Sabor ovaj tjedan o potvrđivanju ugovora o Europskom stabilizacijskom mehanizmu

01.02.2023.

09:10

Autor: HRT/V.G./Hina

Sabornica

Sabornica

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti Vladin prijedlog da potvrdi Ugovor o osnivanju Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), članstvom u njemu, Hrvatska bi stekla dodatnu zaštitu i sigurnost, posebice u vremenima kriza.


Odbor guvernera ESM-a je 5. prosinca usvojio rezoluciju kojom se Hrvatskoj odobrava učlanjenje u ESM, međuvladinu organizaciju koju su države članice europodručja osnovale 2012., s misijom da im se omogući izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta. ESM ima ukupni kapital od gotovo 705 milijardi eura, a svaka članica doprinosi kapitalu temeljem svog udjela u ukupnom stanovništvu i bruto domaćem proizvodu (BDP) EU-a.

Pristupanjem ESM-u, Hrvatska će uplatiti kapital u iznosu od 422,3 milijuna eura, kroz pet godišnjih rata. Od 2035. godine, odnosno nakon isteka roka privremene korekcije, uplatit će dodatni kapital od 233 milijuna eura.

O potvrđivanju Ugovora o osnivanju ESM i sporazuma o izmjeni tog Ugovora, Sabor će raspravljati u srijedu.

Kontaktna točka za suzbijanje prijevara


Istoga dana raspravit će i konačan tekst novog Zakona o hrani te izmjene Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Prvim se, uz ostalo, uspostavlja nacionalna kontaktna točka za suzbijanje prijevara, Državni inspektorat, te nacionalni sustav za suzbijanje prijevara u hrani koji čine ministarstva zdravstva, poljoprivrede, unutarnjih poslova i financija te Državni inspektorat.

Izmjenama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) utvrđuju se uvjeti za bavljenje poljoprivredom i s njom povezanim dopunskim djelatnostima, nositelja OPG-ova.

Propisuju se uvjeti pod kojima OPG zakonito obavlja web trgovinu, naime, kako bi OPG-ovi mogli online prodavati svoje proizvode, a potrošači biti zaštićeni, svaki OPG koji prodaje na taj način, morat će registrirati dopunsku djelatnost pod nazivom usluge informacijskog društva.

 Zahtjev za upis te nove dopunske djelatnosti podnositi će Agenciji za plaćanja.

Uz ime i prezime, naziv OPG, moći će sadržavati i posebne oznake, a uz hrvatski jezik, moći će imati i pojedine riječi na stranom ili mrtvom jeziku te arapske brojeve.

Sabor će ovaj tjedan, u prvom čitanju, raspraviti i izmjene zakona o vodama i o rudarstvu.

Očitovat će se i o Vladinu prijedlogu da se za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM) ponovno, na pet godina, imenuju Anita Malenica i Davor Marić te kao novi član Željko Topić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!