Bauk: Pet puta je spomenut Tito, to je dokaz da smo u 'normali'

23.03.2022.

08:44

Autor: T.V./HRT/Hina

Sabornica

Sabornica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon gotovo dvije godine ograničenja broja zastupnika zbog epidemioloških mjera, od danas u sabornici mogu biti svi oni koji to žele. No, i dalje su obvezne maske, podsjetio je na početku sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Sjednica je počela iznošenjem mišljenja.

Iako se činilo da mu je karakter tehnički, saborski zastupnici u srijedu su raspravu o novom zakonu o naseljima 'odveli' u ideološke i političke vode, pa je SDP-ovac Arsen Bauk ocijenio kako je to najbolji dokaz da smo se vratili u normalu.

- Nema većeg dokaza da smo se vratili u normalu od činjenice da je u replikama pet puta spomenut maršal Tito, izjavio je Bauk u raspravi o zakonu koji treba unaprijediti određivanje granica naselja, označavanje imena naselja, ulica i trgova te kućnih brojeva.

Ivan Kirin (HDZ) upozorio je na ponašanje zagrebačke gradske vlasti i nakanu da se vrati Trg maršala Tita, zapitavši se po čemu Zagreb treba Titov trg i zašto se ne raspravi trebaju li nam toliki trgovi i ulice s Titovim imenom.

- Lokalna uprava je nadležna za imenovanja, kratko mu je odgovorio državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir.

Davor Dretar (DP) pohvalio se kako je na inicijativu Domovinskog pokreta u Velikoj Gorici ime Titova trga promijenjeno u Trg Grada Vukovara, a troškove promjene osobnih dokumenata snosi Grad.

Nađ: Hoće netko doći na ludu ideju mijenjati ime Šetališta Jurija Gagarina

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) kaže da se preimenovanjem Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske u Zagrebu željelo iz kolektivne svijesti izbrisati sjećanje na vojskovođu, državnika, političara koji je u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu Hrvatsku doveo u klub pobjednika. Upitala se i hoće li nekome "u naletu gnjeva prema svemu ruskom" pasti na pamet luda ideja da mijenja ime Šetališta Jurija Gagarina.

Bauk ustrajava da je imenovanje ulica i trgova pravo gradova i općina te poručuje da ne dolazi u obzir da Povjerenstvo Vlade za standardizaciju geografskih imena, koje je propisano novim zakonom, bude jedna vrsta cenzora, odnosno moralne policije.

- Standardizacija može biti samo na tragu hoće li se trg zvati Josipa Broza ili maršala Tita, rezolutan je zastupnik.

Ne sporeći pravo općinama i gradovima da imenuju ulice i trgove, Anja Šimpraga (SDSS) pita se kako onemogućiti da se takve površine imenuju po imenima dužnosnika NDH. Rješenje vidi u odredbi da imena trebaju biti u skladu izvorišnim odredbama Ustava.

Kajtazi: Nema ulice ili trga koji nosi ime po nekom Romu

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) ističe kako je porazna činjenica da, iako Romi u Hrvatskoj žive već 700 godina, gotovo da nema ulice ili trga koji nose ime po nekom Romu.

Uhlir naglašava da će se po novom zakonu kućnim brojem označavati sve zgrade gospodarske namjere, ne samo one u kojima je sjedište gospodarskog subjekta.

- Tko će to platiti, hoće li farme morati imati kućni broj, zanimalo je Marijanu Petir (NZ).

- Hoće li novi zakon donijeti nove obveze za građane, konkretno vezano za promjenu kućnih brojeva, pitao je Nikola Mažar (HDZ).

Uhlir odgovara da u zakonu nema odredbe koja bi bila prisilnog karaktera, odnosno koja bi natjerala lokalnu upravu da mijenja postojeće ulice.

Zekanović: Pod svaku cijenu postići dogovor o izbornom zakonu u BiH

Zastupnik Hrvoje Zekanović (NZ) zauzeo se u srijedu u Saboru da se pod svaku cijenu postigne dogovor o izbornom zakonu u BiH, upozoravajući kako u suprotnom ostaje status quo koji ne odgovara Hrvatima.

- Pozivam hrvatsku diplomaciju da se što aktivnije uključi u ove procese i da se po svaku cijenu postigne dogovor oko izbornog zakona u BiH, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu. U suprotnom, upozorio je, "ostaje status quo koji djelomično odgovara Srbima, definitvno Bošnjacima, ali sto posto ne odgovara Hrvatima.

