Oporba: Kazalište u raljama centralizacije i politizacije, ministrica: Nije točno!

16.02.2023.

Zadnja izmjena 17:57

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/Hina/I.B./HRT

Ministrica Nina Obuljen Koržinek

Ministrica Nina Obuljen Koržinek

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Cijeli je dan trajala završna saborska rasprava o Novom zakonu o kazalištima koji zainteresirana javnost čeka već više od 16 godina. Tim se zakonom rješava sudbina brojnih baletnih umjetnika, ali i preciznije određuje način izbora i ovlasti intendanata nacionalnih kuća.

Unatoč uvjeravanjima ministrice kulture, dio saborske oporbe je ustrajao da novi zakon o kazalištima baca kazalište dalje u ralje centralizacije i politizacije, a HDZ ne dijeli takvo viđenje i hvali zakon.

U napasti sam postaviti pitanje: Gdje ste to pročitali? U zakonu nigdje nema diktata izvršne vlasti, centralizacije ili politizacije, uzvratila je ministrica Nina Obuljen Koržinek zastupnicama Sabini Glasovac (SDP) i Daliji Orešković (Centar) u saborskoj raspravi o zakonu.

Prema važećem zakonu, intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnoga vijeća imenovalo je i razrješavalo predstavničko tijelo osnivača, po novom će to činiti izvršno tijelo tj. gradonačelnik.

Glasovac: Kadrovska politika kao jedina kulturna politika


SDP-ova zastupnica tvrdi da zakon baca kazalište dalje u ralje centralizacije i politizacije, da se u imenovanju vodećih kadrova ovlasti centraliziraju u rukama uskog broja pojedinaca. Kadrovska politika servira se kao jedina kulturna politika, tvrdi Glasovac.


Spočitavajući ministrici da nije uvažila kritike oporbe, i Orešković u zakonu vidi veliku centralizaciju kazališta u rukama izvršne vlasti. To ne može biti dobro, kazala je.


Za Davora Bernardića (Socijaldemokrati) novi je zakon korak unatrag, omogućava koncentraciju moći u rukama gradonačelnika.


Krstulović Opara: Oporbu zanima samo kadroviranje


Andro Krstulović Opara (HDZ) primjećuje kako najveći dio oporbe govori samo o imenovanju intendanata, kako ih zanima samo kadroviranje.


- Otkud ideja o centralizaciji, ako je gradonačelnik dobio 51 posto glasova, ima veću snagu nego gradsko vijeće, kaže Rade Šimičević.


Dio oporbe pozdravio je činjenicu da je nakon prvog saborskog čitanja iz zakona izostavljena potvrda ministra kulture za imenovanje nacionalnog kazališta.


- To budi optimizam da se radi o političkoj strukturi u povlačenju, sve drugo ostaje isto, kaže Nino Raspudić (Most), koji upire prstom u pad iznosa kojim se financira profesionalno kazalište.


Novo rješenje pozdravlja i Marijana Puljak (Centar), no brine je što se više o radu i poslovanju kazališta neće raspravljati na gradskom vijeću, pa javnost neće imati uvid u poslovanje.


Ministrica se s tim ne slaže, tumači da se zakonom ne može propisati politička kultura. Gradsko vijeće može raspravljati o čemu god želi, ako se tako dogovori, poručila je.


Ministrica: Ne narušavaju se radna prava umjetnika


Ministrica je odlučno odbacila tvrdnje da se zakonom narušavaju radnička prava kazališnih umjetnika, da se kroz reviziju djelovanja umjetničkih djelatnika omogućuje protuustavna neravnopravnost pojedinih zaposlenika. Ako su se umjetnici do sada zapošljavali nakon 20 godina, a sada nakon četiri kakvo je to narušavanje radnih odnosa? upitala je.


HDZ-ovi zastupnici hvale zakon, ističu da je uvažio različita mišljenja, da nudi rješenja kako bi se bolje povezala nacionalna kazališta, omogućio veći broj razmjena i koprodukcija.


Zadovoljni su uređenjem statusa kazališnih umjetnika koji ne mogu umjetnički djelovati. Njima se, naime, nudi sklapanje ugovora za drugo radno mjesto ili prekvalifikaciju.


Smatram da prekvalifikaciju treba omogućiti i opernim umjetnicima, koji više ne mogu raditi, kaže Raspudić.


Ministrica je otklonila bojazni da bi neki plesni ansambli mogli imati problema s popunjavanjem, jer će donošenjem zakona dio njihovih članova steći uvjete za mirovinu.


Moći će angažirati umjetnike koji godinama rade honorarno, kaže ministrica. Navela je i kako je na audiciju zagrebačkog HNK-a u samo deset dana stiglo 550 prijava iz cijelog svijeta.


U ansamblu Lado zbog umirovljenja odmah odlazi četvero ljudi, uskoro čak trećina ansambla, a na zadnji natječaj javilo se samo petero ljudi, rekla je Urša Raukar Gamulin (ZLB) zagovarajući prijelazno razdoblje.

Bernardić: Negativna selekcija stranke Možemo u zagrebačkoj kulturi


Zastupnik Davor Bernardić (Socijaldemokrati) koji se, kao i ostala saborska oporba, obrušio danas na konačan tekst novog zakona o kazalištima, prozvao je stranku Možemo zbog negativne selekcije u zagrebačkim kulturnim institucijama.

Radi se o Zagrebačkoj filharmoniji i Umjetničkom paviljonu, ali i imenovanjima u upravna vijeća gradskih kazališta, rekao je Bernardić u saborskoj raspravi o novom zakonu.

