22:31 / 25.11.2020.

Autor: HRT/M.M./Hina

Sabor o odlasku pripadnika Oružanih snaga RH na Kosovo

-

-

Foto: - / -

Hrvatski sabor nastavio je rad raspravom o prijedlogu sudjelovanja u Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.
Hrvatski sabor nastavio je s radom raspravom o prijedlogu sudjelovanja u Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Na izlaganje predlagatelja, zastupnici su uputili cijeli niz replika.

No uoči rasprave zapelo je na amandmanima koje je oporba podnijela na Ovršni zakon. Željko Reiner je obrazložio da je sinoć najavljeno kako će izjašnjavanje o tim amandmanima biti nakon rasprave. Većina to nije čula pa se oporba jutros pobunila jer to nije bilo objavljeno na stranicama i stoga nema ni onih koji su amandmane podnijeli. Reiner im uzvraća kako je sve u skladu s procedurom. Zbog toga su oporbeni zastupnici zatražili i stanku.

➡️ HDZ tijekom rasprave o izmjenama postojećeg, najavio novi Ovršni zakon na proljeće

Na Kosovo bi trebalo otići do 150 pripadnika Oružanih snaga RH s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Trenutačno je u operaciji KFOR raspoređen 33. hrvatski kontingent s 38 pripadnika OSRH i dva helikoptera. Područja razmještaja su Priština, Ferizaj/Uroševac i kamp Villaggio pokraj Peći.

Hrvatski kontingent usredotočen je na izvršavanje zadaća zračnog transporta, rad stožernog osoblja u stožeru operacije KFOR, rad u savjetničkom timu na razini Ministarstva obrane Republike Kosovo i Kosovskih snaga sigurnosti.

Budući da je završeno sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji potpore miru u Afganistanu, predlaže se povećanje hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu s 40 na 150 pripadnika OSRH.

Financijska sredstva osigurana su u državnom proračunu za 2020. i projekcijama za 2021. i 2022. i u okviru su limita određenih za Ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!