Zakon o osobnoj asistenciji izazvao žestoku raspravu u Saboru

15.06.2023.

Zadnja izmjena 19:05

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/M.M./HRT

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Saboru se raspravljalo o dugoočekivanom zakonu o osobnoj asistenciji. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je da uslugu osobne asistencije proširuju na gotovo 2 tisuće osoba s invaliditetom te da bi broj udruga koje pružaju tu uslugu mogao porasti sa 173 na 688. 

Dok je oporba neumorno ponavljala zamjerke, HDZ-ovi zastupnici uzvraćali su da je predloženi zakon veliki iskorak i da su žestoki napadi oporbe znak da je dobar. Tvrde i da zakon prihvaća velika većina osoba s invaliditetom (OSI).

Veći broj korisnika, raste i cijena rada asistenata


Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić naveo je kako novim zakonom broj korisnika usluge osobne asistencije povećati će se sa sadašnjih oko 4000 na više od 15 tisuća, povećava se broj sati korisnicima, te broj pružatelja usluga. Povećati će se i broj roditelja njegovatelja čija djeca će imati pravo na osobnog asistenta, sa sadašnjih 570 na više od 2000. Raste i cijena rada osobnih asistenata s 54 na 82 kune sat.


Proširenjem obuhvata usluge država će na godišnjoj razini za usluge osobne asistencije izdvajati više od 176 milijuna eura, naveo je ministar Piletić. Dodao je kako će, kroz projektno financiranje - omogućena fleksibilna satnica do 16 sati dnevno, a dosad je postojala mogućnost samo 4 ili 8 sati. Nakon što osobe s invaliditetom dobiju rješenje, ističe ministar, imat će pravo na osobnog asistenta trajno - na neodređeno vrijeme.

Veći broj udruga koje će pružati uslugu osobne asistencije


Piletić je naveo i kako svega 13 zemalja članica EU ima uslugu osobne asistencije, a status roditelja njegovatelja samo četiri, uz Hrvatsku, Danska , Mađarska i Češka. Ako ovakav zakon stupi na snagu, Hrvatska će biti jedina zemlja u Europi koja će moći duplicirati ovo pravo, kaže Piletić. Otklonio je bojazni da će zbog rigorozne procedure u odobravanju osobnih asistenata, mnogi ostati bez njih. Naveo je i kako bi broj udruga koje će pružati uslugu osobne asistencije, uz postojećih 173, mogao narasti na 688.

- Svaka OSI, koja želi koristiti usluge osobne asistencije, treba se nakon što zakon stupi na snagu, javiti svom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, tu kreće sva procedura, odgovorio je Andreji Marić (SDP).

Piletić: Zakon rezultat suradnje s osobama s invaliditetom


Ministar Piletić istaknuo je da je Vlada kod izrade prijedloga zakona o osobnoj asistenciji surađivala s udrugama osobama s invaliditetom, poručivši kako je to njihov zakon. Dodao je da su između dva čitanja detaljno prošli svaki članak zakona i postigli konsenzus da je ovo važan iskorak u osiguravanju prava na osobnog asistenata osobama s invaliditetom. 

U radnoj skupini bili su svi predstavnici udruga osoba s invaliditetom, to je njihovo zakon i naš odgovor njima da im zaista omogućimo uključiv život u sve segmente društva, rekao je Piletić predstavljajući konačni tekst zakona o osobnoj asistenciji kojim ta socijalna usluga postaje trajno zakonsko pravo.

- Ovaj zakon nema veze s političkim opredjeljenjem niti ima bilo kakav konotacijski predznak nego je rezultat odgovornosti da onima kojim je pomoć potrebna na taj poziv odgovorimo, naglasio je.

