16:51 / 24.10.2019.

Autor: HRT

Sabor o pritužbama građana i radu Odbora za europske poslove

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nedolazak podnositelja dvaju izvješća, o radu saborskih odbora za europske poslove te za predstavke i pritužbe, razlog je zbog kojega je u petak saborski radni dan počeo stankom.
Nedolazak podnositelja dvaju izvješća, o radu saborskih odbora za europske poslove te za predstavke i pritužbe, razlog je zbog kojega je u petak saborski radni dan počeo stankom.

- Zbog tehničkih problema, nema podnositelja nijednog izvješća, moram odrediti stanku, rekao je malobrojnim zastupnicima u sabornici potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić te odredio stanku.

Izvješća o radu dvaju odbora odnose se na prošlu godinu. Kako stoji u izvješću, Odbor za predstavke i pritužbe u 2018. je radio na ukupno 258 predmeta, pisanih predstavki i pritužbi građana. Ukupan broj zaprimljenih predstavki i pritužbi u odnosu na 2017. godinu bio je za 28,5 posto manji, odnosno za 103 predmeta.

Najveći broj predmeta bio je iz područja pravosuđa i uprave (121) , u kojima su građani izražavali nezadovoljstvo radom pravosudnih tijela, upozoravali na korupciju, zloporabu položaja i ovlasti, žalili se na kvalitetu rada i učinkovitost Državnog odvjetništva.

Vezano uz prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, predstavke su se uglavnom odnosile na stambenu problematiku i zamolbe za pomoć zbog teške socijalno-materijalne situacije. Dio pritužbi građana odnosio se i na rad gradonačelnika, općinskih načelnika, komunalnih redara i službenika.

Problem bespravne gradnje također je bio prisutan u pritužbama građana, zatim pritužbe iz komunalne djelatnosti poput nedostatka komunalne infrastrukture, neodržavanja javnih površina, plaćanja komunalne naknade, buke u naseljenim mjestima, onečišćenja zraka i drugo.

Odbor za europske poslova ističe da se u 2018. počeo okretati pripremama za obveze koje će imati tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici  2020. godine.

Nastavio je intenzivnu komunikaciju s Europskom komisijom te multilateralnu suradnju, u prvom redu kroz članstvo u Konferenciji odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC).

U petak će u Saboru zasjedati i Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, na čijem dnevnom redu je javno saslušanje Damira Sabljaka, državnog službenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!