Murganić: SDP nijednom nije povećavao status roditelja njegovatelja

29.03.2023.

Zadnja izmjena 13:07

Autor: Hina/HRT/D.S./T.D.

Nada Murganić (Klub HDZ-a)

Nada Murganić (Klub HDZ-a)

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prije odlaska na jednotjednu, uskršnju stanku, saborski će zastupnici ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog o osobnoj asistenciji te čak sedam izvješća, među njima i ono o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021.

Posljednji radni tjedan uoči uskrsne stanke počeo je već tradicionalnim izlaganjima o temama koje nisu na dnevnom redu. Sve u Saboru prati reporterka HTV-a Tatjana Munižaba koja se javila u "Dnevnik u podne" te rekla kako se javilo 15 klubova zastupnika za slobodne govore i nitko nije spominjao štrajk liječnika.

- Govorilo se o svemu. Pojedinci su govorili kao da su pomiješali adrese. Umjesto na sjednicu Zagrebačke skupštine, došli su u Sabor te govorili o temama koje se tiču isključivo stanovnika glavnoga grada, a ne stanovnika cijele Hrvatske. Nitko nije izazvao takvu reakciju kao Anka Mrak-Taritaš svojim izlaganjem. Napadi nisu došli od HDZ-a, već od dijela oporbe i to njenog desnog dijela, rekla je Munižaba. 

Saborska zastupnica Nada Murganić (Klub HDZ-a) odgovorila je u srijedu na kritike oporbe na prijedlog zakona o osobnim asistentima navodeći da je SDP, kada je bio na vlasti, četiri puta mijenjao zakon o socijalnoj skrbi, a nijednom nije povećao status roditelja njegovatelja.


- Kukuriku koalicija i SDP kada su bili na vlasti četiri puta su imali izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i ni jedanput nisu povećavali status roditelja njegovatelja, niti njegovatelja u financijskom iznosu dakle niti jedanput, kazala je Murganić u slobodnom govoru reagirajući na optužbe iz oporbe da su HDZ i Vlada neosjetljivi i bešćutni prema najosjetljivijim skupinama.


S druge strane, istaknula je, HDZ-ova Vlada povećavala taj status od zatečenih 2.500 na 4.000, odnosno 4.500 pa i 6.000 kuna.

- A oporba je glasala protiv ukidanja cenzusa za osobnu invalidninu koju smo tri puta povećavali, protiv povećanja doplatka za njegu i pomoć, protiv da se poveća naknada udomiteljima, da se poveća naknada korisnicima usluga udomitelja, protiv da im se podignu džeparci odnosno tzv. naknade za njihove osobne potrebe. Glasala je i protiv za njegu djeteta s težim smetnjama, te povećanja zajamčene minimalne naknade, navela je.

Vlada vodi računa o osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i roditeljima njegovateljima, istaknula je Murganić zaključivši da će tako voditi računa i kod donošenja zakonom o osobnoj asistenciji.

Mrak Taritaš (Klub GLAS-Centar): Misli li se oporba oglasiti o zataškavanju pedofilije u crkvi?


Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) u slobodnom govoru ponovno je pozvala na reviziju Vatikanskih ugovora osvrnuvši se pritom na optužbe za pedofiliju u Katoličkoj crkvi.

- Katolička crkva u Hrvatskoj posebno je zainteresirana za zaštitu obitelji i djece, a prošli tjedan je Đakovačko-osječki nadbiskup Hranić održao konferenciju za medije na kojoj je jasno pokazao kako ta zaštita izgleda u praksi, rekla je Mrak Taritaš.

Kaže nadbiskup je 14 mjeseci dozvoljavao svećeniku kojeg je više djece optužilo za zlostavljanje da i dalje nastavi neometano obavljati svoju svećeničku funkciju, da svakodnevno kontaktira s djecom, branio ga s oltara i optuživao župljane za klevetanje, te tek nakon što mu se zaprijetilo da će njega prijaviti policiji i Vatikanu, o slučaju je obavijestio državno odvjetništvo.

- Je li je to zaštita djece koji su toliko predani ili djecu štite samo dok im se dobrobit ne nađe na putu njihovim interesima ili još gore koriste li djecu i njihova prava samo kao paravan za ostvarivanje nekih drugih interesa koji imaju veze sa svim osim ne sa zaštitom djece?, upitala je zastupnica.

Postavila je također pitanje drugim zastupnicima misle li se oglasiti o zataškavanju pedofilije u Katoličkoj crkvi, kao i predsjednika Sabora je li se na sastanku s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije zanimao što imaju se reći o toj temi.

