Odbijen prijedlog Socijaldemokrata o iskorištavanju potencijala konoplje

04.11.2022.

14:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Odbijen prijedlog Socijaldemokrata

Odbijen prijedlog Socijaldemokrata

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor odbio je u petak prijedlog Kluba Socijaldemokrata o iskorištavanju punog potencijala konoplje, uz objašnjenje da je to paravan za legalizaciju marihuane dok je predlagatelj isticao korist koji bi zakon donio gospodarstvu u vrijeme krize.

Tržište konoplje procjenjuje se na preko 13 milijardi dolara godišnje, samo Njemačka će od te industrije uprihoditi preko pet milijardi eura, naš je cilj biti u tom vagonu, rekao je Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Socijaldemokrati su do samog glasovanja pozivali da se prijedlog zakona prihvati, tumačeći kako bi donio korist različitim granama gospodarstva i potaknuo investicije u vrijeme krize i recesije.

HDZ se predloženom zakonu usprotivio, ističući da je to paravan za legalizaciju marihuane, da će dovesti do razvoja narkoturizma i da ekonomski interes ne može biti ispred zdravlja, posebice mladih.

Beljak: Marihuana se pušila i pušit će se

Zastupnik Krešo Beljak (HSS rekao je da se marihuana u Hrvatskoj pušila, puši i pušit će se, samo neka bude legalno. Zatražio je pritom stanku od 1, 25 sekundi, uz objašnjenje da je toliko potrebno njegovom dobrom prijatelju, "istaknutom članu HDZ-a da smota lijepu, dobru frulicu od domaće marihuane koju ilegalno sadi u dvorištu".

"Radi to svakodnevno, radi to dobro, znam jer sam pušio s njim", izjavio je.

Željko Sačić (HS) uzvratio mu je da je istupom povrijedio obitelji ovisnika koji su krenuli pušiti marihuanu s 13, 14 godina i nakon toga teško oboljeli. O tome treba razgovarati, ne o rekreativnom pušenju marihuane, kazao mu je.

Beljak mu je, međutim, odgovorio da živi u vremenu Jugoslavije kada je bio "milicioner". "Milicajci poput Sačića nisu znali prepoznati da je to marihuana, nego su mislili da je paradajz", izjavio je HSS-ov zastupnik.

Sačić Beljaku: Doveli smo te na pravi put

Zahvaljujući meni i mojim prijateljima koji smo bili i narodnoj miliciji, vi ste danas u Saboru, doveli smo te na pravi put, nisi završio u Lepoglavi, nego smo ste zaustavili u kriminalnom putu", odgovorio mu je Sačić.

Zahvali nam što smo te uhapsili, poručio je Beljaku, praćen smijehom ostalih zastupnika.

Beljak je pak ustrajao da ga jugoslavenska policija nije hapsila, nego tukla zbog pjesme Ustani bane, a da je ono što se njemu pripisuje radila hrvatska policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!