Sabor potvrdio sporazum o suradnji u području javne sigurnosti s Izraelom

31.03.2023.

12:29

Autor: HRT/Hina

Sabor

Sabor

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Sporazum o suradnji u području javne sigurnosti između hrvatske i izraelske vlade. Od 132 nazočna zastupnika, za potvrđivanje Sporazuma izjasnilo se njih 131, jedan je bio suzdržan. 

Sporazumom se, među ostalim, uređuju pitanja nadležnih tijela, dodatnih područja i oblika suradnje u borbi protiv kriminala i osiguranju javne sigurnosti, kibernetičkog kriminala, zaštite svjedoka, razmjene informacija i osobnih podataka, postupanja po zahtjevu, uspostavljanja zajedničke radne skupine.

Dvije države već imaju važeći bilateralni akt koji uređuje ovo područje - Ugovor između hrvatske Vlade i Vlade Države Izraela o suradnji u borbi protiv kriminala, zaključen 2009.

Sukladno njemu, suradnja dviju država u borbi protiv kriminala bila je vrlo uspješna, no s godinama se pokazala potreba za širenjem područja suradnje u borbi protiv kriminala i osiguranju javne sigurnosti imajući u vidu pojavu novih vrsta kaznenih djela, ali i porastu broja i kompleksnosti postojećih.

Slijedom toga, Izrael je 2019. inicirao sklapanje Sporazuma u području javne sigurnosti kojega kojega su 10. rujna 2019. potpisali u ime hrvatske Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a u ime Vlade Države Izraela ministar javne sigurnosti Gilad Erdan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!