09:41 / 23.03.2018.

Autor: HRT

Sabor počeo rad s osam zahtjeva za stankom

Foto: Patrik Macek

Foto: Patrik Macek

Foto: - / -

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad zahtjevima za stankama. Prijavljeno je čak osam zahtjeva.
Hrvatski sabor nastavio je današnji rad zahtjevima za stankama. Prijavljeno je čak osam zahtjeva.

Peđa Grbin
(SDP) kazao je da želi govoriti o neusklađenosti u vođenju vanjske politike. Predsjednica Republike Hrvatske razgovarala je jučer s predsjednikom Ruske Federacije. Čestitala mu je na pobjedi, prva odmah nakon Kine, Kube, Venezuele i Srbije. Nakon toga ga je prijateljski pozvala da posjeti Hrvatsku. Potom su upitali predsjednika Vlade što misli o tome, a on je odgovorio da je tu vijest pročitao. On za to nije znao unaprijed, on se s njom o tome nije dogovarao. Nakon što je dao tu izjavu, premijer je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća na kojem je 28 šefova država i vlada članica EU jednoglasno utvrdilo da je Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, rekao je. Nakon toga je predsjednik Vlade izjavio da RH razmatra diplomatske mjere protiv Ruske Federacije - protjerivanje ruskih diplomata iz država članica EU-a ili opozivanje veleposlanika iz Moskve. Sve se to događa u istom danu kada predsjednica RH poziva ruskog predsjednika u Hrvatsku, kazao je među ostalim Peđa Grbin

Mrak pita što se dešava s Agrokorom, Pupovac upozorava na prijetnje

"Pitanje je kud priča s Agrokorom ide, je li to drugi Agrokor Ramljak-Peruško ili radimo neki treći Agrokor?", upitala je Anka Mrak Taritaš koju također brinu najavljene tužbe i hoće li na kraju sve platiti građani Hrvatske i hrvatski proračun. "Došlo je vrijeme da opet napravimo tematsku sjednicu te da premijer i potpredsjednica Vlade objasne što se napravilo s Agrokorom. Premijer je jučer pokazao odlučnost oko Istanbulske, a to treba raditi i sada", kazala je Mrak-Taritaš.

Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je da dio zastupnika prima poruke pritiska i prijetnji zbog njihova opredjeljenja oko Istanbulske konvencije. "Čujemo da jedan broj naših kolega prima poruke koje su, ne samo pritisak nego i neka vrste prijetnje zbog njihovih uvjerenja i stavova kao zastupnika. I to zbog toga što će podržati civilizacijski dokument koji se zove Istanbulska konvencija", kazao je. Istaknuo je da kako nitko ne bi trebao ulaziti u privatnu sferu ili crkvenu sferu tako isto i zastupnicima treba ostaviti da po svojoj savjesti mogu donositi odluke.

Nakon njegovog izlaganja HDZ-ov Ivan Ćelić počeo je dovikivati iz klupe, dok je Mostov Miro Bulj kazao da se zbog Istanbulske konvencije prijeti "ekskomunikacijom" i HDZ-ovcima.

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić najavio je kako zajedno s Mostom i HSS-om u saborsku proceduru upućuje "mini antiovršni paket" izmjena i dopuna Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima, s mjerama za pomoć blokiranim građanima. "Vlada je najavila mjere za blokirane građane, mjere koje će njima u prvom trenutku olakšati položaj. Te mjere pozdravljam, svakako će pomoći nekim ljudima privremeno, ali trajno neće nakon godinu dana. Nakon što prođu te mjere, ponovit će se stanje", rekao je.

Vezano za Zakon o obveznim odnosima, Aleksić je rekao kako je sadašnji način naplate dugovanja, gdje se najprije naplaćuju kamate i troškovi, pa tek onda glavnica, jako loš za dužnike. "Zbog toga predlažemo da se taj redoslijed obrne kako bi dužnici bi puno brže došli u solventnu situaciju", poručio je. Zatezne kamate, kaže, nisu ograničene, a trebale bi biti ograničene na visinu glavnice.

