13:20 / 11.03.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sabor odobrio: Hrvatska šalje do 70 vojnika u Mađarsku

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska će poslati do 70 svojih vojnika u Mađarsku u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, odlučio je Hrvatski sabor.  

Za odluku o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u Mađarskoj, glasovalo je 118 zastupnika, jedan je bio protiv. 


Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u Mađarskoj mogu biti razmješteni u ovoj i idućoj godini, uz mogućnost rotacije.


Donošenje spomenute odluke Saboru je predložila Vlada čiji je predstavnik, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, u Saboru objasnio kako trenutačna sigurnosna situacija na istoku Europe, zbog ruske agresije na Ukrajinu, predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji europskoj sigurnosti proteklih desetljeća.


- Napad na neovisnu, miroljubivu, demokratsku državu gorak je podsjetnik da sloboda, mir, sigurnost i stabilnost ne mogu postojati ako ih nismo spremni obraniti, istaknuo je Jakop.


Naveo je da je NATO proteklih mjeseci proveo dodatno generiranje snaga za brzi odgovor, rasporedio dodatne snage na istok Saveza, pojačao postojeće u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji, te ustrojava nove borbene skupine u Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.


Za slanje hrvatskih vojnika u Mađarsku sredstva su osigurana u državnom proračunu i iznose 38 milijuna kuna.


U međunarodnim misijama u sklopu UN-a i NATO-a trenutno je 181 hrvatski vojnik, najviše ih je na Kosovu 141.


Sabor se suglasio i da do pet pripadnika Oružanih snaga sudjeluje u aktivnosti u sklopu EU projekta "Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti".


Ta odluka donijeta je jednoglasno, sa 120 glasova 'za'.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!