17:01 / 07.03.2018.

Autor: I.B./Hina

Sabor: oporba protiv plutajućeg LNG-a

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Moglo se čuti da imamo "plutajuću vladu", dok su vladajući uzvraćali - "nema potrebe da budete protiv pojavljivanja Hrvatske na karti Europe i da postane energetsko čvorište".
Prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima, kojim bi se trebala ojačati investicijska klima, saborska je oporba iskoristila da se kritički osvrne na plutajući LNG terminal, moglo se čuti da imamo "plutajuću vladu", dok su vladajući uzvraćali - "nema potrebe da budete protiv pojavljivanja Hrvatske na karti Europe i da postane energetsko čvorište".

"Najavljuje se novi lex LNG, protiv kojeg je prosvjedovalo nekoliko tisuća stanovnika Omišlja, Krka, Rijeke i Primorsko-goranske županije. Taj zakon već u najavi je ozakonjenje kršenja Ustava, kršenja svih pozitivnih zakonskih propisa koji se odnose na strateške projekte, pa i ovog zakona", poručio je SDP-ov Željko Jovanović.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) podsjećao je Most kako su, dok su bili u vladi, dignuli ruku za plutajući LNG terminal, dok se ovih dana od Ines Strenja Linić može čuti da je ta stranka protiv terminala. "Mi smo digli ruku tada za promjenu koncepcije s kopnenog na plutajući temeljem dva kriterija. Jedno je brzina realizacije, a drugo je problem imovinsko-pravni na kopnu, odnosno na otoku koji je u neposrednoj blizini", pojašnjavao je tadašnje Mostove odluke njihov bivši ministar Slaven Dobrović.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) zapitao se koliko LNG stoji prema projektu i koliko je novca osigurano. "Koliko je susjednih država potpisalo čvrste ugovore o isporuci plina i kakvi su konkretni utjecaji na okoliš", pitao se dodajući kako "plutajuća vlada ne zna i neće javnosti predočiti o čemu je riječ".

LNG nije ekonomski isplativ, a rezultat njegove izgradnje bit će skuplji plin, uvjeren je Ivan Pernar (Živi zid), dodajući da Vlada krši načela tržišne ekonomije.

HDZ-ov Tomislav Klarić referirao se na Dobrovićevu izjavu da od Hrvatske nećemo napraviti prosperitetnu zemlju i dalje će ostati zemlja iz koje mladi odlaze. "S time bih se mogao složiti upravo zbog svega o čemu danas govorimo, pa i tog LNG terminala. Nećemo hidrocentralu, događanje naroda, prosvjede, nećemo LNG terminal, najprije dok su na vlasti 'hoćemo plutajući', kada nismo na vlasti udri 'hoćemo kopneni, nećemo dimnjake, nećemo ništa'. Pa gdje će ti mladi raditi", pitao je Klarić.

Domagoj Ivan Milošević (HDZ) poručio je pak oporbi kako nema potrebe da budu protiv toga da se Hrvatska pojavi na karti Europe i da bude energetsko čvorište.

GLAS-ovu Anku Mrak-Taritaš zanimalo je koliko je trenutno strateških projekata, u Agenciji i Ministarstvu, te koje su investicije planirane i koje se prijavljuju. "Od početka primjene Zakona o strateškim investicijskim projektima od 2013. godine, odlukom Vlade je 17 projekata proglašeno strateškim, od kojih su 14 javni investicijski projekti, tri su privatna. Ukupna realizacija svih projekata je u tijeku i nije još završen niti jedan", odgovorio joj je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić.

Nezavisni u Klubu Mosta Tomislav Žagar zamjerio je jer se pojedini strateški dokumenti i zakoni preklapaju, zaboravlja se na obrtnike i potrebu pomoći malom i srednjem poduzetništvu. "Možete imati investiciju od 100 milijuna eura, a da se ne otvara puno radnih mjesta, pa o tome treba voditi računa", rekao je Žagar izražavajući nadu da će liste za strateške projekte biti transparentije i jasnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!