Sabljar- Dračevac: Zakon o sigurnosti prometa je u koliziji s nekoliko zakona

10.06.2022.

07:00

Autor: Hina/HRT

Sabor/Arhiva

Sabor/Arhiva

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vladini predstavnici odbili su u petak sve oporbene amandmane podnesene na nekoliko zakonskih izmjena, dok se o amandmanima na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zastupnici nisu izjašnjavali jer se Vlada o njima još nije očitovala.

- Amandmani su bili najavljeni, mi čekamo a sada ih nema, prigovorio je Miro Bulj iz Mosta.

- Kada se Vlada očituje, te ćemo amandmane staviti na glasovanje i kada to bude, bit ćete obaviješteni, odgovorio mu je predsjedavajući Ante Sanader (HDZ).

- To znači da Hrvatski sabor danas neće glasovati o prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji je izazvao veliko nezadovoljstvo liječničkih udruga i saborske oporbe. Na zakon su podnesena 24 amandmana, među kojima je nekoliko HDZ-ovih koalicijskih partnera - Kluba HNS-HSU i nezavisnih zastupnika te HSLS-ova Darka Klasića.

Predsjednica Odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) izjavila je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskoga sabora kako je Zakon o sigurnosti prometa u koliziji sa Zakonom o pravima pacijenata i sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

U povlaštenom odnosu liječnika i pacijenta postoji liječnička tajna, regulirana zakonom je tajna koju bi liječnik trebao poštivati, rekla je Sabljar Dračevac dodavši kako se povlašteni odnos takvim zakonom može narušiti.

Tvrdimo da ćemo pacijente slati na preventivne preglede, a takvim zakonom, naglasila je, guramo ih u ruke nadriliječnika jer je njihov liječnik po tom zakonu dužan uz dva poteza oduzeti pacijentu vozačku dozvolu.

Poručila je kako se ne može pristati na to da se liječnike dovodi u takvu situaciju.

Hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a zgroženi su tako nečim, dodala je napomenuvši kako su svjesni da će se i njima, kao braniteljima, oduzeti vozačka dozvola zbog medikamenta koje uzimaju.

Furlan: To su pendrek-odredbe preseljene u ruke liječnika

Predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada Tomislav Furlan podsjetio kako rasprava o izmjenama zakona traje već tri godine, a da niti jedan stav medicinske struke nije uzet u obzir u prijedlozima promjene zakona.

Sadašnje odredbe koje su pred prihvaćanjem su pendrek-odredbe, u kojima je pendrek preseljen u ruke liječnika, ocijenio je.

Smatra kako je Ministarstvo unutarnjih poslova nesposobno jer 30 godina ne može regulirati sigurnost prometa na cestama. Napomenuo je da se u drugim državama tom problematikom bave agencije za sigurnost cestovnog prometa te izrazio uvjerenost da će se takva agencija jednom osigurati i u Hrvatskoj "i da će medicinska struka imati puno bolje sugovornike, koji će uvažiti njihove stavove".

Tim se prijedlogom, ocijenio je, ne zadire samo u odnos liječnika i pacijenata, nego i u ustavna prava te ustavno pravo na rad.

Prijedlog je postavljen tako da je svaki onaj liječnik koji i najmanje posumnja na promjenu zdravstvenoga stanja dužan, uz prijetnju rigoroznih kazni, obavijestiti MUP, dodao je.

Podsjetio je i kako se zaposlenici, predlagatelji zakona, već desetljećima nalaze izvan zdravstvenoga nadzora. Preko 70 posto policajaca nema utvrđenu važeću zdravstvenu sposobnost, rekao je Furlan dodavši kako je MUP izvan nadzora Državnog inspektorata.

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine smatra kako je nedopustivo predlaganje takvog rješenja, jer se nijme izravno pokušavaju suspendirati odredbe nekoliko zakona: Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakon o liječništvu i Zakon o zaštiti tajnih podataka.

Apeliram i dalje na moralnu i etičku savjest zastupnika u Saboru da se ne ulove na tako opasne udice, istaknuo je.

Ako se takav zakon donese, osobno se unaprijed ispričavam kao veteran i načelnik saniteta 111. brigade HV-a u Domovinskom ratu, ako silom zakona budem prisiljen oduzeti i suspendirati vozačku dozvolu, svojim ratnim drugovima - hrvatskim ratnim invalidima, poručio je.

Zastupnica Kluba Socijaldemokrata Marina Opačak Bilić napomenula je kako su, za razliku od sadašnjega prijedloga, ranije u izradbe prijedloga bile uključene liječničke udruge i struka, što sada nije slučaj pa zato ni prijedlog ne može biti kvalitetan.

Takav zakon smatramo neprihvatljivim jer očekujemo povećanje skrivanja simptoma, neuzimanje lijekova i neodlazak liječniku zbog straha od posljedica, rekla je dodavši kako se tim prijedlogom osim kršenja zakona o tajnosti informacija, radi i o prebacivanju odgovornosti tamo gdje joj nije mjesto.

Kad je riječ o prekršajnoj odgovornosti, taj će zakon najviše ići u prilog osiguravajućim kućama, ustvrdila je.

Najsporniji dio tog zakona odnosi se na odredbu prema kojoj bi obiteljski liječnici bili obvezni obavještavati Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o privremenoj nesposobnosti upravljanja vozilom svojih pacijenata.

Vladini predstavnici odbili su oporbene amandmane na izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju, o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija kao i o pravu na pristup informacijama.

U kraćoj raspravi zastupnici su također uglavnom podržali prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim JMBG odlazi u povijest.

- Punom primjenom osobnog identifikacijskog broja (OIB) prestala je potreba za JMBG-om, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!