21:35 / 26.02.2019.

Autor: T.V./E.L.S./M.Š./Hina/HRT

Sabor podržao Zakon o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Raspravom o Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017. godinu Hrvatski sabor počeo je posljednji radni tjedan prije dvotjedne stanke.
Saborski zastupnici podržali su u raspravi konačni prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina prema kojem će se oni birati prve nedjelje u svibnju svake četiri godine.

"Primjena ovog zakona pridonijet će unapređenju, očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina radi njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić predstavljajući zakon.

I Boris Milošević (Klub SDSS-a) ističe važnost poštovanja ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, odnosno kriterij od 1,5 posto ili 200 pripadnika manjina. Također je apelirao na osiguravanje dovoljnog broja biračkih mjesta.

Arsen Bauk (SDP) predložio je da se u slučaju kada na izbore izađe manje od 5 posto birača izbori ponove, a ako i tada pristupi manje od 5 posto birača - da se izbori ponište. Predlaže i da se 2039. izbori iznimno provedu 8. svibnja kako ne bi pali na 1. svibnja, Praznik rada.

Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika) upozorio je da se zakonom ne rješava financiranje, već da je to obveza lokalne samouprave te apelirao na jedinice lokalne samouprave da više izdvajaju za nacionalne manjine.

Zastupnici su raspravili i Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2017. te dali podršku prijedlogu odluke o razrješenju odnosno imenovanju članice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Vesne Patrlj.

Sabor demantira zabranu dolaska učenika u ružičastim majicama

Hrvatski sabor poručio je kako je netočna informacija da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Svi učenici i nastavnici, bilo da su nosili majice ili ne, ušli su na galeriju odakle su mogli pratiti tijek sjednice, što je vidljivo i na videosnimci plenarne sjednice.

Prema uobičajenoj proceduri, saborska Straža upozorila je učenike i nastavnike iz Buzeta da prema Pravilniku o javnosti rada Sabora na posjetiteljskoj galeriji nije dopušteno remećenje rada plenarne sjednice isticanjem transparenata i bilo kakvih poruka, naveli su iz Sabora očito se referirajući na istup Emila Dausa, zastupnika IDS-a.

Daus je, naime, prije zatražio da se predsjednik Hrvatskog sabora očituje o "incidentu", ustvrdivši da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Obračun Bernardića i Klarića

Zaiskrilo je na početku saborskog zasjedanja između predsjednika SDP-a Davor Bernardića, koji je prozvao Vladu zbog stanja u Uljaniku i 3. maju te spočitao HDZ-ovu Tomislavu Klariću da se iz saborske klupe "smije onima koji završavaju na cesti", i prozvanog Klarića koji je uzvratio da HDZ-ova vlada rješava probleme nagomilane u vrijeme SDP-ove vlade.

-
Predugo traje agonija u brodogradilištima Uljanik i 3. maj. Jučer je odgođeno ročište za otvaranje stečajnog postupka 3. maja, koji je izborio odgodu mogućeg stečaja, a radnici su dobili još dva tjedna neizvjesnosti i agonije. Sutkinja im je poručila, što je zabrinjavajuće i šokantno, 'ako do 12. ožujka ne dobijete plaće, nemate se čemu nadati' - rekao je Bernardić u saborskoj stanci za slobodan govor.

U svom se obraćanju, čitajući svjedočanstva zaposlenika brodogradilišta,  nekoliko puta obratio HDZ-ovu Tomislavu Klariću zamjerajući mu da se, kako je ustvrdio, u saborskoj klupi smije "onima koji završavaju na cesti".

Prozvani Klarić požalio se predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na povredu Poslovnika te iskoristio priliku da Bernardiću poruči kako HDZ-ova vlada rješava probleme koje je je nagomilala ona SDP-ova.

Uključio se i SDP-ovac Gordan Maras zamjerajući da se "Klarić smijulji dok ljudi nemaju četiri mjeseca plaću. Uključeni u raspravu zaradili su opomene predsjednika Sabora Jandrokovića zbog zloporabe Poslovnika.

Glavak o Marasovu postupku izbacivanja HRT-a s konferencije za novinare

Zastupnica Sunčana Glavak (Klub HDZ-a) reagirala je u stanci za slobodne govore u Hrvatskom saboru na postupak predsjednika zagrebačkog SDP-a i saborskog zastupnika Gordana Marasa koji je izbacio novinara HRT-a s konferencije za novinare, čime mu je, kako je rekla, onemogućio rad i prekršio ustavne odredbe o pravu na informiranje i slobodu govora, ocijenivši ga nedemokratskim.

Osvrnula se i na tužbe HRT-a protiv novinara, podsjetivši kako je na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije donesen zaključak i preporuka da se spor pokuša riješiti dogovorom te je pozvano vodstvo HRT-a da izvijesti o tijeku i rezultatima postupka mirenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!