Žestoka rasprava o zaštititi potrošača, uz prozivke i opomene

11.05.2023.

Zadnja izmjena 13:57

Autor: Hina/HRT

Rasprava u Saboru

Rasprava u Saboru

Foto: HTV / HRT

Saborska rasprava o Zakonu o zaštiti prava potrošača počela je burno uz prozivke i opomene, oporba je prozvala Vladu da je propustila zaštititi potrošače u slučaju Franak i prelaska na euro, a iz HDZ-a su uzvraćali da je činila upravo suprotno.

Sjednicu Hrvatskog sabora možete pratiti ovdje:

Tatjana Munižaba je u javljanju za podnevni Dnevnik HTV-a kazala da su prije sjednice konferenciju za novinare  održali Hrvatski suverenisti na kojoj su upitali tko će odgovarati za potrošenih više od 100 mlrd. kuna na cjepiva koja su bačena.

Više pogledajte u videoprilogu:   

Prema zaštiti potrošačkih prava stojimo najlošije u EU-u, naglasila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) uoči rasprave o konačnom prijedlogu zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača. Kaže, kada je riječ o kolektivnoj zaštiti potrošačkih prava, ne zanima ju prenošenje europskih direktiva, nego ono što se događa u praksi, a to je način na koji Vlada štiti potrošačka prava građana.

Kao primjer kako Vlada izbjegava zaštititi građane, navela je to što ne želi objaviti sporazume koje je potpisala s bankama da su odustale od daljnjih tužbi. Je li hrvatska Vlada žrtvovala interese dužnika u švicarcima da bi pogodovala bankama, upitala je Selak Raspudić. Na tajne ugovore koje Vlada potpisuje s bankama osvrnula se i Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) ustvrdivši da se štite strani investitori i kapitalisti.

Benčić: Građane smo izložili industriji agencija za naplatu potraživanja


Da Vlada ne štiti građane i potrošače smatra također Sandra Benčić (Klub Možemo). Slučaj Franak još nije završen, još nema mišljenja Vrhovnog suda, a zastara za potraživanje istječe za mjesec dana. Ljudima nismo pružili adekvatnu pravnu zaštitu, građane smo izložili industriji agencija za naplatu potraživanja bez ikakvog nadzora, navela je.


Mišel Jakšić (Klub SDP-a) ocijenio je da, osim usklađivanja s europskim direktivama, potrebna je šira rasprava i veći zaokret kako bi zaštitili potrošače. Na sličnom tragu je i Vesna Vučemilović (Klub Hrvatski suverenisti) koja je uputila na inflaciju zbog pohlepe određenih proizvođača. Vlada ove godine nešto pokušava, ali cijelu prošlu godinu nije napravila ništa da bi građane zaštitila od pohlepe i ratnog profiterstva, ustvrdila je.

Teze da Vlada ne vodi brigu o potrošačima Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) nazvao je promašenima. Kaže, upravo je slučaj Franak znatno utjecao na izradu predmetnog zakona kako bi se slično otklonilo u nadolazećem vremenu. Vlada vodi brigu o potrošačima, i tijekom prelaska na euro i tijekom rasta cijena energenata, plaćamo najjeftiniju struju, plin, dizel i benzin u Europi, nabrajao je Totgergeli.


Svađa zastupnica i Jandrokovića oko 'obijesnog narušavanja rada Sabora'


Zbog neopravdanog pozivanja na povrede Poslovnika, predsjednik Sabora Gordan Jandroković već početkom dana podijelio je zastupnicima niz opomena, nazvavši to opstrukcijom koja ne služi ničemu i obijesnim narušavanjem rada Sabora.


Benčić mu je poručila da će odsad detaljno pratiti primjenjuje li jednake kriterije na sve zastupnike na što je Jandroković uzvratio da se baš uplašio zbog toga.


- Odakle vam pravo povrede Poslovnika nazivati obijesnim, upitala je Selak Raspudić predsjednika Sabora, a Peović poručila da je arbitraran.

Što donosi prijedlog zakona zaštiti prava potrošača? 


