Sabor. Potpora Zakonu o obrazovanju odraslih

10.12.2021.

09:25

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici pozdravili su uvođenje reda u sustav obrazovanja odraslih i poticanje cjeloživotnog učenja, što se želi postići novim Zakonom o obrazovanju odraslih, koji kao novinu donosi uvođenje vaučera za financiranje obrazovanja odraslih. Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a u obrazovanju odraslih, sada smo na 3,5 posto, a EU-ov prosjek je 10,8 posto, kazao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Novi zakon donosi se kako bi svakom odraslom građaninu u zemlji bilo omogućeno obrazovanje koje će mu omogućiti bolji položaj na tržištu rada, a posljedično i bolji socijalni status, istaknuo je Paljak. Jedna od novina zakona je uvođenje vaučera za financiranje obrazovanja odraslih, za što je predviđeno 300 milijuna kuna za sudjelovanje oko 30.000 korisnika do 2026. Vaučere će moći koristiti sve obrazovne skupine te zaposleni i nezaposleni, poručio je.

Marijanu Petir (NZ) zanimalo je hoće li obrazovanje za odrasle biti dostupno i stanovnicima ruralnih sredina. To je izazovan zadatak i svjesni smo toga, ali mislim da će kada krene kampanja doći do svih, poručio je Paljak.

Dragana Jeckov (SDSS ) naglašava da je tržište rada neumoljivo i zahtjeva konstantno prilagođavanje pojedinaca, te pozdravlja promjene. Ustanove koje obrazuju odrasle, a kojih je trenutno oko 600 i pružaju oko 11 tisuća različitih programa moraju doživjeti transformaciju jer očito nisu ispunile svoj osnovni cilj. Tržište rada vapi za određenim zanimanjima, a istovremeno imamo veliki broj nezaposlenih, proučila je.

Marijana Puljak (Centar), Vesna Bedeković (HDZ) i Sabina Glasovac (SDP) također pozdravljaju uvođenje reda u kaotični sustav obrazovanja odraslih. Red u sustavu otvorit će nas prema budućnosti i novim trendovima, učiniti sustav funkcionalnim, fleksibilnijim i kvalitetnijim, istaknula je Bedeković.

Novim zakonom propisuje se obveza kontinuiranog usklađivanja programa obrazovanja odraslih kako bi bili u skladu s potrebama tržišta rada i praćenje kvalitete njihove provedbe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!