07:58 / 22.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Minuta šutnje za žene žrtve nasilja

Minuta šutnje za žene žrtve nasilja

Minuta šutnje za žene žrtve nasilja

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor u srijedu je, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, minutom šutnje odao počast svim ženama žrtvama nasilja. Na ovaj dan sjećamo se i svih drugih žena koje su nasilno izgubile svoje živote, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, podsjetivši da je odlukom Sabora 22. rujna proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine.

Tada je, na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njenu odvjetnicu Hajru Prohić, te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Sanju Cvetković.

- Obilježavanjem ovoga Dana želimo dodatno senzibilizirati javnost i ukazati na ovaj društveni problem, te poslati jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije prema nasilju i važnosti zaštite žrtava i kažnjavanja nasilnika, rekao je Jandroković.

Prepoznavanje i prijavljivanje nasilja

Poseban naglasak, istaknuo je, treba staviti na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja.

- Zločin od 22. rujna 1999. trajno nas obvezuje da moramo biti glasni u osudi nasilja, a mlađim generacijama ostaviti tolerantnije društvo, poručila je Ljubica Maksimčuk (HDZ), upozoravajući kako je nasilje nad ženama i djevojakama jedno je od najraširenijih na svijetu i kako često ostane neprijavljeno.

Ova Vlada odlučna je u borbi protiv svih vrsta nasilja, kazala je zastupnica, upućujući na važnost edukacije i prevencije od najmlađih dana na nultu stopu tolerancije na nasilje.

I Ivana Posavec Krivec (SDP) poručuje kako obilježavanje Nacionalnog dana mora za cilj imati osvješćivanje i senzibiliziranje javnosti o problemu nasilja, kako se mora poslati poruku o nultoj toleranciji za nasilje. Bilo bi, kaže, dobro da uvedemo građanski odgoj, da od najmlađih dana učimo da nasilje ne može biti tolerirano.

Osudi nasilja nad ženama priključio se i Most.

- Nema ništa jadnije nego kada muškarac digne ruku na ženu, nema ništa jadnije od muškarca koji izvrši bilo koji oblik nasilja nad ženom, najjadniji muškarci u svemiru, mladići i muževi, su oni koji dignu ruku na djevojku ili ženu, naglasio je Marin Miletić.

Podsjetio je kako je nasilje nad ženama prisutno u svim društvima, a poseban je problem nizak broj prijava za nasilje, razloga za to je puno.

- Seksualno nasilje ubraja se u najmanje prijavljivanje zločine, na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15 do 20 neprijavljenih, upozorio je.

Zekanović: Premijer je lagao, nasilje se nije smanjilo

Hrvoje Zekanović (HS) podsjetio je kako je Hrvatska u travnju 2018. usvojila famoznu Istanbulsku konvenciju, kako je premijer Andrej Plenković tada uvjeravao kako će se smanjiti nasilje u obitelji, nad ženama. Međutim, lagao je, nije s smanjilo, čak se i povećalo, nasilja nad ženama u obitelji, ima više, kazao je, ustvrdivši i kako Konvencija ne govori o zaštiti od nasilja, nego o nečem drugom.

- Ljudska vrsta dijeli se na dva spola, muški i ženski, ali se ne dijeli na dva roda, rod je nešto fluidno, podložno promjenama kad vam, padne na pamet i o tome govori Istanbulska konvencija, ne o zaštiti od nasilja, kazao je.

Jeckov (SDSS): Društveni troškovi rodnog nasilja u EU 290 milijardi eura godišnje

Saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) poručila je u srijedu da je problem nasilja nad ženama činjenica od koje ne treba okretati glavu, posebice ako se uzme u obzir da procijenjeni godišnji društveni troškovi rodno uvjetovanog nasilja u EU dosežu 290 milijardi eura.

Taj trošak od 290 milijardi eura je gotovo 12 puta veći od iznosa koji Hrvatska planira dobiti iz Fonda za razvoj i oporavak u narednim godinama te premašuje godišnje troškove svih ostalih teških kaznenih djela, istaknula je Jeckov povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Problem nasilja nad ženama trebamo prihvatiti kao činjenicu koja postoji i da od nje ne okrećemo glavu, kazala je u slobodnom govoru u ime Kluba SDSS-a.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) kazala je da od fizičkog i verbalnog nasilja nad ženama ne smijemo okretati glavu, ali niti žmiriti na pravo žena na pobačaj i uvođenje građanskog odgoja.

- Edukacija nastaje od najranijih životne dobi i građanski odgoj je jedna od stvari koja može spriječiti nasilje nad ženama, rekla je.

Obilježavanje Dana borbe protiv nasilja nad ženama Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) povezala je s problemom nedostatka ginekologa i pedijatara na otocima, upozorivši kako nemati mogućnost ginekoloških pregleda ili rađanja na otoku predstavlja institucionalno nasilje nad ženama.

- Ono kao i svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama mora prestati, poručila je Kekin.

Beljak Plenkoviću: HSS i HDZ su ideološki dijametralno suprotne stranke

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je u srijedu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kako su HSS i HDZ ideološki dijametralno suprotne stranke te da ne mogu biti zajedno.

Beljak je to kazao reagiravši na opasku premijera Plenkovića koji mu je prošloga tjedna u Saboru poručio kako će se "HSS kad tad vratiti na desni centar" te kako je "HSS-u mjesto uz HDZ".

- Radi se o tome da HSS i HDZ ne mogu biti zajedno. Mi smo ideološki dijametralno suprotni. To što on misli da smo mi bliski, to znači da on nema pojma o politici. HDZ je konzervativna, demokršćanska stranka, pustimo sad kriminal, koja se zalaže za krupni kapital, još od Tuđmanovih 200 obitelji. HSS je nasuprot njima stranka koja se zalaže za 'malog' čovjeka. Dijametralno suprotna politička ideologija ne može ići zajedno, ma što on mislio ili znao, navodi se Beljak u priopćenju HSS-a.

Beljak dodaje kako je HSS "jasno lijeva stranka", istaknuvši da je to bila i "prije komunista i partizana", prva antifašistička stranka u Hrvatskoj te kako je Stjepan Radić bio prvi koji je govorio protiv Benita Mussolinija 20-ih godina prošlog stoljeća.

- Stranke se mijenjaju i propadaju, a pozivanje na Stjepana Radića nije kredit. To je temelj HSS-a. Na to pozivam, i hrvatska politika u ovom trenutku treba stranku poput HSS-a koja će se boriti za malog čovjeka, jer se nitko ne bori za njega. Dakle, protiv banaka, protiv krupnog kapitala, navodi se Beljak.

Dodaje kako je uvijek govorio, da ako je HDZ stranka za 200 bogatih obitelji, da je onda HSS stranka za dva milijuna obitelji koje mogu živjeti od svojega rada. "I to je ta razlika, mi se zalažemo za taj koncept, poručuje Beljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!