Zastupnici pozdravili donošenje novog zakona o Registru osoba s invaliditetom

09:00 / 20.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

Saborski zastupnici u petak su pozdravili donošenje novog zakona o Registru osoba s invaliditetom (OSI) koji treba osigurati bolji obuhvat podataka o njima, no neki zastupnici drže da od toga osobe s invaliditetom nemaju koristi.

Od bolje evidencije podataka osobe s invaliditetom nemaju koristi, jer sustav usluga za njih je sve nedostupniji, a one su sve izoliranije, kazala je Martina Vlašić Iljkić (SDP) u saborskoj raspravi o tom zakonu. Pri tom je upozorila na nedostatak rane intervencije za takve osobe, posebno u Slavoniji, ruralnim područjima i na otocima. Na logopeda se čeka po pola godine, navela je.

Potvrda o podacima bez naknade

Drugačije viđenje ima Nikola Mažar (HDZ), koji drži da će im jedinstvena baza podataka olakšati ostvarivanje prava. Potvrđuje to i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvijo Bašić koji priznaje da Registar neće ispraviti sve probleme, ali će omogućiti jednostavniju razmjenu podatak i time povećati kvalitetu života tih osoba.

Potvrdu o podacima upisanim u Registar moći će dobiti svaka osoba s invalkiditetom, bez naknade, rekao je te podsjetio da je Registar počeo s radom 2002., da se vodi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i da je temelj za provjeru statusa osoba s invaliditetom.

- Zastupnici propituju kako lokalne zajednice ispunjavaju obveze prema njima. Omogućuju li im pristup javnim uslugama, stambenim zgradama, javnom prijevozu, zanimalo je Ivana Kirina (HDZ).

- Lokalna samouprava puno može odraditi za OSI, primjerice u pogledu pješačkih prijelaza, nogostupa, kaže Marin Miletić (Most), koji poziva gradonačelnike i načelnike da pazimo jedni na druge.

- U Hrvatskoj 14 posto osoba ima neki oblik i stupanj invaliditeta i važno je da budu uključeni u zajednicu i ostvare svoja prava, kaže Urša Gamulin Raukar (ZLB) koja zagovara multisektorski pristup u brizi i skrb za OSI. Šteta da Registar ne vodi i podatke o socio-demografskom statusu, kretanju u sustavu obrazovanja, rada, naglasila je.

Lukačić: Koji su razlozi naglog povećanja broja OSI?

- Zakon je kvalitetno uređen kako bi svi podaci o osobama s invaliditetom bili na jednom mjestu, tome težimo godinama, rekla je Ljubica Lukačić (HDZ). Ističe kako u posljednje vrijeme svjedočimo naglom povećanju broja OSI. Donedavno se govorilo da ih je 520 tisuća, odnedavno da ih je 608.000, pa i 612.000, navela je, zanimajući se za razloge povećanja.

Državni tajnik kaže da točan broj ne zna, jer je to živi proces, te da ne može spekulirati ni o razlozima povećanja. Bez preciznog je odgovora ostao i Željko Pavić (Socijaldemokrat) kojeg je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja informacijskog sustava koji će biti podrška Registru. Ne znam, siguran sam da će (sve) biti adekvatno, rekao je Bašić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!