18:48 / 25.02.2021.

Autor: I.Z./Hina

Sabor raspravio SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona

default error photo

Saborski zastupnici danas su razmatrajući SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona osudili spolno uznemiravanje, a dok je oporba podržala taj prijedlog, vladajući kažu da treba pričekati najavljene Vladine šire izmjene toga zakona, koje bi se trebale donijeti do 31. svibnja.

- Izmjenama kaznenog zakona želimo poslati jasnu poruku žrtvama jednog kaznenog djela, kaznenog djela spolnog uznemiravanja, da smo mi uz te žrtve, da razumijemo njihovu patnju i da im želimo pomoći, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin govoreći uime predlagatelja.

Predloženom SDP-ovom izmjenom Kaznenog zakona interveniralo bi se u stavak 3. članka 156. toga zakona te se predlaže provođenje kaznenog postupka po službenoj dužnosti za kazneno djelo spolnog uznemiravanja u svim slučajevima umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca.

- Tim zakonom želimo poručiti da je prošlo vrijeme riječi i došlo vrijeme djelovanja, poručio je Grbin.

Naglasio je i da se time olakšava pokretanje kaznenog postupka jer će prije svega policija a onda i DORH moći reagirati već na temelju saznanja da se nešto događa, a ne čekati reakciju žrtvi. Također, žrtvama će moći dati malo više vremena da kod sebe stvore prijeko potrebnu odluku da pokrene takav kazneni postupak.

- Ovo nije pitanje ljevice ili desnice. Ovo ne smije i ne može biti pitanje ljevice, desnice ili centra ili neke političke opcije. Ovo je jedino i isključivo pitanje odnosa društva i države prema nasilju i žrtvama nasilja, poručio je Grbin pozvavši sve da prihvate njihov prijedlog izmjena Kaznenog zakona.

Uime Vlade i Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić rekao je kako Vlada predlaže da Hrvatski sabor ne prihvati taj prijedlog izmjene Kaznenog zakona jer ekspertna radna skupina u Ministarstvu pravosuđa i uprave radi na široj izmjeni Kaznenog zakona poručivši i da je do 31. svibnja ove godine potrebno uskladiti nacionalno zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

- Predlažemo da se u ovom obliku kratkom izmjenom jednog članka ovo za sada ne prihvati, a u svibnju 2021. godine prihvatit će se šire izmjene i dopune Kaznenog zakona, kazao je Salapić.

Navodeći kako se svi zalažu da se svaka žrtva treba što bolje zaštititi zakonodavnim okvirom, Marija Jelkovac (klub zastupnika HDZ-a) rekla je da, budući su u ovom trenutku u proceduri vladine šire izmjene Kaznenog zakona, nije dobro radi pravne sigurnosti da se sada ide samo u izmjene koje predlaže SDP jer će šire izmjene tog zakona stupiti na snagu najkasnije kroz tri mjeseca. Smatra kako nikada nije dobro učestalo mijenjati propise, posebice kada se radi o Kaznenom zakonu.

Stoga, drži kako nije dobro da se pribjegne rješenju po kojem imaju dvije procedure izmjene organskog zakona u svega tri mjeseca. Za razliku od nje, Ivana Posavec Krivec (klub zastupnika SDP-a) smatra da se zakoni trebaju mijenjati dok ne budu dovoljno učinkoviti da štite naše građane i u ovom slučaju - žrtvu.

- Ako je potrebno i mijenjati ih jednom, dva, tri puta godišnje. Mijenjati ih dok ne budu dovoljno dobri. Mi se toga ne libimo, poručila je.

Posavec Krivec rekla je i da spolno nasilje i spolno uznemiravanje nije tema koja bi ih trebala ideološki dijeliti već bi trebali imati jedinstven stav jer - žrtva je žrtva. Smatra da Vlada premijera Andreja Plenkovića neće prihvatiti njihov prijedlog izmjena Kaznenog zakona jer ima snagu ruku, ali nema snagu argumenata.

Rada Borić (klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) podsjetila je da se u prošloj godini, zahvaljujući ženskom inicijativama i inicijativi "Spasi me", dogodila značajna promjena u Kaznenom zakonu vezano uz silovanje.

Smatra i da je te izmjene zakona potrebno donijeti u hitnom postupku jer su prije mjesec i pol dana zbog zastare odbačen postupak vezan uz spolno uznemiravanje 14 zaposlenica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) te njihove tri bivše zaposlenice. To je, smatra, loša poruka koja je poslana svim zlostavljanim ženama.

Upozorila je i da, po podacima MUP-a, došlo do porasta kaznenih dijela spolnog uznemiravanja za više od 55 posto u odnosu na 2017. godinu.

- U 2017. godini bilo je 26 slučajeva, u 2018. godini njih 49, a 59 u 2019. godini, rekla je Borić.

No, dodala je, prema pravobraniteljici za ravnopravnost spolova - bilježi se mali broj osuđujućih presuda godišnje. Napominjući kako će podržati SDP-ov zakonski prijedlog, Marija Selak Raspudić (klub zastupnika Mosta) rekla je kako se boji da taj zakonski prijedlog neće dovesti do suzbijanja spolnog nasilja u praksi.

Naime, upozorila je, već i sadašnja svjedočanstva koja su pokrenula javnu lavinu, vjerojatno sva neće biti procesuirana od DORH-a zbog zastare. Smatra kako problem nisu naši nesavršeni zakoni već njihova implementacija u praksi.

Osuđujući spolno nasilje i uznemiravanje, SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona podržali su i klubovi IDS-a, Domovinskog pokreta te Centra i Glas-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!