16:29 / 05.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Sabor raspravio Zakon o službi u Oružanim snagama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potporu predloženom Zakonu dali su iz Mosta i SDP-a.
Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se, između ostaloga, regulira postupanje u slučaju stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe u HV-u, a resorni ministar Damir Krstičević poručio je kako je čovjek najvažniji dio našeg obrambenog sustava.

Predloženim izmjenama Zakona određena prava propisuju se i za obitelji vojne osobe koja bez svoje krivnje pogine ili umre zbog radne ozljede ili one koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Hrvatskoj vojsci.

Također se propisuje da će vojnoj osobi koja je bez svoje krivnje teško ranjena ili ozlijeđena u obavljanju službe u Hrvatskoj vojsci i koja je nepokretna, slabo pokretna ili joj se ne preporučuje kretanje Ministarstvo obrane osigurati administrativnu i psihosocijalnu potporu pri ostvarivanju prava vezanih uz njezino stanje.

Vojna osoba kojoj je organizam oštećen za najmanje 20 posto zbog rane ili ozljede koju je bez svoje krivnje zadobila u obavljanju službene zadaće u HV-u, u skladu s odredbama predloženoga Zakona i posebnih zakona, ostvaruje pravo na invalidsku mirovinu, prava po osnovi oštećenja organizma i pravo na stambeno zbrinjavanje, stoji u obrazloženju.

- Predlaže se pohvaljivanje i nagrađivanje na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Dodao je da se povećava i dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu radi stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin. Krstičević je posebno istaknuo kako je čovjek najvažniji dio obrambenog sustava.

Odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) o aferi Municija u zračnoj bazi Zemunik, kada su pripadnici HRZ-a zlorabili helikoptere za prijevoz osobe osumnjičene za krijumčarenje oružja, Krstičević je rekao kako su počinitelji sankcionirani, a odgovorni smijenjeni te da su pripadnici HV-a velikom većinom časni i pošteni ljudi.

Miro Bulj (Klub Mosta) ocijenio je da zakon poboljšava razinu života i rada hrvatskog vojnika te mu najavio potporu.

Franko Vidović (Klub SDP-a) najavio je potporu Zakonu te pozdravio izmjenu kojom će se omogućiti da neposredno nadređeni zapovjednici mogu odlučivati o nagrađivanju najboljih pojedinaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!