09:09 / 01.04.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Sabor: Nedovoljno pravosudnih policajaca

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Saborski zastupnici podržali su u objedinjenoj raspravi izvješća o radu probacijske službe te o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2020. godinu. Oporba je upozorila na nedovoljan broj zaposlenih u tim sustavima, posebno pravosudnih policajaca.

Kontinuirano se radi na povećanju plaća pravosudnih policajaca, kojih nedostaje u sustavu, no do promjena ne dolazi preko noći. Poručio je tu u saborskoj rasporavi o izvješćima o radu probacijske službe i stanju zatvora u pretprošloj godini, državni tajnik Josip Salapić.

Potresi i pandemija učinili su tu godinu izrazito izazovnom, no službe su uspjele prilagoditi svoje načine funkcioniranja i uspješno izvršavale svoje poslove, naglašava se u izvješćima. Tako je Probacijski ured u Zagrebu, čiji je ured oštećen u potresu, preseljen u zamjenski prostor i nastavio s poslovanjem. 

Probacijska služba zaprimila je u 2020. ukupno 3497 novih predmeta, a završila njih 3624. Osobe uključene u probaciju odradile su ukupno 410.837 sati rada za opće dobro. 

Potres je utjecao i na rad zatvorskog sustava, pa je tako prvi put u povijesti izvršena evakuacija zatvorenika iz zgrade zatvora u Sisku i jedne zgrade u kaznionici u Glini, te ukupno 140 zatvorenika premješteno u druga kaznena tijela. 

Tijekom 2020. godine u ustrojstvenim jedinicama Uprave za zatvorski sustav i probaciju boravilo je ukupno 11607 zatvorenika, navodi se u izvješću. 

 Na status pravosudnih policajaca, upozorilo je nekoliko klubova, uz ostale i Davor Dretar Domovinskog pokreta.

Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrata) rekla da je u kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima 2020. bilo 3.558 sistematiziranih radnih mjesta, a popunjeno ih je bilo 2.558, što smatra nezadovoljavajućim.

Ustvrdila je da je pravosudnih policajaca u sustavu bilo 1560 ,što znači da ih nedostaje 20 posto. 

- Tako je na jednog pravosudnog policajca dolazilo 2,2 zatvorenika, što je također nezadovoljavajuće, rekla je Nađ, dodavši da treba zapošljavati nove službenike pravosudne policije.


Ružica Vukovac (Klub za pravednu Hrvatsku) rekla je da u tom sustavu nedostaje oko 28 posto stručnog kadra. Drži da zato stanje sigurnosti ne može dobiti ocjenu dobar, kako je u izviješću, jer nedostatak kadrova sigurno utječe i na stanje sigurnosti.


Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) pročitao je pismo koje je prije nekoliko godina medijima uputio zatvorski čuvar s 30-godišnjim iskustvom, u kojem je upozorio na probleme u tom sustavu.  

Dretar je ocijenio da se u tom sustavu ništa nije promijenilo i da čelnici uprave za zatvorski sustav zatvaraju "oči i uši" na sve što se upozorava, što se događa ili bi se moglo dogoditi unutar zatvorskog sustava. 


Vezano uz nedostatak zaposlenih u tim sustavima Dražen Bošnjaković (Klub HDZ) rekao je da se treba gledati šira slika funkcioniranja cijelog državnog aparata jer, u koje god se ministarstvo ili državnu instituciju uđe, može se vidjeti da u njima ima manje popunjenih radnih mjesta nego što ih je sistematizirano.

Naglasio je kako se svake godine poboljšavaju uvjeti života zatvorenika i da se na tome treba nastaviti raditi. Bošnjaković je naveo da zatvorenici u cijelom sustavu imaju niz programa kroz koji se mogu školovati, raditi ili stjecati nova znanja kako bi se lakše uklopili u život nakon izlaska iz zatvora.

Danas u Saboru nema uobičajenog glasovanja petkom. 


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izvijestio je da je na dnevni red 10. sjednice uvršteno 15 novih točaka, među kojima po hitnom postupku konačni prijedlozi izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u RH te izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!