnog stanovništva koje živi i/ili radi u njegovu okruženju ili mu gravitira o opasnostima od minskih eksplozivnih sredstava, neeksplodiranih ubojnih sredstava i njihovih dijelova.

Također, nastavit će se i s pružanjem skrbi i rehabilitacije, uključujući psiho-socijalnu rehabilitaciju i ekonomsku reintegraciju svim osobama stradalim od mina i eksplozivnih ostataka rata te poticati izvoz hrvatskih vještina, znanja, iskustva i opreme koja se koristi u protuminskom djelovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!