Sabor prihvatio paket Vladinih mjera

18.03.2020.

21:40

Autor: HRT/Hina

Foto: arhiva, HRT

Foto: arhiva, HRT

Foto: - / HRT

Oporba je ustrajala na ocjenama da Vladine mjere nisu loše, ali da su zakašnjele i nedovoljno jake.

Hrvatski sabor prihvatio je Vladin paket zakona koji se sastoji od 63 mjere predložene kroz 19 zakona za pomoć gospodarstvu u uvjetima epidemije koronavirusa. Paket je vrijedan gotovo 30 milijardi kuna, a glavni je cilj mjera očuvanje radnih mjesta i isplate plaća.

Tim će se mjerama poduzetnicima i građanima pogođenima epidemijom koronavirusa omogućiti odgoda plaćanja javnih davanja, kao što su porezi na dohodak i na dobit te doprinosi. Plaćanja će se odgoditi na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja na još tri. Nakon toga omogućit će se obročna otplata duga bez kamata na rok od 24 mjeseca.

Država će lokalnim jedinicama, HZZO-u i HZMO-u dati beskamatni zajam do visine koliko su izgubili.

Prihvaćen je amandman Kluba IDS-a, PGS-a i RI-a da se općinama i gradovima ukine striktno ograničenje namjene korištenja komunalne naknade i doprinosa, tako da će se ta sredstva moći usmjeriti za poduzetništvo, zdravstvo, socijalu, zdravstvo, vatrogastvo i druge namjene.

Odgodit će se plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače, kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal). Tu su i potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu, kao i odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.


Ministarstvo prometa privremeno će obustaviti naplate naknade za dozvole za izvanredni prijevoz na javnim cestama u razdoblju do 1. lipnja 2020., kao i privremenu odgodu sezonskog povećanja cestarine za 10 posto za vozila IA, I i II skupine od 15. lipnja do 15. rujna. Produžit će sezonski "zimski" ENC popust (koji prestaje 31. ožujka) do 1. lipnja.

Poticaji za očuvanje radnih mjesta

Država će u sektorima pogođenim epidemijom poticati očuvanje radnih mjesta tako što će, u visini minimalne plaće, poticati svakog zaposlenika koji bi ostao bez posla. Privremeno se suspendiraju mjere za samozapošljavanje i zapošljavanje, a sredstva za njih prenamjenjuju se za zadržavanje postojeće zaposlenosti.

Za šest mjeseci će se produžiti mjera 'stalni sezonac' pa te osobe neće moći primati naknadu manju od minimalne plaće, a plaćat će im se zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Isplata minimalne plaće osigurava se za osobe s invaliditetom zbog zadržavanja u zaposlenosti. Za sve poslodavce obveznike kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom odgađa se plaćanje novčane naknade.

Ministarstvo poljoprivrede povećava sredstva za potpore male vrijednosti za sektor ribolova i akvakulture, te financiranje ambalaže za proizvode ribarstva uz prethodno odobrenje Europske komisije. Među mjerama je i odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama za drvne sortimente - prerada drva i proizvodnja namještaja, kao i odgoda plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH.

Prihvaćen je amandman Branka Bačića (HDZ) da se za šest mjeseci produlji valjanost iskaznice za kupovinu sredstava za zaštitu bilja zbog nemogućnosti održavanja izobrazbe.

Donesenim mjerama pomaže se korisnicima projekata EU, uspostavlja se novi financijski instrument COVID-19 zajmovi za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, produljuje se trajanje za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, koji su u provedbi i s rokom završetka u ožujku, travnju i svibnju ove godine.

Potvrđeno je 75 posto potraživanih izdataka iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz zahtjev za plaćanje, a ostalih 25 posto po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25 posto iznosa.

Obustavlja se plaćanje spomeničke rente dok traju posebne okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa.

Vladine mjere pomoći osigurane su dopunama, odnosno izmjenama Općeg poreznog zakona, zakona o porezu na dohodak i poreza na dobit, zakona o tržištu rada, o poticanju ulaganja, o izvršavanju državnog proračuna, o trgovini, o zapošljavanju osoba s invaliditetom, o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, o ugostiteljskoj djelatnosti, o turističkoj pristojbi, o komunalnom gospodarstvu.