Zataškavanje pedofilije nije i ne može biti crkvenim dostojanstvenicima na prosudbu, uostalom prilično sam uvjerena da je tako nešto kazneno djelo. Ono što također nije izvan našeg dosega je ograničavanje utjecaja i moći koju Katolička crkva ima u našem društvu, poručila je Mrak Taritaš i ponovno aktualizirala pitanje revizije Vatikanskih ugovora.

Na njezino izlaganje reagirali su zastupnici DP-a Stipo Mlinarić i Stephen Nikola Bartulica i zastupnici Mosta Marin Miletić i Ante Kujundžić.

Mlinarić (DP): To je jedan slučaj, ne mogu šutjeti kad se pljuje po Katoličkoj crkvi


- Ne mogu šutjeti na ovo da se pljuje po Katoličkoj crkvi, instituciji koja je stara preko 2 000 godina. Otiđite u crkvu Sv. Antuna na Svetom Duhu i gledajte kako dijele hranu siromašnima, kako vode brigu o bolesnima, kako vode brigu o djeci, nemojte izvlačiti jedan slučaj koji nije na sudu niti presuđen, poručio joj je Stipo Mlinarić.

S gnušanjem odbacujući pedofiliju, Marin Miletić nazvao ju je malim diktatorom koja necijepljenima nije htjela dati da idu u trgovinu po kruh, a sad ovdje difamira Katoličku crkvu.

- Zanimljivo je da najviše pedofila ima među trenerima, među učiteljima, među profesorima, a onda, nažalost, ima i među različitim duhovnim pastorima, svećenicima itd, kazao je.

Ante KujundžićAnte Kujundžić poručio je pak kako bi volio da je stala u zaštitu djece iz Zambije ili progovorila o zaštiti nerođene djece, a Stephen Nikola Bartulica ocijenio je da vrlo nekorektno i selektivno izdvaja neke stvari

Milorad Pupovac Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Milorad Pupovac (SDSS) problematizirao je neplaćanje komunalnog doprinosa i drugih davanja vjetroelektrane Krš-Pađene. Kaže ta vjetroelektrana nije od 2019. platila ni jednu lipu koju je po zakonu obvezna platiti jedinici lokalne samouprave, općini Evenik.

- Nije platila komunalni doprinos ni komunalnu naknadu, na nivou godine to je preko 3,5 milijuna eura, ali to se ne plaća i pitanje je što radi Hrvatska energetska regulatorna agencija, zašto joj ne uskrati dozvolu za rad, što radi Trgovački sud gdje tužba grada Knina i općine Ervenik čeka godinu dana, kazao je Pupovac.

Zastupnik Kluba Mosta Miro Bulj pozvao je u srijedu Vladu da djeci s teškoćama u razvoju, uključujući i onu koju imaju roditelje njegovatelje, omogući osobne asistente, poručivši joj da ne baca blato po djeci i roditeljima njegovateljima.

- Nemojte bacati blato po toj djeci, njegovateljima i roditeljima njegovateljima. Ako ja kao gradonačelnik s malim proračunom mogu izdvajati određeni iznos, onda mora i država koja ima sustav i proračun, i koja pozajmljuje novac, rekao je Bulj tijekom iznošenja stajališta, a uoči sutrašnje rasprave o Zakonu o osobnoj asistenciji.

- Bez obzira na političku pripadnost, prema djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju, društvo mora imati najviše osjećaja i odgovornosti, dodao je Mostov zastupnik.

Demografska ulaganja nazvao je najvažnijim ulaganjima o kojima računa mora voditi i država, a ne samo lokalne samouprave.

Njegovo izlaganje Hrvoje Zekanović (HDS) nazvao je populizmom i manipulacijom istaknuvši da se upravo tim kategorijama 'ide u susret' i daje više nego što su tražili.

Podsjetio je na Buljeve najave da će i za zastupnike tražiti plaću od 10 000 kuna, pa kad je bio na vlasti od toga nije bilo ništa.

- Imao je priliku pomoći onima koji imaju potrebu, ali kad je bio u poziciji vlasti to je, naravno, zaboravio, kazao je Zekanović.

Mirela Ahmetović iz Kluba SDP-a osvrnula se na curenje podataka iz agencija za naplatu potraživanja, među kojima ima i podataka maloljetnih građana.

