Sabor raspravljao o deklaraciji o gladomoru; oporba pita zašto tek sada

19.06.2023.

Zadnja izmjena 19:05

Autor: HRT/Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Hrvatski sabor raspravljao je o Prijedlogu deklaracije kojom se Gladomor u Ukrajini 1932.-1933. proglašava genocidom nad ukrajinskim narodom. Inicijativu su pokrenuli vladajući. Oporba prijedlog podržava, no smeta joj što nije prihvaćen ranije. Prema procjenama, Staljinov režim je gladomorom, sustavnim iscrpljivanjem glađu, ubio između 4 i 6 milijuna Ukrajinaca.


Inicijativa je pokrenuta u povodu 90. godišnjice gladomora (holodomora), a deklaracijom Hrvatski sabor priznaje holodomor kao zločin nad ukrajinskim narodom zbog gladi koju su izazvale sovjetske vlasti.

Na početku rasprave zatražena je stanka, i to u trajanju od, ni manje ni više, tri mjeseca. Tri mjeseca ili deset minuta - svejedno. Oporba se - pita zašto se o toj temi govori sada. Jer ona se povlači od 2008., a Hrvatski suverenisti su sličnu deklaraciju predlagali prije dvije godine.

Vladajući tvrde - nismo bili zadovoljni tekstom deklaracije.

S donošenjem deklaracije, smatra oporba, kasni se 15 godina.

Na kraju konsenzus - svi klubovi zastupnika podržali su deklaraciju jer riječ je o zločinima staljinističkog režima, a s njim smo, kažu u oporbi, raskrstili 1948.

Iako su svi saborski klubovi najavili da će glasati za prihvaćanje te deklaracije, oporbeni zastupnici zamjeraju što se o toj temi raspravlja tek u 2023., godinu i pol nakon počeka ruske agresije na Ukrajinu.

- Prije dvije godine, prije početka ruske agresije, Hrvatski su suverenisti predložili sličnu deklaraciju koju je potpisao i dio zastupnika iz vladajuće većine. Međutim, očito pod nečijim pritiskom, troje zastupnika je povuklo svoj potpis s deklaracije koja je gotovo identična ovoj današnjoj. Zašto se čekalo dvije godine? Što se moralo kuhati s vašim političkim stavovima?, upitao je zastupnik
Marijan Pavliček.

HDZ-ova zastupnica Zdravka Bušić odgovorila mu je da nije mijenjala svoje stavove te da osobno nije bila zadovoljna s tekstom deklaracije koju su sastavili Hrvatski suverenisti.

- Moja politička stajališta su čista i jasna. Mislim da nismo ništa izgubili. Zašto bismo mi donosili deklaraciju onda kada vi to želite?, upitala je.

Zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović također smatra da je gladomor trebalo osuditi znatno prije s obzirom na to da je već odavno poznato da je riječ o jednom od najvećih zločina 20. stoljeća.

- Žao mi je što principijelno ne osuđujemo zločine totalitarnih režima, kao da je ne bismo donijeli da nije bilo ruske agresije, a trebali smo je donijeti prije 15 godina, rekao je Vidović.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demokršćanske stranke prozvao je dio oporbe zbog licemjerja jer o gladomoru danas govore "sa suzama u očima, a krajem prošle godine" ostali su hladni jer nisu pomogli Ukrajini kada se odlučivalo o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Nema tog sapuna koji može prati tu političku ljagu, naglasio je.

Zastupnik kluba Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić odgovorio je Zekanoviću da uzme "pušku u ruke i u pomoć Ukrajini ako je zainteresiran za oružje". Davor Dretar, iz istog kluba, poručio je zastupniku vladajuće većine da je potpora deklaracijama jedno, a nešto sasvim drugo je "direktno i sukladno odredbama ratnog prava uključiti vlastitu zemlju u otvoreni ratni sukob".

HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar odbacio je tvrdnje da bi se zemlja našla u ratnom sukobu da je Sabor prihvatio odluku o obučavanju ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske.

- Je li mi sada ne smijemo ići u Sloveniju, bez obzira na Schengen, jer je ona priznala vojnu pomoć te je sada u ratnom sukobu s Rusijom?, upitao je Mažar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!