09:00 / 31.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Oporba: Novi zakon propušta najbitnije, zaštititi zviždače

Dalija Orešković

Dalija Orešković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Hrvatskom saboru raspravlja se o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti odnosno zviždača. Dok oporba tvrdi da se novim zakonom propušta učiniti najvažnije, a to je zaštititi ih, u vladajućim redovima ističu da će se njime znatno poboljšati pravna pomoć i zaštita. Naglašavaju i da će postupak prijave biti jednostavniji.


- Zakon je propustio riješiti najbitnije, a to je zaštita prijavitelja nepravilnosti, kazala je Romana Nikolić (Socijaldemokrati).

Cilj zakon treba biti da se prevenira i onemogući osveta prema prijaviteljima nepravilnosti, a ne da se zakon primjenjuje nakon što se osveta dogodi, rekla je Nikolić.

Dalija Orešković (Centar) također smatra da zakon ne štiti zviždače već da zviždi protiv njih.

- Zakon ne služi svojoj temeljnoj svrsi, to je zakon o evidentiranju prijavitelja nepravilnosti, a nije zakon koji će bolje štititi zviždače, kazala je.

Slično misli i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) istaknuvši da bi zakon trebao biti ključan stup borbe protiv korupcije.

- Zakon je snažno antikorupcijsko oružje i zato u njemu moramo osnažiti odredbe koje će spriječiti osvetu prema prijaviteljima i osigurati im pravu zaštitu, složila se Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka).

Nikola Grmoja (Most) naveo je da čak nisu prihvaćeni svi zaključci Antikorupcijskog vijeća.

- Ljudi su u strahu prijaviti nepravilnosti, a tome je tako jer je premijer Andrej Plenković još 2018. poslao poruku da takve predstavke ne vode ničemu, ustvrdio je.

- Ovo nije korak naprijed prema zaštiti zviždača i njihovoj sigurnosti, ničim nije zaštićena njihova materijalna sigurnost, istaknula je i Barbara Antolić Vupora (SDP).

Drugačije viđenje ima Nikola Mažar (HDZ) koji naglašava da će novi zakon osnažiti prijavu i povećati svijest građana o važnosti prijava.

- Ako ćemo tako paušalno reći da nitko ništa ne radi, ja nisam stekao dojam da sudbena vlast okreće od ove problematike, imali smo nekoliko sastanaka vezano za ovu temu. Sudac pojedinac koji ne radi svoj posao, zato smo izmijenili Ustav 2010., donijeli Zakon o državnom sudbenom vijeću, tražimo sankcioniranje, stegovne postupke, tražimo razumni rok rješavanja predmeta, rekao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Zakonom se širi krug prijavitelja, povećava njihova zaštita, smanjuju rokovi, određuju jasni kanali prijavljivanja i stvara okvir za veće prijavljivanje nepravilnosti, naveo je.

Prema novom zakonu zviždač će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici.

Povjerljivu osobu moraju imati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika.

Novi zakon, kaže resorni ministar Ivan Malenica, jamči zaštitu zviždaču neovisno o kanalu prijavljivanja te izričito propisuje da osobe koje su anonimno prijavile nepravilnost, ali im je naknadno utvrđen identitet, imaju isti status kao i prijavitelji koji su odmah otkrili identitet.

Novi će zakon, ističe ministar, osigurati zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti, osobe angažirane putem ugovora o djelu.

Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, te primarnu pravnu pomoć. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!