- U ovim slučajevima prekršene su odredbe GDPR-a (Opće uredbe o zaštiti podataka), a vrlo vjerojatno i drugih zakona , no najveći problem ostaje u činjenici da Agencije za naplatu potraživanja maltretiraju dužnike do te mjere da zovu čak i njihovu maloljetnu djecu, kazala je.

Istaknula je da se dugovi se moraju vratiti, ali da i ti ljudi imaju pravo na dostojanstvo i na pomoć u vraćanju dugova.

To im mora omogućiti država koja će im pružiti svu pravnu i institucionalnu pomoć kako bi uspjeli vratiti svoje dugove, jer ako u takvim slučajevima zakaže država, na scenu stupaju lihvari i kojekakvi utjerivači koji vraćanje dugova još više onemogućavaju, a ljude tjeraju u provaliju, rekla je i podsjetila na zakon koji su SDP i Klub zeleno-lijevog bloka uputili u proceduru, a regulirao bi rad agencija za naplatu potraživanja.

Pavliček: Potrebna nam je strategija imigracijske politike, stranci trebaju učiti hrvatski jezik


- Da o kvaliteti obrazovanja treba voditi brigu od najranije, predškolske dobi, naglasila je zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić.

U vrtićima se ne poštuju pojedine odredbe državnog pedagoškog standarda poput prostornih uvjeta, radnih uvjeta i visine plaća, nedostaje odgajatelja i ne odobravaju se ugovori na neodređeno, upozorila je Nikolić te pozvala na novi pristup u razvoju ljudskih potencijala u predškolskom odgoju.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček osvrnuo se na povećanje broja stranih radnika u Hrvatskoj ustvrdivši da to pokazuje koliko je demografsko i ekonomsko stanje u Hrvatskoj u lošem stanju.

 - Bio sam prošlo ljeto u jednom hotelu na Jadranu gdje je službeni jezik bio engleski, jer su 95 posto radne snage činili strani radnici koji razumiju samo engleski, izjavio je Pavliček.

- U Hrvatskoj ima oko 115 tisuća stranih radnika, dodao je te naglasio potrebu donošenja strategije imigracijske politike i prilagodbe novih radnika na kulturu i život u Hrvatskoj, te učenje hrvatskog jezika.

Hrvatski sabor ulazi u posljednja tri dana ove, 15. sjednice koja će biti zaključena glasanjem u petak. Nakon toga slijedi uskrsna stanka. Iz Sabora se u Vijesti javila reporterka HTV-a Tatjana Munižaba te rekla kako bi zastupnici u Saboru mogli imati dugi dan te provesti u saborskim klupama dio večeri jer na dnevni red dolazi prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji.

- Radi se o zakonu koji se dugo čeka i koji je u svojem prvom prijedlogu naišao na brojna negodovanja zainteresirane strane, unatoč tome što resorno ministarstvo namjerava sustavno riješiti taj problem tako što će osobama s invaliditetom osigurati poslove i pomoć za poslove koje ne mogu obavljati sami. Novac se ne bi namicao za osobne asistente iz udruga, nego bi to bila stavka u državnom proračunu, ujedno bi se broj korisnika te pomoći povećao, rekla je.

Istaknula je kako je na dnevnom redu čak sedam izvješća o radu pojedinih institucija.

- Jedna od njih je povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje je dobilo nedavno novu predstavnicu. Kako je HDZ bio nezadovoljan Natašom Novaković, tako je čini se nezadovoljan njenim izvješćima jer se neka od njih vuku na dnevnom redu od 2019. godine, a i sad su stavljeni na raspravu kasno poslijepodne. Danas će sve početi slobodnim govorima, a završiti glasanjem u petak u podne, rekla je.

Dugo očekivanim zakonom o osobnoj asistenciji, koji predlaže Vlada, prvi će se put uspostaviti normativni okvir te usluge koja postaje socijalna, a osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama.


Ta će usluga uključivati uslugu osobnog asistenta osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem, komunikacijskog posrednika osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj te videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida.


Ubuduće će novac za tu uslugu biti osiguran u državnom proračunu, a trenutačno se uglavnom financira putem projekata udruga.


Procjena je da će donošenje zakona proširiti broj korisnika osobne asistencije, tj. da će je moći koristiti nešto više od 14.000 osoba s invaliditetom, rekao je resorni ministar Marin Piletić.


Procjena je da će se za usluge osobne asistencije u ovoj godini utrošiti 61 milijun eura, a u idućoj 155 milijuna eura.


O tom zakonu Hrvatski će sabor raspravljati u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!