17:24 / 04.07.2018.

Autor: S.M./Hina

Sabor: Povećati broj udomiteljskih obitelji i kvalitetu skrbi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnici izrazili su nadu da će novi zakon o udomiteljstvu povećati broj udomiteljskih obitelji i kvalitetu skrbi. Vladi, koja je zakon predložila, oporba poručuje da ga treba doraditi jer nudi parcijalna rješenja.
Saborski zastupnici izrazili su nadu da će novi zakon o udomiteljstvu povećati broj udomiteljskih obitelji i kvalitetu skrbi. Vladi, koja je zakon predložila, oporba poručuje da ga treba doraditi jer nudi parcijalna rješenja.

U Hrvatskoj je evidentirano 3.049 udomiteljskih obitelji, u onima za djecu smještena su 2.342 korisnika, u obiteljima za odrasle i starije njih 4.459, navela je ministrica obitelji, demografije, socijalne politike i mladih Nada Murganić. Priznala je da stanje u udomiteljstvu nije potpuno zadovoljavajuće, nedovoljan je broj udomiteljskih obitelji, neravnomjerno su rasprostranjene.

Novi bi zakon trebao promijeniti takvo stanje, povećati zanimanje za udomiteljstvo, poboljšati uvjete za udomitelje i omogućiti da se njime bave i mlađe nezaposlene osobe od onih koje to čine sada. Naime, više od polovine evidentiranih udomitelja starije je od 55 godina.

Novim se zakonom želi omogućiti obavljanje udomiteljstva kao zanimanja i specijaliziranog udomiteljstva za najtežu kategoriju korisnika uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja. I dalje će biti moguće tradicionalno i srodničko udomiteljstvo, povećat će se naknada za rad udomiteljima.

Iz SDP-a Vladi poručuju da donosi parcijalno rješenje. Ovakav zakon neće ispuniti svrhu, nedorečen je i površan, kaže Marija Alfirev i poručuje da dobro korisnika mora biti ključno kad se piše neki zakon. Zanima je i koliko stručnih radnika nedostaje u centrima socijalne skrbi i kako se to namjerava riješiti. U dvije godine zaposlili smo 95 socijalnih radnika, poradili na poboljšanju materijalnog stanja, procjena je da će se za potrebe zakona zaposliti najmanje 20 stručnih radnika, rekla je ministrica.

Strenja Linić (Most): U fokusu trebaju biti djeca

Da zakon treba doradu smatra i Ines Strenja Linić (Most) s dugogodišnjim iskustvom u udomiteljstvu. U fokusu svega trebaju biti djeca, ali nisam sigurna da smo brzi u oduzimanju roditeljske skrbi kako bi djecu trajno zbrinuli, kaže zastupnica koja drži da udomiteljske obitelji nisu pod nadzorom kakvim bi trebale biti.

HDZ-ova Ljubica Maksimčuk ističe pozitivne učinke novog zakona: omogućit će da 300-tinjak nezaposlenih udomitelja, koji će udomiteljstvo obavljati kao zanimanje, ima uvećanu naknadu od 2.500 kuna i plaćene obvezne doprinose.
Zakon hvali i Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) koja kaže da treba pojačati nadzor nad udomiteljima kako se ne bi dogodile zouporabe.

Zakon je trebalo donijeti prije deset godina, udomiteljstvo je plemenita odluka, ali iznimno odgovorna, zato je važno postupati promišljeno, kaže Dragana Jeckov (SDSS) koja poručuje da zbog manjka udomitelja treba proširiti krug osoba koje mogu imati taj status. I životne partnere treba odrediti kao udomitelje, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!