11:55 / 29.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Sabor: Prihvaćen i dio oporbenih amandmana na Zakon o obnovi

Dunja  Magaš, arhivska fotografija

Dunja Magaš, arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vladina predstavnica prihvatila je u petak i dio oporbenih amandmana, konkretno onih Kluba Zeleno-lijevog bloka (ZLB) i IDS-a, na izmjene Zakona o obnovi od potresa koje bi trebale ubrzati obnovu u Zagrebu i okolici te na Banovini.

U ponešto izmijenjenom obliku, državna tajnica Dunja Magaš prihvatila je amandman ZLB po kojemu vlasnici, odnosno suvlasnici oštećenih višestambenih i poslovnih zgrada, te obiteljskih kuća mogu sami u okviru konstrukcijske obnove rekonstruirati postojeće zgrade, sukladno zakonu kojim se uređuju prostorno uređenje i gradnja, uz pravo na novčanu pomoć za opravdane troškove popravka.

Od istog je Kluba prihvatila i amandman da vlasnici, odnosno suvlasnici zgrade mogu projektirati i izvoditi pojačanje konstrukcije zgrade koja je iznad razine iz Tehničkog propisa, odnosno cjelovitu obnovu, kada je sami provode, uz ostvarivanje prava na novčanu pomoć za opravdane troškove popravka konstrukcije.

Prihvatila je i amandman IDS-a po kojemu se hitnima smatraju svi zemljišnoknjižni postupci koji se pokreću pred uredima za katastar, a odnose se na nekretnine stradale u potresu.

S druge strane, nije prihvatila amandman Darka Klasića (HSLS), koji je dio saborske većine, da se u Stručni savjet za obnovu uključe i članovi Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

I dok je Klasić ustrajao da se o njegovu amandmanu izjasni Sabor, Natalija Martinčević (Reformisti), također dio većine, čiji amandman Magaš nije prihvatila, ga je povukla.

Državna tajnica Ministarstva graditeljstva nije prihvatila zaključak Klub-a SDP-a, a kojim bi se obvezalo Vladu da svakih šest mjeseci izvijesti Sabor o učincima provedbe Zakona o obnovi od potresa.

Zakonom je predviđeno da Ministarstvo graditeljstva, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu moraju redovito i u cijelosti informirati javnost o aktivnostima i troškovima obnove te kvartalno objavljivati podatke o utrošku sredstva, pa nije potrebno formalno dodatno izvještavanje, kazala je Magaš.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!