08:44 / 21.02.2019.

Autor: P.F./HRT

Sabor o učincima zakona o otocima

-

-

Foto: - / -

Državni i javni sektor uložio je 2017. u hrvatske otoke gotovo 1,7 milijardi kuna, od čega su 1,4 milijarde nepovratna sredstva.
Saborski su zastupnici bili nepodijeljeni u podršci potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe protiv trgovanja ljudskim organima, a u raspravi se čulo kako je nepoznat broj ljudskih organa koji se prodaju protiv volje vlasnika te kako Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se 10 posto presađenih organa u svijetu pronalazi i ilegalno presađuje na tzv. 'crvenom tržištu'.

Ciljevi Konvencije su sprječavanje borbe protiv trgovanja ljudskim organima, zaštita prava žrtava te olakšavanje suradnje na nacionalnoj i međunarodnoj razini u mjerama suzbijanja trgovine ljudskim organima te mjere prevencije.

Hrvatska je među vodećim državama kada je riječ o darivanju i presađivanju organa. Jedan od ciljeva za vrijeme predsjedavanja EU je upravo da ta tema bude jedan od glavnih tijekom našeg predsjedavanja, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj.

Sabor raspravlja o izvješću o učincima provedbe Zakona o otocima. Državni i javni sektor uložio je 2017. u hrvatske otoke gotovo 1,7 milijardi kuna, od čega su 1,4 milijardi bespovratna sredstva.

Sabor će raspraviti i Izvješće o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova i pretpristupnih programa pomoći u prvoj polovini 2017. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!