08:01 / 14.02.2020.

Autor: M.Š./HRT

Sabor o zaštiti malih proizvođača

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Markovu trgu završilo je zasjedanje Hrvatskoga sabora.
Na Markovu trgu završilo je zasjedanje Hrvatskoga sabora.

Zastupnici raspravljaju o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2018.

Zastupnici su u upozorili na uvoz nekvalitetne hrane u Hrvatsku i neplaćanja trgovaca malim proizvođačima tijekom saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2018.

"Što činite s time što veliki lanci ne plaćaju malim proizvođačima? To se događa u dolini Neretve s mandarinama, a i u drugim dijelovima Hrvatske", upitao je Nikola Grmoja (Most) predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladena Cerovca koji je izvijestio o radu Agencije.

Njegov stranački kolega Miro Bulj upozorio je pak na nekvalitetan uvoz hrane koja se prodaje u trgovačkim lancima, dok se domaća proizvodnja smanjuje i uništava.

"Uvozi se paški sir koji nije vidio ni Pag, ni pašku ovcu... uvozi se zamrznuta janjetina iz Novog Zelanda....uvoze se tone rajčice..hladnjače svinjetine", nabrojio je.

Cerovac je odgovorio kako se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne bavi ispitivanjem kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane jer je to zadaća nekih drugih inspekcija.Cerovac: U 2018. naplaćeno je 3,2 milijuna kazni

A što se tiče neplaćanja, rekao je da su tijekom 2018. pokrenuta 32 upravna postupka protiv trgovaca i otkupljivača zbog neplaćanja i da je ukupno naplaćeno oko 3,2 milijuna kuna kazni.

Istaknuo je također kako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u 2018. ukupno riješila 688 predmeta iz područja tržišnog natjecanja i nepoštenih trgovačkih praksi.

Peđa Grbin (SDP) je na početku sjednice podsjetio kako Vlada još nije dostavila mišljenje na SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom prekidu trudnoće aplirajući na Predsjedništvo Sabora da osigura da Vlada i matična radna tijela ispune svoju obvezu.

Prošlog tjedan saborska rasprava o SDP-ovom prijedlogu je prekinuta jer Vlada nije dala svoje mišljenje i nije poslala svog predstavnika na sjednicu.

- Da nije bilo traženja stanki, kao što nema glasovanja i ovih petnaestak zastupnika koji su danas ušli u sabornicu iz nje bi odavno izišli. Ovako su se ipak zadržali duže od prvotnih sat i pol, od 9.30 do podneva. Vraćaju se ponovno - tek u srijedu, izvjestila je Tatjana Munižaba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!