07:26 / 11.02.2021.

Autor: Hina

Sabor o prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikakcijskom okviru

Sabornica

Sabornica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sabor danas raspravlja o Prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru koje bi trebale dovesti do konsenzusa svih zainteresiranih dionika i kako bi se izbjegle daljnje ustavne tužbe i prijepori oko statusa stručnih studija u HKO-u. U uvodnom dijelu sjednice je ministar obrazovanja Radovan Fuchs govorio o izmjenama i dopunama postojećeg Zakona.

- Hrvatski kvalifikacijski okvir ima uporište u europskim politikama, te omogućuje povezivanje razina kvalifikacija stečenih u Hrvatskoj s razinama europskog kvalifikacijskog okvira, kao i kvalifikacijskog okvira europskog prostora visokog obrazovanja, rekao je Fuchs. 


Objasnio je kako važećim Zakonom predviđeno smještanje kvalifikacija na 11 razina. Odlukom Ustavnog suda, rekao je, prihvaćen je okvir Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 


- Vlada predlaže da se donošenje Zakona provede po hitnom postupku (...) Jasno se razlikuju stručni i sveučilišni studijski programi i kvalifikacije koje se njima stječu, rekao je. 


Umjesto 11 razina, dodao je, predlaže se uvođenje 13 razina. 


- Od posebne je važnosti priznavanje kvalifikacija u EU-u i europskom prostoru visokog obrazovanja, što je ključno za osiguravanje zapošljivosti osoba koje su stekle određene kvalifikacije, dodao je. 


Replike i pitanja zastupnika 


Za repliku se prva javila Martina Grman Kizivat (SDP), zanima ju kako Vlada planira riješiti status poslijediplomskih specijalističkih studija, oni nisu prepoznati na tržištu rada i jeda razina su ispod doktorata. 


Fuchs je rekao da se s poslodavcima mora riješiti kada će biti prepoznati na tržištu rada, to se ne može riješiti ovim Zakonom jer kvalifikacijski okvir definira razinu obrazovanja u smislu koliko dugo je netko proveo u sustavu obrazovanja i koji su uspjesi postignuti, nakon čega se svrstava u Registar rada. 


Antu Bačića (HDZ) je zanimalo hoće li državna matura biti kriterij upisa na fakultete i koji će biti mehanizmi uspostave kvalitete razina. Ministar mu je rekao da velika i mala matura ne spadaju u taj segment, već u Zakon o odgoju i obrazovanju, razmišlja se o provođenju nacionalnih ispita. Osiguravanje kvalitete, dodao je, ulazi u kvalifikacijski okvir. 

Stoga je očekivani ishod donošenja zakona propisivanje ustavno prihvatljivog pravnog rješenja kojim bi se u cijelosti postupilo sukladno navedenoj Odluci Ustavnog suda RH, navodi se u obrazloženju. 


Time bi se osigurali uvjeti za dosljednu primjenu binarnog sustava obrazovanja, nastavak reformskih procesa koji za cilj imaju povećanje kvalitete i prohodnosti hrvatskog visokog obrazovanja, a koji su temeljeni na Nacionalnom programu reformi i Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije. 


Dodatno, izmjenama Zakona bi se omogućila djelotvornija i brža provedba reformskih procesa razvoja i uvođenja novih kurikulumskih dokumenata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i obrazovanju odraslih, temeljenih na Nacionalnom kurikulumu za strukovno obrazovanje i Programu razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (2016. do 2020.). Također, pridonijet će održivosti mehanizama i alata HKO-a. 


Zakonskim prijedlogom propisuje se da Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala imenuje Vlada RH na prijedlog ministra nadležnog za znanost i obrazovanje, umjesto dosadanjeg uređenja po kojemu je isto imenovao Hrvatski sabor. Tim zakonskim rješenjem ubrzava se postupak imenovanja i ostvaruju se ciljevi aktivne politike zapošljavanja ili usklađivanja obrazovnih kvalifikacija za potrebe tržišta rada, s obzirom na činjenicu da Vlada RH određuje, usmjerava i usklađuje provedbu politika i programa. 


Zakonski prijedlog izradilo je povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka iz akademske zajednice koji dolaze iz redova javnih sveučilišta i veleučilišta i privatnih visokih učilišta koja izvode stručne studije, kao i studenata sveučilišnog i stručnog studija, pripadnika obrazovnog sindikata i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoji, među ostalim, u obrazloženju zakonskog prijedloga. 


Sjednica počinje u 9,30 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!