Sabor: Od 2015. blokirano 327 milijuna kuna sumnjivih transakcija

05.12.2022.

13:26

Autor: HRT/V.G./Hina

Sabor

Sabor

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ured za sprječavanja pranja novca je od 2015. do 2021. bankama izdao 389 naloga za blokadu sumnjivih transakcija u iznosu od 327,4 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

U raspravi o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Zrinušić je izvijestio da je Ured otvorio 3271 predmet, od kojih je njih 1897 proslijedio mjerodavnim tijelima.

Govoreći o samom zakonu, rekao je da se smanjuje prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura. Taj prag izjednačen je s Francuskom, Italijom i Rumunjskom pa se očekuje da će broj prijava porasti za 5 do 6 puta.

Unatoč većem broju obrada transakcija, dodao je, ne očekuju se problemi u Uredu jer se podaci obrađuju automatski informatičkim alatima.

Na upit Željka Sačića (Suverenisti) o novcu koji građani drže u čarapama, Zrinušić je rekao da je prelazak na euro povijesna prilika da ga se stavi u financijske tijekove.

- Zakon predviđa da se do 15 tisuća kuna ne maltretira ljude i takvi novci prihvate, a nakon toga da se primjenjuju mjere predviđene zakonom o sprečavanju pranja novca, objasnio je.

Boris Lalovac ( SDP) osvrnuo se na tržište kriptovaluta i digitalne imovine, naglasivši da na razini Europske komisije nije donesena objedinjena zakonska direktiva koja bi pratila to tržište.

- Ako stisnete na jednom mjestu, a stišće se sada što se tiče poslovanja gotovinom, prevaranti neće nastaviti tu nego će ići na druga mjesta, ići će na tržište digitalnih valuta, kriptovaluta, upozorio je i dodao da tu nije riječ o pojedincima, nego o mreži ljudi koji se bave pranjem novca, što je teško kontrolirati, pa i na razini EU-a.

Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorio je da su građani samo u ovoj godini na prijevarama vezanim za kriptovalute izgubili više od 3,5 milijuna kuna. Slaže se da problem prijevara putem kriptovaluta nadilazi mogućnosti naše zemlje te upućuje na važnost educiranja građana.

Dalija Orešković (Centar) upozorila je da nitko nikada ne provjerava pranje novca putem trgovačkih društava koja su osnovana s minimalnim temeljnim kapitalom, a otkupljuju potraživanja, preprodaju ih i tako zadužuju građane i pretvaraju ih u "dužničko roblje.

Uz to, upozorila je na pranje novca putem kupnje nekretnina gotovim novcem koji država nema na svojim "radarima".

Rasprava o financijskim zakonima nije pobudila velik interes kod zastupnika pa je bila gotova do podneva.

Sabor će sjednicu nastaviti u utorak raspravom o ustavnim promjenama.

Sabor: Jandroković najavio tužbu protiv Vidović Krišto zbog klevete

Nakon kraće prepirke tijekom saborske rasprave, u ponedjeljak je zastupnica Karolina Vidović Krišto (NZ) pristala na skidanje zastupničkog imuniteta, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će je tužiti za klevetu.

Tijekom rasprave o zakonu o sprečavanju pranja novca, Vidović Krišto prozvala je Jandrokovića da se tijekom njegova mandata ministra vanjskih poslova iznosio novac iz Hrvatske na inozemne račune, na što joj je Jandroković uzvratio da predoči dokaze jer u protivnom kleveće i laže te najavio tužbu.

- Visokopozicionirani zaposlenik Hypo Alpe Adria banke u Lihtenštajnu svjedočio je da su se novci iznosili iz Hrvatske putem privatnih zrakoplova od austrijske Hypo Alpe Adria banke i to u vrećama hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova kao diplomatska pošta koja se ne smije otvarati kada je ministar bio Jandroković, rekla je Vidović Krišto.

Dodala je da sve europske zemlje istražuju imaju li njihovi građani novac u inozemstvu na koji nije plaćen porez ili je iz kriminalnih izvora, a da "nikada nije čula da je hrvatsko Ministarstvo pronašlo račune Todorića, Jandrokovića, Plenkovića, Sanadera".

Prozvani Jandroković poručio joj je - ako ima dokaze o kriminalnim radnjama - neka to prijavi mjerodavnim institucijama jer u protivnom to smatra klevetama i lažima.

- Ovo su laži i klevete, prijavite sve što imate protiv mene ako imate dokaze, u protivnom Vas smatram klevetnicom i lažljivkom, rekao je Jandroković.

Ako Vi mene prozivate za klevetu, prijavite Vi mene, tužite me, idemo na sud sve rasvijetliti, uzvratila je Vidović Krišto.

Jandroković joj je zatim rekao da se skriva iza zastupničkog imuniteta te je pozvao da skine imunitet pa će je tužiti. "Da čujem hoćete li skinuti imunitet?" upitao je predsjednik Sabora, a Vidović Krišto je odgovorila: "Naravno".

"Sada ste nešto rekli i tako će se i dogoditi, dakle, ja ću Vas tužiti, a Vi ćete skinuti imunitet", zaključio je predsjednik Sabora. Vidović Krišto to je popratila riječima: "Sramite se!".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!