Konačnim prijedlogom zakona propisuju se pravila parničnog postupka kojim se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja, od općih prava potrošača i prava putnika do zaštite osobnih podataka korisnika elektroničkih komunikacija, turističkih usluga i financija. Predloženim zakonom propisuju se i pretpostavke pod kojima udruge i savezi udruga za zaštitu potrošača mogu biti uvršteni na popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavki i tužbi.

Oporba: slučaj "švicarac" pokazao da su građani prepušteni sami sebi


Dok zastupnici vladajuće većine tvrde da će Zakon o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača omogućiti potpunu i pravodobnu zaštitu potrošačkih prava i brže sudske postupke, iz oporbe odgovaraju da je slučaj kredita u švicarskim francima pokazao da su potrošači u slučaju kršenja njihovih prava prepušteni sami sebi.

- Dan danas imamo situaciju da Vrhovni sud ne donosi mišljenje o tom predmetu, a mora ga donijeti, pa evidentno odugovlači kako bi potraživanja otišla u zastaru koja nastupa u lipnju, ustvrdila je zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

Sudski proces u slučaju "švicarac" ni nakon osam godina nije gotov, dodaje Benčić, a predloženi zakon neće poboljšati poziciju građana oštećenih konverzijom niti građana čija su prava prekršena na neki drugi način.

Ne možemo štititi potrošače tako da imamo zakon koji će im omogućiti da tuže, pa neka se onda sami snađu, nego ih treba zaštititi tako da u tu situaciju nikada ne dođu, rekla je.

Građanima koji su preplatili kamate kredita u francima gori pod nogama, jer rok za podnošenje tužbi kojim bi vratili preplaćeni iznos istječe za mjesec dana, upozorila je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

- Što činimo da bismo osigurali poznavanje prava koje je potrebno da bi mogli zajedno podnijeti kolektivne tužbe? Ako ne želimo biti licemjeri, onda predsjedniče Sabora uvrstite na dnevni red naš prijedlog interpelacije koja traži da se Vlada očituje o tome kakve je sporazume sklopila s bankama, kazala je.

Putnici javnog prijevoza neinformirani o svojim pravima


Osim kredita u švicarskim francima, drugi slučaj koji pokazuje da se ne štite prava potrošača je prodaja dugova dužnika agencijama za naplatu potraživanja i curenje njihovih osobnih podataka

Tražili smo maksimalnu kaznu agencijama B3 kapitala i EOS Matrix, kao opomenu svima da se nikad više nešto slično ne ponovi. Međutim, Agencija za zaštitu osobnih podatka je izrekla minimalnu kaznu, time nismo poslali poruku da se ne može trgovati podacima građana i ugrožavati njihovu sigurnost, izjavila je Selak Raspudić.

Skupina potrošača koji su još uvijek neinformirani o svojim pravima puno je veća od onih koji su podignuli kredite u bankama, a tu su uključeni i putnici javnog prijevoza, kaže Domagoj Hajduković iz kluba Socijaldemokrata.

- Prema voznom redu Hrvatskih željeznica, put od Osijeka do Zagreba traje 4,5 sata. U praksi nikad nisam stigao na vrijeme, a najduže putovanje trajalo je sedam sati. Ako zbog toga, primjerice, zakasnite na ispit, imate pravo na obeštećenje, no koliko to građana zna, pitao je Hajduković.

Iako zakon nalaže žurnost sudskih postupaka koji se tiče kršenje prava potrošača, zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović smatra da se to ne može provoditi u praksi s obzirom na dugogodišnje probleme u pravosuđu.

- Imamo 'bijeli štrajk' sudaca, a ako pitate građane oni smatraju da su suci stalno u 'bijelom štrajku' jer parnice u prosjeku traju preko 200 dana, upozorila je Vučemilović.

Zastupnici će raspraviti i konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta kojim se proširuje mogućnost da se u Komoru inženjera tehnologije prometa i transporta mogu udružiti i magistri inženjeri, koji su završetkom stručnog diplomskog studija prometa stekli 300 ECTS bodova. Uz to, predlaže se da učlanjenje u Komoru ne predstavlja obvezu, već pravo.

Sabor će raspraviti i IDS-ov prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji kojim traže da se komunalnim redarima omogući zaustavljanje bespravne gradnje izvan građevinskog područja do dolaska građevinske inspekcije. Time bi se, smatra IDS, spriječila bespravna gradnja u samom začetku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!