Aleksić predlaže da se izmjenama Ovršnog zakona onemogući ovršenje jedine nekretnine u slučaju kada se radi o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, a u tom kreditu promjenjiva kamatna stopa nije ugovorena na pravilan način.

Predlaže i da se izmjena o zaplijeni cijelih primanja, koja je potpisana prije 17. lipnja 2008., stavi van snage. "Ustavni sud je već 2009. utvrdio da se ne smije ovršiti cijelo primanje", napomenuo je.


Davor Vlaović (HSS) izjavio je da želi govoriti o problemima u poljoprivredi.
"Ovih dana je naša poljoprivreda pod velikim pritiskom klimatskih promjena, odnosno visokih vodostaja i prijetećih poplava. Pozdravio je i zahvalio svim vojnicima, vatrogascima, civilnoj zaštiti i udrugama koje su na terenu i danas slažu nasipe kako ne bi poplavile poljoprivredne površine. "Pitanje je kako će se poljoprivrednim proizvođačima čije su površine stradale, nadoknaditi šteta. Ministar poljoprivrede se ne oglašava. Gdje je ministar? Kako će biti nadonađene štete", upitao je.

Željko Glasnović (nezavisnih zastupnik) rekao je da želi govoriti o ovršenima i blokiranima. "Ima jedna njemačka izreka koja kaže 'bolje kraj teroru, nego teror bez kraja'. To se može odnositi na lošu vezu, kad živite u tiraniji - na državni udar. A što je s ovršenima i blokiranima? Pod kakvim se terorom oni probude svako jutro? Kako će to riješiti ovaj novi zakon? To je strateško pitanje Republike Hrvatske. Imamo 320 000 tisuća blokiranih, desetke milijardi kuna duga. Kako to riješiti? To ne radi ni Cosa Nostra", naglasio je Glasnović.

Nikola Grmoja (MOST) je rekao da je vrijeme da se na kraju 7. sjednice Hrvatskog sabora rezimira čime "smo se mi kao zastupnici bavili i čime se nismo bavili. Krenimo od onoga čime se nismo bavili jer nam niste dopustili budući da jedino vi kreirate dnevni red. Niste nam dopustili da se bavimo ničim što je za naše građane bitno, problemima ovršenih i blokiranih. Od reformi koje se očito ne provode, vladajući su nam pokušali podvaliti one kozmetičke promjene u pravosuđu. Što se tiče naših poduzetnika i izvoznika za njih nismo ništa napravili. Da ne govorimo o reformi državne i javne uprave. Također, propustili smo priliku za ozbiljnu raspravu o izbornom sustavu. Predložili smo i pitanje isključivog gospodarskog pojasa - to je pitanje hrvatske budućnosti. Mi u Mostu nudimo riješenje i za pravu reformu pravosuđa". 

"Bit ću slobodan dvije opaske izreći", rekao je Branko Bačić (HDZ). "Pitao bih Peđu Grbina koji je pravi i istinski SDP? ovaj danas kad kolega Grbin u ime zastupnika SDP-a proziva predsjednicu zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj SDP od prije 13 dana kada na svojoj konferenciji frenetičnim pljeskom pozdravlja Azimova, veleposlanika ruske federacije". "Još bih rekao da je ovaj Sabor u posljednjih mjeseci ovaj Sabor donio zakone koji pomažu hrvatskim građanima, podsjetio je da je donesen Zakon o minimalnoj plaći, Zakon kojim se povećavaju roditeljske naknade, Zakon o jedinicama lokalne samouprave, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o strateškim projektima, Zakon o poticanju ulaganja, donijeli smo proračun, Zakon o obrani, o nacionalnoj sigurnosti, Zakon o stečaju. Možemo reći danas da je Sabor ispunio ono što se od njega očekivalo u ovom periodu", zaključio je.
         

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!