06:36 / 28.11.2018.

Autor: HRT

Sabor o zakonu o državnoj izmjeri i o katastru nekretnina

-

-

Foto: - / -

Konačni prijedlog zakona o državnoj izmjeri i o katastru nekretnina trebao bi unaprijediti čuvanje i korištenje podataka državne izmjere i katastra te registar prostornih jedinica.
Hrvatski sabor sjednicu nastavio je raspravom o konačnom prijedlogu zakona o državnoj izmjeri i o katastru nekretnina, čije bi donošenje trebalo unaprijediti čuvanje i korištenje podataka državne izmjere i katastra, uspostaviti registar zgrada te unaprijediti registar prostornih jedinica. Sabor će raspravljati i o nekoliko zakona koji su na tragu Vladina opredjeljenja da se smanji broj agencija, zavoda, fondova i instituta.

U razdoblju od 4 godine Hrvatska bi trebala dobiti registar zgrada, najavila državna tajnica Dunja Magaš u saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. U tijeku je priprema projektne dokumentacije za dobivanje bespovratih europskih sredstava, poručila je državan tajnica Dunja Magaš. Uspostava registra zgrada očekuje se u razdoblju od 4 godine, dodala je.

Zastupnici su još jednom upozorili na posljedice nesređenog katastra i zemljišnih knjiga. Novi zakon koji se donosi nakon 6 izmjena, trebao bi unaprijediti čuvanje i korištenje podataka državne izmjere i katastra, te između ostaloga uspostaviti registar zgrada. S obzirom da se razmatrala mogućnost uvođenja poreza na nekretnine, Anka Mrak Taritaš iz Glasa istaknula je: Da bi to moglo funkcionirati potrebno je imati registar podataka, mene zanima koliko će državnoj geodteskoj upravi, i koliko je poslova napravila da bi napravila registar zgrada.

Izmjene zakona vezanih uz zdravstveni nadzor

Odlukom Vlade o smanjenju broja agencija, od iduće godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzet će poslove koje sada obavlja Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. S tim u vezi mijenjaju se i dva zakona vezana uz zdravstveni nadzor i obeštećenje radnika profesionalno izloženih azbestu. Saborska oporba izrazila je sumnju da će izmjene ići na korist oboljelih od azbestoze ali i plana ukalanjanja azbesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!