Bernardić: Cilj je zadržati sve ljude ministrice kulture


Naveo je da se smjenjuje ravnatelj Filharmonije, koji je dobro radio svoj posao, da bi se na njegovo mjesto postavila politički podobna osoba iz stranke Možemo.


U Umjetničkom paviljonu smijenjena je ravnateljica da bi došla gospođa koja nije ni muzeolog, a glavni joj je domet bio organizirati izložbe u izlogu svoje knjižnice, kazao je.


Bernardić tvrdi kako je cilj novog zakona zadržati sve ljude ministrice kulture i zabetonirati njihovu poziciju, tako se potvrđuje negativna selekcija u kulturi.


Osim toga, rekao je, novim se zakonom narušavaju radnička prava umjetnika, a ravnatelji i intendanti dobivaju prevelike ovlasti.


Andro Krstulović Opara (HDZ) uzvraća mu kako se sve anomalije u Zagrebu događaju zbog postojećeg zakona. Novi poboljšava sve što nije bilo u redu, njime se pojačava transparentnost, poboljšava upravljanje i financiranje kazališta i kazališnih družina.


Puljak: Javnost neće znati kako se troši proračunski novac


Marijana Puljak (Centar) naglašava da po novom zakonu intendanta bira izvršno, a ne predstavničko tijelo, baš kao i članove kazališnog vijeća.


Izvještaj o radu kazališta podnosi se upravnom odjelu za kulturu u lokalnoj jedinici, a ne više predstavničkom tijelu, tako se od javnosti sklanja rasprava o radu kazališta. To je loše, javnost neće znati kako se troši proračunski novac, smatra Puljak.


Ovo nije zakon o kazalištima, nego zakon gdje se kadrovska politika servira kao jedina kulturna politika, tvrdi Sabina Glasovac (SDP) koja također drži da se gradonačelnicima daju velike ovlasti.


Kazalište se baca u ralje centralizacije i politizacije, jadno, bijedno, od HDZ-a ništa neočekivano, kazala je zastupnica.


Novi zakon je pokazatelj nesposobnosti Ministarstva kulture, ustvrdio je Marko Milanović Litre (HS) koji u svemu vidi nastavak prakse Vlade oko centralizacije moći.


Ekipa koja je u sjenama Ministarstva sklapala ovaj zakon nema ni ideje, ni vizije, ocijenio je zastupnik.


Gamulin Raukar: Razmisliti o baletnim umjetnicima i Ladu


Urša Raukar Gamulin (ZLB) moli da se promisli o situaciji baletnih umjetnika i članova ansambla Lado koji se, kaže, po novom zakonu stavljaju u mirovinu.


Postoji realna mogućnost da će se balet HNK-a i Lado naći s bitno manje članova, dok baletna škola ne može proizvesti toliki broj novih članova, upozorila je.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uzvratila je na kritike da je razočarana što mora slušati teze koje se ne nalaze u konačnom tekstu zakona.


To je cjelovit prijedlog koji je sačuvao sve što je bilo dobro u postojećem zakonu, a donosi izmjene u područjima gdje je potrebno, ustvrdila je.


Kao najvažnije segmente istaknula je jasnije upravljanje, preciznije financiranje, značajno unapređenje statusa svih umjetnika, kako kazališnih, tako i baletnih i plesnih umjetnika.


Kao najvažnije segmente istaknula je jasnije upravljanje, preciznije financiranje, značajno unapređenje statusa svih umjetnika, kako kazališnih, tako i baletnih i plesnih umjetnika.


Ne stoji da je zakon kontra kazališnih umjetnika, do sada nisu mogli dobiti ugovor na neodređeno prije 16 odnosno 20 godina, sada mogu nakon četiri, naglasila je.


Uvjerena sam da stvaramo preduvjete za kvalitetniji rad kazališta, u sigurnijem okruženju, na dobrobit umjetnika, poručila je ministrica.

Sabor: Odbor za medije prihvatio izvješće o radu UV Hine za 2021.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u četvrtak je većinom od osam glasova za, jednim suzdržanim i jednim protiv prihvatio Izvješće o radu Upravnog vijeća (UV) Hine za 2021. godinu.

Predsjednica UV-a Hine Majda Tafra-Vlahović istaknula je da su u 2021. tri najvažnija postignuća bila uspješno poslovanje, profesionalno i učinkovito djelovanje novinara i drugih zaposlenika, te uspjesi u realizaciji složenih projekata.

U otežanim uvjetima zbog pandemije i posljedica potresa, Hina je nastavila uspješno ispunjavati svoju zakonsku funkciju javne službe, vjerodostojno i sveobuhvatno informirati javnost, pri čemu je objavila više sadržaja nego prethodne godine, kazala je.

Kroz brojne servise ukupno je korisnicima isporučila gotovo 224 tisuće tekstova, fotografija te audio i video zapisa, što je oko 9000 više nego godinu ranije, dodala je Tafra-Vlahović.

U 2021. Hina je zabilježila blagi pad prihoda s tržišta, međutim to je nadoknadila u 2022. kada je zabilježila najveći rast ukupnih prihoda, posebno onih s tržišta, 10 posto više u odnosu na 2021.

Tijekom 2021. ukupni prihodi iznosili su 25 milijuna kuna, a dobit 629 tisuća kuna.

Uspješno je provela i nekoliko projekta sufinanciranih EU sredstvima, navela je Tafra-Vlahović

Jelena Miloš (Klub zeleno lijevog bloka) pohvalila je povećanje prihoda Hine i rad novinara napomenuvši važnost pomlađivanja kadrova.

Odbor za medije također je prihvatio prijedlog o razrješenju članice Nadzornog odbora HRT-a Antonije Petričušić i predložio da se za novog člana imenuje Antun Pavešković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!