Zekanović naglašava kako bosanskohercegovački Hrvati nisu u zavidnoj situaciji, a ona se iz dana u dan i komplicira.

- Hrvati su razapeti između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma, kazao je te označio glavnog krivca za izostanak dogovora o izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Onaj tko to sabotira je Bakir Izetbegović; on je taj koji ne želi da dođe do dogovora, Hrvati su ti koji žele dogovor, kazao je zastupnik Zekanović i poručio da se Republika Hrvatska mora, prije svega, preko EU aktivno uključiti.

Bernardić: Plenkovića je načeo Horvat, a dokrajčit će ga Paladina

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) upozorio je na zabrinjavajuće izjave novog ministra graditeljstva Ivana Paladine da će obnova trajati šest godina, da se razmatra okrupnjavanje javne nabave, da će ovaj tjedan inzistirati na raspisivanju novog natječaja za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, iako je natječaj već raspisan i javili se kandidati koji ispunjavaju uvjete.

- Postavlja se pitanje zašto će inzistirati na novom natječaju, kazao je Bernardić pa zaključio: zato jer će vjerojatno izabrati nekog svoga s kim može dogovarati javnu nabavu. Plenkovića je načeo Horvat, a dokrajčit će ga Paladina, ustvrdio je.

Miro Bulj (Most) referirao se na neslužbenu informaciju da na dijelovima bespilotne vojne letjelice koja je pala na zagrebački Jarun, nije bilo tragova eksploziva, pa prozvao nadležne za ponašanje u toj situaciji. Nije dobro top ganovski se ponašati u ovim situacijama, oblačiti jakne, stavljati naočale i i glumiti Toma Cruisea, ovo nije vrijeme glume nego vrijeme nacionalne ugroze, ugroze naše ekonomije, naglasio je.

Dragana Jeckov (SDSS) poručila je kako njen Klub dijeli zabrinutost javnih prijevoznika zbog (ne)prilika u kojima se nalaze te drži da im treba pomoći. Javni prijevoznici traže mjere da se sačuva taj prijevoz, pristup gorivu bez ograničena, ažurnije potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama, produžavanje mjera za očuvanje radnih mjesta, navela je zastupnica.

Nakon više mjeseci, svi zastupnici od srijede ponovno mogu zasjedati samo u Sabornici, naime, zbog epidemioloških mjera uvjetovanih koronavirusom, do sada su zasjedali iz pet dvorana, a u Sabornici ih je mogao biti 71 od 151.

Hajdaš Dončić (SDP): Javnost se zabavlja dronom, a inflacija je tu

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je u srijedu da dok se javnost zabavlja dronom koji je nedavno pao u Zagrebu i time je li nosio eksploziv, inflacija - ne da je pred vratima, nego je već stigla.

- Javnost se zabavlja time je li dron imao eksploziv ili nije, a inflacije ne da je pred vratima, nego je već ovdje, kazao je Hajdaš Dončić u Hrvatskom saboru u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba SDP-a.

Dodao je da mali i srednji poduzetnici dobivaju najave o 300 do 400 posto većim cijenama električne energije od 1. svibnja, dok je službena stopa inflacije mjerena po indeksu potrošačkih cijena, u veljači bila 6,3 posto a percepcijska 24 posto. Pritom, upozorio je, veće stope inflacije imaju ona kućanstva koja u svojoj strukturi izdvajaju više za hranu i režije, a to su uglavnom siromašnija kućanstava.

Emil Daus (Klub zastupnika IDS-a) i Marijana Puljak (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) u slobodnim govorima pozvali su na veću pomoć izbjeglicama iz Ukrajine kojih je svakim danom sve više.

Daus je upozorio na nedovoljan broj prevoditelja i pozvao na uključivanje svih raspoloživih kadrovskih resursa , te da se udruge koje dostavljaju humanitarnu pomoć oslobode troškova plaćanja cestarina.

Puljak je pak pozvala Ministarstvo financija da ne naplaćuje porez na dohodak osobama koje ugovaraju najam s izbjeglicama iz Ukrajine s iznosom od nula kuna.

- Ne treba kažnjavati ljude koji pomažu raseljenim Ukrajincima i naplaćivati im porez na empatiju odnosno humanost, poručila je Puljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!