08:46 / 30.10.2018.

Autor: I.M./Hina

Sabor: Prošlo tek nekoliko amandmana na Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskom saboru gotovo dva sata trajalo je izjašnjavanje zastupnika o sedamdesetak uglavnom oporbenih amandmana na konačni tekst Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
Sabor će sutra glasovati o 70-tak amandmana koje je uglavnom oporba uložila na konačni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Najspornije je pitanje koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

Dok ministar smatra da odredba "o 25 posto ordinacija koje ostaju u domovima zdravlja stvara ravnotežu privatnog i javnog sektora", Mirando Mrsić tvrdi da je to put u amerikanizaciju zdravstva.

Ines Strenja Linić i Ivan Lovrinović traže da svi liječnici koji to žele mogu biti privatni koncesionari.

Mrsić je rekao kako je "vrag u detaljima", jer riječ 'do' 25 posto omogućava da u domovima zdravlja nude i nula posto ordinacija koje nisu privatizirane čime se, upozorava, nastavlja privatizacija i i amerikanizacija hrvatskog zdravstva. "Mislim da ste trebali napraviti iskorak i vratiti se Štamparovom modelu doma zdravlja, poručio je Mrsić.

S druge strane, Strenja Linić i Lovrinović traže da svi koji to žele mogu biti koncesionari. "I sada je 70 posto liječnika koncesionara i pacijent ne vidi razliku između koncesionara i liječnika doma zdravlja", rekla je Strenja Linić i dodala da su liječnici u domovima zdravlja u podređenom odnosu s plaćom od 7 do 8 tisuća kuna. Lovrinović pak u odustajanju od toga da svi mogu u koncesiju vidi rukopis lokalnih moćnika, prije svega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. "Sada liječnici u domovima zdravlja moraju zaraditi za direktore i vozače", poručio je. 

"Ako ostane ovakva odredba u zakonu, do 25 posto ordinacija u okviru domova zdravlja, to znači da može i ne mora biti 25 posto ordinacija. Mi smo predložili da minimalno 30 posto ordinacija mora ostati u sustavu domova zdravlja, da bi osigurali financijsku stabilnost domova zdravlja i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima, posebice u ruralnim područjima. Na ovaj način šaljete poruku 'Ne trebaju nam domovi zdravlja', istaknuo je HSS-ov Davor Vlaović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!