07:35 / 02.03.2018.

Autor: HRT

Sabor: Rasprava i dalje traje, oporba kritizirala izmjene saborskog Poslovnika

-

-

Foto: - / -

Smisao promjena Poslovnika je da se doprinese kvaliteti i dinamici rasprava, a posebno želimo potaknuti rad u saborskim odborima i da plenarni rad bude kruna onoga što se izbistrilo na odborima, kazao je Reiner.
Saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela u četvrtak nešto prije ponoći, trajala je cijelu noć i nastavlja se tijekom jutra jer je oporba poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku prosvjedujući zbog toga što nije udovoljeno njezinu zahtjevu da se rasprava o toj točci prebaci za petak prijepodne.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner, predstavljajući izmjene saborskog Poslovnika, istaknuo je da je smisao da se doprinese kvaliteti i dinamici saborskih rasprava, dok je oporba izmjene nazvala "silovanjem demokracije" i poručivala "nećete nas ušutkati" a zbog rasprave u rane jutarnje sate stankama opstruirala rad Sabora.

Smisao promjena Poslovnika je da se doprinese kvaliteti i dinamici rasprava, a posebno želimo potaknuti rad u saborskim odborima i da plenarni rad bude kruna onoga što se izbistrilo na odborima, kazao je Reiner.

Izmjenama se uređuju replike koje se skraćuju s dvije na jednu minutu te uvodi da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta. Za zlouporabe povrede poslovnika propisuje se trajanje od pola minute, a na drugačiji način uređuje se i institut stanke na način da se se obrazloženje stanki pomiče u termin između 13 i 14 sati, pojasnio je Reiner.

Time se ni u kom slučaju, kako to neki misle, ne ograničava pravo govora zastupnika već se nastoji potaknuti zastupnike da izraze stavove, mišljenja i prijedloge kroz pojedinačne stručnije rasprave, istaknuo je.

Potrebu izmjena Poslovnika potkrijepio je i brojkama prema kojima je u devetom sazivu bilo preko 12.400 replika i odgovora na repliku a svega 690 pojedinačnih rasprava. Brojke govore zašto nam narod daje ocjenu 1,9 , najnižu do sada, rekao je Reiner.

U zahtjevima za stankama izmjenjivali su se klubovi Mosta, SDP-a, Živog zida i Glasa nakon kojih su zastupnici govorili o raznim temama, dizel vozilima, otpadu, Dalmatinskoj zagori, učiteljima, BDP-u, LNG terminalu pa čak i četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju.

Ovo je povijesni trenutak, nikad Sabor nije zasjedao duže od 3,25 sati", ustvrdio je Gordan Maras (SDP) i izrazio nadu da će vladajući shvatiti kako se nište ne može postići na silu. Njegov stranački kolega Arsen Bauk cijelu situaciju da se raspravlja tijekom cijele noći nazvao je teatrom apsurda.

Ovo se nije smjelo dogoditi, kazao je Robert Podolnjak (Most), dodavši da se za temu promjena Poslovnika pripremao dugo, ozbiljno joj pristupio i da mu je neobično raspravljati o tome u rano jutro.

Tvrdoglavnost vladajućih da oni odlučuju o tome kad ćemo raspravljati sada im se obilo o glavu, konstatirala je Anka Mrak Taritaš (Glas). Smatra također da će se predložene odredbe novog Poslovnika  teško provoditi, poput prava na samo tri replike.

Branimir Bunjac (Živi zid ) upitao je zašto se ne zabrani primjerice to da ministri sami sebi pišu pitanja i onda sami sebi odgovaraju. Hoćemo li donijeti ogledalo kao Snjeguljica i pitati tko je najljepši na svijetu?.

Da su izmjene Poslovnika pokušaj gušenja slobode govora drži i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji ističe da se zastupnike svodi na robote, a rad Sabora centralizira. Što je s nama koji govorimo sporije i nije nam dovoljna jedna minuta za replike, upitao je.

Zastupnici SDP-a, Živog zida i Mosta u više su navrata apelirali na predsjedavajućeg Milijana Brkića da se rasprava koje je već ušla u novi dan pomakne na petak, no bez uspjeha.

Nas ovaj tajming jača i osnažuje, naoružali smo se slatkišima, poručio je Ivan Pernar (Živi zid).

Oporbeni zastupnici su potom posegnuli za poslovničkom mogućnošću da nakon svake rasprave traže stanke kako bi govorili o raznim temama pa je rasprava napredovala još sporije.

Situacija je u jednom trenutku toliko dovedena do apsurda da je Tomislav Panenić (Most) govoreći nakon stanke o rastu cijena banana za govornicom prasnuo u smijeh.

Nikola Grmoja (Most) predviđa da će se rasprava o Poslovniku odužiti do podneva.

Ranije tijekom rasprave slijedom kritika oporbe da Željko Reiner ne može istovremeno biti i predsjedavajući i predlagatelj, predsjedanje je ponovno preuzeo Milijan Brkić.

U raspravi isprekidanoj stankama, pozivanjem na povrede Poslovnika i nizom replika, oporba je kritizirala prijedlog smatrajući da ih se izmjenama želi ušutkati i ograničiti im se sloboda govora odnosno kritika Vlade, dok je HDZ tvrdio da se samo želi unaprijediti kvaliteta saborskih rasprava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!