09:53 / 20.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Sabor: Oporba traži moratorij na ovršne postupke i plaćanje obveza

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U ograničenim i striktno utvrđenim uvjetima, Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o provedbi ovrha na novčana sredstva.
U ograničenim i striktno utvrđenim uvjetima, Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o provedbi ovrha na novčanim sredstvim po kojemu se dopunjuju podatci koje su obveznici dužni dostavljati u jedinstveni registar računa.

No, oporbeni zastupnici raspravu su preusmjerili na 300 tisuća blokiranih građana za koje bi kriza izazvana koronavirusom mogla biti pogubna.

Prijenos zasjedanja možete pratiti ovdje:


Oporba traži moratorij na ovršne postupke i plaćanje obveza

Saborska oporba još jednom je istaknula kako mjere koje je donijela Vlada za spas gospodarstva nisu dovoljne i pozvala na uvođenje moratorija na plaćanje obveza poduzetnika i građana te moratorija na provođenje ovršnih postupka.

Standstill na provođenje ovršnih postupak na tri mjeseca je nužan, ali ni u kom pogledu nije dovoljan, istaknuo je Peđa Grbin (Klub zastupnika SDP-a) u raspravi o izmjenama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojima se zakonodavstvo usklađuje s EU.

Grbin drži da bi Vlada već sljedeći tjedan trebala  poslati  u proceduru prijedlog zakona kojim će se uvesti moratorij od tri mjeseca na otplatu svih kreditnih obveza u Hrvatskoj. Hrvatske banke su likvidne, one to mogu izdržati i preživjeti, ali građani Hrvatske samo odgodu otplate ne, rekao je.

Grbin traži i suspenziju tijeka rokova u sudskim postupcima, upozorivši posebice na rokove u radnim sporovima.

Iako nismo proglasili izvanredno stanje, ono je faktički tu i treba uvesti moratorij, složio se Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti).

Koliko će za 30 dana u Hrvatskoj biti blokiranih građana, upitao je Davor Vlaović (Klub HSS-a) te i on traži hitnu obustavu ovrha i deložacija, moratorij na otplatu kredita, te otpis a ne odgodu plaćanja obveza plaćanja doprinosa i poreza.

Treba omogućiti i izuzimanje izravnih plaćanja u poljoprivredi od ovrhe, te konkretnije definiranje odgode plaćanja zakupna i koncesija na poljoprivredno zemljište, drži Vlaović.

U ovom trenutku nemamo što čekati, to je trebalo napraviti već jučer, a ne sutra. Zato uvedite moratorij na ovršne postupke i na kredite, apelirao je Miro Bulj (Most) dodavši kako su ugroženi i poljoprivrednici i radnici i poduzetnici.

Da Vladine mjere nisu dovoljne smatra i Damjan Vucelić (Živi zid) koji drži da Vlada ide na ruku financijskom sektoru i bankarskoj eliti a na štetu građana.

Goran Aleksić (Klub HSU-a, SNAGA-e i nove politike) tvrdi da je laž da neće biti ovrha i deložacija. Gdje je to propisano, ja to nisam našao. Jučer ministar gospodarstva govori ljudima iz banaka kako su mu to kolege, ljudima iz društava koji su lopovi, izjavio je Aleksić.

Grozdana Perić (Klub zastupnika HDZ-a) uvjerava da ministri i cijela Vlada rade na niz pravilnika kako bi olakšala poduzetnicima i građanima olakšali ovo vrijeme za koje nitko ne može procijeniti koliko će trajati.

Donesena je tek prva runda zakona jer će život pokazati puno problema i zakonodavni okvir će se prilagođavati, istaknula je.

Gordan Maras (SDP) ističe da Sabor treba nastaviti raditi kako bi zastupnici mogli prenositi poruke koje svakodnevno dobivaju od građana i davati svoje prijedloge. Ne smijete zaustaviti glas građana, rekao je.

Most: Hitno naći zakonska rješenja za obustavu ovrha

Mostovi saborski zastupnici zauzeli su se da se hitno nađe zakonsko rješenje da se, zbog krize izazvane koronavirusom, obustave ovrhe, a Vladin predstavnik odgovorio im je kako će se već danas održati sastanak o toj temi u resornom ministarstvu.

- Kriza izazvana koronavirusom utjecat će na naše građane, trebalo bi hitno naći zakonsko mogućnost da se obustave ovrhe, rekao je u Miro Bulj u raspravi o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić odgovara mu da će se već danas održati sastanak u Ministarstvu pravosuđa u kontekstu Ovršnog zakona.

- Sastanak nije dovoljan, Vlada treba hitno reagirati s jasnim i konkretnim mjerama, puno ljudi je sada u strahu, uzvratio je Nikola Grmoja. Mislite i na OPG-ove, poručio je Vladinu predstavniku Tomislav Panenić (NLM).

Mostovci su u raspravi apostrofirali problem pranja novca koji se, tvrdi Bulj, u Hrvatskoj pere legalno kroz najveću banku, a Hrvatska narodna banka (HNB) je o tome šutjela.

Grmoja navodi i kako je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću uputio dopis da zamoli Ured za sprječavanje pranja novca i HNB da Saboru dostave izvješće oko situacije u Zagrebačkoj banci.

Navedena rasprava vodila se u petak pred malobrojnim zastupnicima, Sabor od danas, naime, radi prema strogim mjerama zaštite od epidemije koronavirusa,  koje podrazumijevaju da u sabornici budu najviše po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova, dakle najviše 28 zastupnika. 

Sabor će zasjedati i idući tjedan, s tim da će svakog radnog danas raspraviti maksimalno dvije točke, a u raspravi će sudjelovati po dva zastupnika iz svakog kluba, onaj koji će govoriti u ime kluba i još jedan.

 Da razumno koriste vrijeme, zastupnike je u petak pozvao i predsjedavajući Furio Radin. Pokušajte biti razboriti i što kraći, kući vas čekaju obitelj i rodbina, rekao je malobrojnim zastupnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!