Radi pomoći gospodarstvu izmijenjen je i paket zakona iz sektora poljoprivrede, konkretno zakoni o šumama, o lovstvu, o sjemenu i sadnom materijalu, o održivoj uporabi pesticida, o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja, o maksimalnim razinama pesticida u hrani i hrani za životinje.

Izglasano povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci

Jednoglasno su usvojene izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se od 1. travnja povećavaju potpore za drugih šest mjeseci djetetova života.

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, iznos se podiže za 1663 kune te iznosi 5654 kuna, što je povećanje za 41,6 posto.

Zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Izmijenjen je i Zakon o kemikalijama zbog usklađivanja s novim propisima iz područja kemikalija, koji su usvojeni na razini Europske unije. Njima se u svrhu rasterećenja gospodarskih subjekata ukida obveza ishođenja odobrenja za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama, ali bez izmjene uvjeta za obavljanje djelatnosti s opasnim kemikalijama.

U drugo saborsko čitanje upućene su izmjene Zakona o osiguranju, kojima se zakonodavstvo usklađuje s EU direktivom Solventnost II.

Bačić: U ponedjeljak zahtjevi za isplatu minimalnih plaća

Oporba je ustrajala na ocjenama da Vladine mjere nisu loše, ali da su zakašnjele i nedovoljno jake.

- Mjere su dobre, ali to su kamilica mjere - izjavio je Davor Vlaović (HSS) koji, kao i drugi oporbenjaci, upozorava da puno poslodavaca već zatvara objekte, da je sve više otpuštenih radnika.

- U Vladinim mjerama ne postoji ništa što bi im pomoglo, tvrdi Hrvoje Zekanović (Suverenisti) koji pita ima li Vlada plan za sanaciju posljedica dugotrajne krize. Hoćemo li za pola godine ili godinu imati dovoljno hrane, treba ozbiljno razmišljati o vlastitoj proizvodnji, sijanju domaćih oranica, poručio je.

Branko Bačić (HDZ) kolege poziva na malo više povjerenja u ono što rade Nacionalni stožer i Vlada koja će, ističe, znati naći mjere kojima će se pomoći gospodarstvu i građanima. U ponedjeljak na snagu stupa pravilnik koji će omogućiti poslodavcima da mogu podnositi zahtjeve za isplatu minimalnih plaća kako smo propisali zakonom, naglasio je.

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je kako odgoda plaćanja poreza nije dovoljno dobra mjera, ne prihvaćajući obrazloženje Vlade da bi otpisom plaćanja obaveza došlo u pitanje poslovanje gradova i općina.

Grmoja je poručio gradonačelnicima i načelnicima neka se "stisnu" i sva sredstva ulože u gospodarstvo jer je situacija ozbiljna.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) apelirao je na vladajuće da naprave protokole jer trgovci na terenu nemaju jasne informacije kome se trebaju javiti prilikom zatvaranja trgovina.

Bauk: U Odboru za Ustav o ograničenju prava i sloboda

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) zatražio je da se u okviru Odbora za Ustav i Poslovnik otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava koji propisuje okolnosti u kojima se pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu ograničiti.

U tom članku stoji da se u doba ratnog sta­­­nja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti.

- Odlukama koja su noćas i ranije donesene, neka su ustavna prava građana ograničena, poput prava na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti - kazao je Bauk.

- Ovo je vrijeme kada građani moraju imati veće povjerenje u institucije i državu, nego u tzv. normalna vremena - kazao je i poručio kako treba spriječiti da državna tijela zloupotrebljavaju to povjerenje, jer to stvara nepotrebnu paniku i bojazan građana.

- Država mora funkcionirati uredno, zakonito i nikakve zlouporabe povjerenja, koja su dobila neka državna tijela, u ovoj situaciji ne bi se trebala događati- naglasio je Bauk.

Grbin: Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin je izjavio da bi Sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojati koje se slobode i prava građana smiju i zbog čega ograničavati.

- Ustav Republike Hrvatske je u nizu odredbi predvidio kako ćemo postupati u izvanrednom stanju. Većina nas te odredbe doživljava kao nešto što se primjenjuje u slučaju ratnog stanja, ali te odredbe pokrivaju i čitav niz drugih situacija u kojima država ne može funkcionirati - kazao je Grbin novinarima u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!