Oporba: Smanjena prava najtežim invalidima


- Ovo je zakon koji će služiti kao značka na reveru HDZ-a da bi time demonstrirao svoju uključivost i stavio kvačicu pored dobro odrađenog europskog naputka, izjavila je Marija Selak Raspudić (Most). Kazala je da predloženi zakon nije namijenjen integraciji osobama s invaliditetom u zajednicu, te ustvrdila da u praksi prava iz zakona osobe s najtežim stupnjem oštećenja - neće moći realizirati. To pravo u praksi niste ponudili nikome, drugo, niste omogućili roditeljima njegovateljima osobnog asistenta, odnosno jeste ako je razveden, živi s gastarbajterom, ustrajala je zastupnica. 

Dijelu najtežih invalida smanjuju se prava, smatra i Damir Bajs (Fokus). Ovaj zakon nije civilizacijski iskorak nego zakašnjela reakcija, ustvrdila je Dalija Orešković (Centar) u saborskoj raspravi o predloženom zakonu i predložila da ide u 3. čitanje. 

Katarina Nemet (IDS) rekla je da se 15 godina čekalo na zakon a ne popisuje ni najosnovnije i pun je izuzetaka. Ostavlja se dojam potpunog nerazumijevanja osoba s invaliditetom jer primjerice na osobnog asistenta nemaju pravo djeca do 18. godine kao ni odrasle osobe s invaliditetom čiji član obitelji ima status njegovatelja, kazala je i dodala da se ne može oteti dojmu da osobe s invaliditetom i ovaj put iznevjerene.


Martini Vlašić Iljkić (SDP) neshvatljivo je kako se zbog ukupnog broja od oko 6000 roditelja njegovatelja radi toliki nemir u javnosti, kao da će to državu dovesti do bankrota. Smatra kako je "nelogično da osobe koje sada imaju njegovatelja i osobnog asistenta po novom to nemaju" te prognozira da će se pod utjecajem javnosti zakon mijenjati do kraja godine.

Romana Nikolić (Socijaldemokrati) ustvrdila je da ministra Piletića treba poslati na popravni. Puna su vam usta inkluzivnog obrazovanja a onda djecu s teškoćama u razvoju bacate u socijalu , rekla je i ocijenila da je poruka zakona osobama s invaliditetom da za njih nema mjesta u društvu i da se o njima neće voditi adekvatna skrb. 

Marija Selak Raspudić (Most) ministru rada i socijalne politike predbacuje da je najveći broj sati osobnog asistenta ponudio pod uvjetom da OSI živi sama, a ne može živjeti sama.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kritizira da se puno toga prebacuje na pravilnike, a pita imamo li dovoljno osobnih asistenata.

Jelena Miloš (Možemo!) poručuje kao bi država, da bi privukla nove asistente, morala im osigurati dostojanstvenu plaću i uvjete rada. Upozorava i kako se popisuje da će pravo na asistenta na maksimalni broj od 16 sati dnevno moći imati osobe s najtežim invaliditetom samo ako su samci. Te osobe nipošto ne mogu živjeti same pa ta satnica ostaje mrtvo slovo na papiru, rekla je.

Kolika će biti plaća osobnog asistenta?


Katarina Peović (RF) rekla je da je sve nastavak neuspjelog projekta Zaželi gdje se žene iznad 50 godina nije uspjelo zaposliti, pa će one sada biti bazen radne snage za osobne asistente. Na njezin upit kolika će biti prosječna plaća osobnog asistenta ministar Marin Piletić odgovorio je: " Minimalna je zakonski propisana i ona iznosi 700 eura bruto za sve. Mi ne želimo da osobni asistenti dobivaju minimalnu plaću. Satnica je povećana za 51 posto". 


Suprotno od oporbe, Ljubica Lukačić (HDZ) ocijenila je da će zakon omogućiti svim osobama s invaliditetom lakše, jednostavnije, bolje i kvalitetnije življenje, te da sprečava institucionalizaciju osoba s invaliditetom.

Tijekom rasprave zastupnici su pitali i gdje će se u Hrvatskoj naći 15 tisuća asistenata, koji će proći odgovarajuću obuku - s obzirom na to da je i sad iznimno teško do njih doći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!