16:15 / 23.04.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Sabor: Prica upozorio na nedostatak smještaja u domovima za starije

Nedostatak smještaja u domovima za starije

Nedostatak smještaja u domovima za starije

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Domagoj Prica (Klub SDP-a) upozorio je na nedostatak kapaciteta u domovima za starije i nemoćne osobe, duge liste čekanja i visoke cijene u njima te je pozvao da se taj problem riješi prenamjenom nekorištenih objekata u državnom vlasništvu i izgradnjom novih.

Prica je u raspravi slobodnim govorom u Hrvatskome saboru apelirao da se starijim i nemoćnim osobama omogući dostojanstven život s obzirom na njihov doprinos u izgradnji zemlje tijekom radnog vijeka.

Smatra kako bi rješenje trebala ponuditi država prenamjenom nekorištenih objekata i izgradnjom novih domova za starije i nemoćne, a problem je i u nedostatku osoblja koje bi u njima radilo zbog sve većeg odlaska takvog kadra u inozemstvo.

Napomenuo je kako je trenutačno u privatnim, obiteljskim i državnim domovima za smještaj starijih i nemoćnih osoba kapacitet oko 17.000 mjesta, što je nedostatno. Liste čekanja na smještaj su dulje i od 10 godina pa mnoge starije osobe i ne dočekaju slobodno mjesto u tim ustanovama, rekao je Prica.

Upozorio je kako su cijene smještaja u državnim domovima od 1600 do 4000 kuna na mjesec, ovisno o kvaliteti usluge, a u privatnim domovima i iznad 6000 kuna, što si velika većina umirovljenika ne može priuštiti.

Po njegovim riječima, 90-ih godina prošlog stoljeća, pod HDZ-ovom vlašću, izgubljena su mnoga radna mjesta i taj je problem rješavan prijevremenim umirovljenjem pa je broj umirovljenika utrostručen, a mirovine su posljedično vrlo niske. Prosječna iznosi oko 2500 kuna, a najveći broj umirovljenika prima i nižu mirovinu, koja je na razini socijalne pomoći.

S takvim mirovinama se vrlo teško živi pa tim umirovljenicima, da nekako prežive, pomažu članovi obitelji, a smještaj u domovima im je nedostižan, upozorio je Prica.

Goran Ivanović (Klub HDZ-a) podsjetio je kako je uspješno riješen problem osječke mljekare tako što je proizvodnja nastavljena u sklopu tvrtke Belje + u sastavu Fortenova grupe. Sačuvana su radna mjesta i zadržani kooperanti nakon što je tvrtka Megle u mljekari prekinula proizvodnju, rekao je i dodao kako će Belje + s dodatnih 10 milijuna eura potaknuti stvaranje novih brendova osječke mljekare.

Zahvalio je svima koji su pomogli pronaći novoga strateškog partnera, a ponajprije predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i osječko-baranjskome županu Ivanu Anušiću.

Taj primjer pokazao je kako je moguće pronaći rješenje i da je to ispravan način rješavanja problema, poručio je Ivanović i dodao kako uvijek postoji rješenje, samo je pitanje jesmo li ga spremni tražiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!