07:10 / 28.02.2019.

Autor: M.Š./I.H./Hina/HRT

Sabor: Podrška ulasku Makedonije u NATO

-

-

Foto: - / -

Na Markovu trgu zastupnici će raspravljati o više zakona.
Pred saborskim zastupnicima naći će se dva zakonska prijedloga po hitnom postupku iz sektora turizma, izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i izmjene zakona o pružanju usluga u turizmu, kojima se poslovi turističkoga inspekcijskog nadzora prenose na Državni inspektorat.

Državni inspektori tako će od 1. travnja 2019. preuzeti poslove inspekcijskih nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti, pružanja ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija, Carinske uprave, te poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva.

Zakonske izmjene donose se po hitnom postupku u cilju izbjegavanja pojave pravnih praznina u postupanju inspekcijskih službi u okviru Državnog inspektorata.

Prije rasprave o dva zakona iz resora turizma zastupnici su raspravljali o konačnom prijedlogu zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije.

Sabor: Ulaskom Sjeverne Makedonije u NATO euroatlantski prostor sigurniji i stabilniji

Saborska rasprava o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije u četvrtak je prošla u znaku podrške većine saborskih klubova nakani da ta zemlja postane 30. članica NATO-a, a euroatlanski prostor sigurniji i stabilniji.

Živi Zid se tome usprotivio optužujući NATO da ubija stotine tisuća nevinih civila, a ni u Makedoniji niti u Hrvatskoj nije bilo referenduma oko ulaska u taj savez.

- Hrvatska je oduvijek podržavala članstvo Sjeverne Makedonije u tom savezu, osobito otkada smo postali članica NATO-a, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.


Bunjac: Mi ne podupiremo ulazak Sjeverne Makedonije u NATO

Podsjetila je da trenutak potpisivanja protokola slijedi nakon povijesnog dogovora Grčke i Makedonije, te napomenula kako od 15. veljače Hrvatska koristi isključivo ime "Sjeverna Makedonija".

- Sjeverna Makedonija je važan partner regionalne sigurnosti u ovom dijelu Europe. I ona doprinosi sigurnosti kroz sudjelovanje u NATO operacijama u Afganistanu, ali i u potpornim misijama NATO-a na Kosovu. Veže nas partnerstvo i prijateljski odnosi i ovom ratifikacijom doprinosimo jačanju te suradnje, rekla je.

Branimir Bunjac (Živi zid) pozvao je državnu tajnicu da ne govori "u ime cijelog hrvatskog naroda" i pitao se zbog koje prijetnje Hrvatska mora biti u NATO-u.

- U Rusiji više nema problema, a mi govorimo da nam je Rusija neprijatelj, no činjenica je da ona nikad nije napala Hrvatsku, rekao je Bunjac.

Metelko Zgombić je upitao i na čemu temelji legitimitet tvrdnje da Hrvatska podupire ulazak Sjeverne Makedonije u NATO.

- Evo, mi to ne podupiremo, a i mi smo isto Hrvatska, rekao je Bunjac.

Zastupnici njegove stranke zamjerali su jer u Hrvatskoj, kao ni u Makedoniji, nije bio raspisan referendum o ulasku u NATO savez. Optužili su NATO savez da ubija stotine tisuća nevinih civila, a Živi Zid s tim ne želi imati veze.

- Hrvatska se kao država, a time i njezini građani, jasno odredila prema NATO-u. Ulazak Hrvatske u NATO potvrdio je i ovaj visoki dom, uzvratila im je državna tajnica.


Klisović: NATO podržava ljevica odgovorna prema sigurnosti svojih građana i vlastite države

Bunjcu, koji je pitao i koja to ljevica može podržati NATO, odgovorio je SDP-ov Joško Klisović rekavši da to podržava ljevica koja je odgovorna prema sigurnosti svojih građana i vlastite države.

- Bi li nam se dogodio rat 90-tih da smo bili članica NATO-a, uzvratio je Klisović.

Podsjetio je kako smo s Makedonijom zajedno krenuli u euroatlanske integracije jer smo imali istu političku orijentaciju nakon raspada bivše Jugoslavije. Ulaskom sjeverne Makedonije u NATO, ustvrdio je Klisović, zatvara se još jedna praznina NATO-a u tom dijelu Europe čime će se, uvjeren je, pojačati kolektivna sigurnost svih.

HNS-ovac Stjepan Čuraj hvalio je to što Hrvatska prva ratificira protokol o pristupanju čime se etablira kao lider u regiji. Treba biti prvi i poslati jasnu podršku susjedima na njihovu europsku putu, dodao je.

- Sjeverna Makedonija će se morati prilagoditi standardima demokratskih procedura i NATO-a kako bi mogla dati svoj doprinos miru i stabilnosti, kako vlastite države tako i međunarodnog poretka, naglasio je HDZ-ov Miroslav Tuđman.

-
Važno je da se sada otvore i pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije u EU-u jer će to biti doprinos jačanju mira i blagostanja, ne samo u toj državi nego i šire, rekao je HDZ-ov Miro Kovač.


Pusić: Sjeverna Makedonija doprinosi efikasnosti NATO saveza

Vesna Pusić
(GLAS) čestitala je Sjevernoj Makedoniji što je došla do točke ulaska u NATO.

- To je povijesni trenutak. Hrvatska je od početka smatrala kako je toj zemlji mjesto pod sigurnosnim kišobranom NATO-a. To ne samo da doprinosi sigurnosti te zemlje već i Sjeverna Makedonija doprinosi efikasnosti tog saveza, rekla je Pusić.

Tomislav Žagar (Klub nezavisnih zastupnika) istaknuo je napore Sjeverne Makedonije na putu u NATO, te je podsjetio kako su morali prihvatiti i kompromisno rješenje oko promjene imena svoje zemlje.

Mostov Miro Bulj aktualizirao je pitanje nabavke borbenih zrakoplova.

- Nakon 10 godina u NATO-u gdje su ti partneri i koliko je zakazalo vaše ministarstvo po pitanju kupnje aviona, pitao je.

- Partnerstvo u NATO-u ne znači nužno omogućavanja lakše ili teže nabavke aviona već omogućava suradnju koja će u konačnici rezultirati nabavkom odgovarajućih aviona za Hrvatsku, odgovorila je državna tajnica.

Početak rasprave obilježilo je petominutno kašnjenje državne tajnice Metelko Zgombić u sabornicu, zbog čega je zaradila opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!