07:47 / 15.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Sabor raspravlja o prijedlogu zakona o šumama

-

-

Foto: - / -

Više od 90% osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost oslobodilo bi se plaćanja OKFŠ-a, a na 10 godina produljio bi se rok za prenamjenu opožarenog zemljišta u građevinsko.
U nastavku 7. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici raspravljaju o prijedlogu zakona o šumama kojim se uređuje sustav i način upravljanja, korištenje i raspolaganje šumama i šumskim zemljištima kao prirodnim bogatstvom.

Zakonom o šumama bi se uz ostalo više od 90 posto pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost oslobodilo plaćanja općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ)  te s pet na deset godina produljio rok u kojem će gradovi opožareno zemljište moći prenamijeniti u građevinsko.

Saborska oporba je izrazila bojazan zbog pogodovanja interesnim skupinama i mogućnosti da će se u šumama moći graditi golf igrališta, HDZ umiruje njihove sumnje, a HNS predlaže da se u naziv Ministarstva poljoprivrede ponovno vrati šumarstvo.

Zakon se očito temelji na iskustvima kada su na opožarenim područjima određene kriminalne skupine radile snažan pritisak na politiku da se opožareno područje promijeni u građevinsko, kaže Giovanni Sponza (IDS) i poručuje - građenja nema, a struka mora reći koje kulture tamo mogu biti zasađene.

I HDZ-ov Damir Felak dvoji treba li postavljati rok, ali naglašava kako se ne može reći da se neka opožarena površina više nikad neće koristi za ništa drugo osim za šumu. Generalno, prenamjenu šumskog zemljišta ne bi trebalo dozvoliti, osim uz "velika objašnjenja", nego bi ga trebalo u što kraćem roku pošumiti, kaže zastupnik.

Ovo je zakon o golf igralištima, tvrdi Miro Bulj (Most) iščitavajući odredbu po kojoj će se u šumama moći raditi golf igrališta. Golf sam po sebi nije problem, nego sve što će se s tim izroditi, odnosno apartmanizacija, dodaje Tomislav Žagar (Most). Most smatra i da je šumski doprinos, koji se kreće od 3,5 do pet posto, a pripada jedinicama lokalne samouprave na čijem se područja šuma sječe, sramotno nizak.

Kao jednu od važnijih novina državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Željko Kraljičak navodi značajno smanjenje broja obveznika naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ). Naknada je zadržana u visini 0,0265 posto od ukupnog prihoda pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost, no neće je plaćati osobe s prihodom manjim od 3 milijuna kuna, a to je 90 posto svih privatnih i pravnih osoba, kaže Kraljičak.

SDP je sklon da se naknada za OKFŠ potpuno ukine, a kad se već sredstva izdvajaju da se ulaže u protupožarnu zaštitu, vatrogastvo, a ne nešto što s tim nema veze, kaže Gordan Maras. Na daljnje smanjenje OKFŠ-a ne bi trebalo ići, poručuje Milorad Batinić (HNS) te predlaže da se u naziv Ministarstva poljoprivrede vrati šumarstvo.

Dana je zasjedao i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Raspravljali su o više od 500 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!