15:10 / 11.02.2020.

Autor: HRT

Sabor odgodio glasovanje predviđeno u petak

Foto: arhiva, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: arhiva, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Neslužbene informacije govore o tome kako se HDZ pribojava da će, nakon što njegovi zastupnici u Gradskoj skupštini nisu poduprli GUP koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, puknuti njihova koalicija na nacionalnoj razini.
U roku od 15 minuta od kako je u Skupštini grada Zagreba pao Generalni urbanistički plan, promijenjen je dnevni red u Saboru. Glasovanje koje je, kao što je to uobičajeno, bilo na dnevnom redu u petak, iznenada je skinuto i odgođeno za idući tjedan.

● 
Reakcije na pad GUP-a: Možda idemo na parlamentarne izbore ● Pao Bandićev GUP, prije toga odbijeni svi HDZ-ovi amandmani! 

Iz Službe za medije Hrvatskog sabora odgodu glasovanja objasnili su time što će u petak značajan broj zastupnika biti odsutan zbog službenih putovanja . Ističu da je odluka o promjeni rasporeda donesena prije današnjeg glasanja o zagrebačkom GUP-u te da nije povezana sa stanjem u vladajućoj koaliciji.

Naime, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas je pao prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se izmijeni Generalni urbanistički plan jer su HDZ-ovi gradski zastupnici, nakon što su zastupnici Bandićeve stranke odbacili njihove amandmane, glasali protiv GUP-a. HDZ je dosad podržavao Bandića i njegovu stranku u Gradskoj skupštini, dok su zastupnici iz kluba zastupnika Bandićeve stranke u Saboru podržavali vladajuću većinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!