07:25 / 15.02.2019.

Autor: D.M./S.M./HRT

Sabor odbacio interpelaciju SDP-a

Glasovanje o interpelaciji

Glasovanje o interpelaciji

Foto: - / -

Saborski zastupnici glasovali su o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona.
Hrvatski sabor je sa 79 glasova "za", 43 "protiv" i tri suzdržana prihvatio zaključke vladajuće većine kojima se odbacuje SDP-ova Interpelacija o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih zrakoplova od Izraela. Također, dana je i potpora Vladi RH u daljnjem pronalaženju rješenja za nabavu višenamjenskog borbenog aviona i zadržavanju sposobnosti nadzvučnog borbenog zrakoplovstva za Hrvatsku vojsku.

Nakon glasovanja Gordan Maras (SDP) rekao je predsjedniku Hrvatskog sabora da je on, Gordan Jandroković, povrijedio Poslovnik.

- Htio sam dodati jednu važnu stvar. Zaboravili ste napisati u zaključak da je premijer Andrej Plenković najbolji premijer na svijetu. Još smo samo to trebali nadodati pa bi zaključak stvarno bio potupun, kazao je Maras. Jandroković mu je poručio da on to može predložiti pa će onda ići na glasovanje.

Prije glasovanja pet klubova zastupnika tražilo je stanku

Glasovanje je trebalo početi malo nakon podneva, ali je pet klubova zastupnika zatražilo stanke. Zastupnici SDP-a zatražili su interpelaciju kako bi se u Saboru raspravilo što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih zrakoplova.

- Tražim stanku kako bismo se konzultirali o besramnim lažima koje je izgovorio predsjednik Vlade Plenković i ministar Krstičević. Osim što je Vlada lagala da nije dio skupine Borg, a bila je, lagala je i da će vratiti Inu u hrvatske ruke, da nikada neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije, čak su govorili da je onaj tko to učini nacionalni izdajnik, lagali su da nisu bili upoznati s uvjetima kupnje aviona, ali ih je demaskirao američki veleposlanik, naveo je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić. Smatra i da Sabor više ne odražava volju birača te kako bi bilo najbolje raspisati prijevremene izbore.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da je postupak nabave višenamjenskih borbenih aviona bio zakonit i transparentan, kako su s time bile upoznate sve državne institucije, uključujući i saborski Odbor za obranu u kojem je i SDP-ovac Igor Dragovan.

- Nema odgovornosti na strani Vlade, a odgovornost za dostavu odobrenja od SAD-a bila je na strani države Izrael, koji se ispričao jer nije ishodio potrebno odobrenje, rekao je Bačić, ustvrdivši kako za RH nije bilo materijalne štete i rashoda. Rekao je i kako, ako je ikad resorno ministarstvo doživjelo blamažu na međunarodnoj razini, to je bila ona s remontom MiG-ova koji je provodila SDP-ova vlada.

- U Hrvatskoj svjedočimo da nema odgovornosti, može se raditi što se hoće i provoditi koruptivne radnje, pljačkati proračun i sramotiti državu, zamjerao je i Branimir Bunjac (Živi zid).

I Goran Beus Richembergh (GLAS) ustvrdio je kako nam se pokušava prikazati da nema problema te uvjeriti da je posao bio najtransparentniji i posve ispravan.

Jučerašnja rasprava u Hrvatskom saboru završila je malo nakon 23 sata.
Predsjedatelj Milijan Brkić rekao je na kraju dana da će u petak u podne biti glasovanje o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje državnih referenduma 

Referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva i o otkazivanju Istanbulske konvencije neće biti, odlučili su zastupnici sa 105 glasova 'za', dva suzdržana i 16 protiv. Takvim izjašnjavanjem potvrđen je zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje dvaju državnih referenduma koje su inicirale građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Zatim je slijedilo izglasavanje dosad već raspravljenih točaka dnevnog reda.

U Saboru se prijepodne raspravljalo o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj za 2019., a nakon toga na redu je Konačni prijedlog izmjena Zakona o šumama, predlagatelja zastupnika Ivana Lovrinovića i Kluba zastupnika HSS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!