09:51 / 07.04.2022.

Autor: HRT

Sabor: Jednoglasna podrška uređenju prava ukrajinskih izbjeglica

Javljanje Tatjane Munižabe iz Sabora

Javljanje Tatjane Munižabe iz Sabora

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Saborski zastupnici jednoglasno su prije formalne rasprave pozdravili zakonske izmjene koji će izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine omogućiti da u Hrvatskoj ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi. Riječ je o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca te Zakona o socijalnoj skrbi.

U Hrvatskoj je već sada više od 10 tisuća ukrajinskih izbjeglica koji su pobjegli pred ruskom agresijom i do sada smo se s njima solidarizirali na razne načine, no jasno je da rat neće brzo završiti i zbog toga je potrebno pravno regulirati njihovo status, rekao je Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati).

S njim se složila i Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) kazavši kako je jasno da rat neće kratko trajati jer "malom diktatoru koji je krenuo s istoka ljudskih životi ne znače ništa".

- Moramo imati posebnu empatiju s tim ljudima i omogućiti im koliko toliko pristojan život, istaknula je.

Osim jednokratne novčane pomoći i smještaja izbjeglicama će se osigurati i pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, kazala je Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP).

Volju Vlade da pomogne ukrajinskim izbjeglicama hvali i Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka).

- Prijatelji se poznaju u nevolji, a Hrvatska je dobro reagirala u smislu prihvata i smještaja izbjeglica te u tom smjeru su i ovi zakoni, istaknuo je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).

Poručio je kako se Hrvatska ne smije ograničiti na broj od 20 tisuća izbjeglica nego, ako bude potrebe, primiti i veći broj. Hrvatska za to ima i financijskih i stambenih kapaciteta, ocijenio je Pavliček.

- Vjerujem da će se zakoni donijeti jednoglasno, zaključila je Nada Murganić (Klub HDZ-a).

U nastavku rasprave državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da je Hrvatskoj trenutno više od 12.600 raseljenih osoba iz Ukrajine i da im je dosad pruženo više od četiri tisuće usluga zdravstvene zaštite. Od ukupno 12.600 raseljenih osoba iz Ukrajine, oko 1600 je u zajedničkom smještaju, dok su ostali u privatnom smještaju, dodao je. 

Zastupnici su upozorili da liječnici obiteljske medicine negoduju zbog uputa HZZO-a da račune za usluge koje su pružili raseljenim osobama iz Ukrajine moraju slati putem "sprženog" CD-a. Napominjući kako nisu mogli predvidjeti takvu situaciju, Dulibić je odgovorio da se radi na tome da se to ispravi. Dodao je i da će sve fakture biti plaćene iz državnog proračuna. Poručio je kako je puno bitnije da su izbjeglice dobile potrebnu zdravstvenu skrb nego hoće li nešto biti na CD-u ili ne.

Dulibić je, na upit Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati), rekao kako je njihova procjena da će troškovi u zdravstvu biti 15 kuna po danu po raseljenoj osobi iz Ukrajine. Naveo je i kako do sada imaju 321.000 fakturiranih računa, pri čemu još nisu dobili račune za bolničko liječenje tih osoba. Pozitivno je odgovorio na upit SDP-ove Barbare Antolić Vupore hoće li te dodatne troškove naš zdravstveni sustav moći izdržati jer je opterećen dugovima.

Zastupnici su u objedinjenoj raspravi podržali i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kako bi se pomoglo izbjeglicama iz Ukrajine. Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa rekla je da se za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine iz državnog proračuna za ovu godinu planira potrošiti 45 milijuna kuna a u 2023. i 2024. od 53 milijuna kuna godišnje. Trošak jedinica lokalne samouprave procjenjuje se pak u 2022. na 450.000 kuna, a u 2023. i 2024. na 675.000 kuna godišnje.

Nakon što se sutra izglasa ravnopravna i puna zdravstvena zaštita ukrajinskih izbjeglica zaključit će se 10. sjednica Hrvatskog sabora. Nova počinje nakon uskršnje stanke - 20 travnja i to Aktualnim prijepodnevom, javila je za Dnevnik u podne Tatjana Munižaba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!