09:59 / 04.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Sabor raspravlja o ugostiteljskoj djelatnosti

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Jurica Gladoić / PIXSELL

U Saboru se raspravlja o Prijedlogu izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojima se omogućava njezino daljnje obavljanje u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koja su izdana privremena rješenja do 31. prosinca 2024.. izmjene pred zastupnicima brani Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. 

Tonči Glavina je kazao da se njima produljuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji, izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, do 31. prosinca 2024.. Naime, izdana privremena rješenja važe do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme s obzirom na broj podnesenih zahtjeva (oko 15 tisuća) te kapacitete nadležnih tijela - potrebno ih je produljiti.

Time će se omogućiti da ti ugostiteljski objekti, iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s privremenim rješenjima i u sljedećoj turističkoj sezoni pružaju usluge, zapošljavaju i pridonose proračunu, kazao je Glavina.Izmjenama zakona omogućuje se i pružanje usluga prodaje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače, brisanjem odredbe koja je uvjetovala pružanje te usluge nedostatkom objekta za posluživanje jela i pića u krugu od 15 kilometara.

- S obzirom da se unatrag 8 godina nije riješilo pitanje nelegalnih objekata, smatrate li da će se u 3 godine uspjeti legalizirati 15 900 zahtjeva za koja su izdana privremena rješenja, upitala je državnog tajnika Romana Nikolić iz Kluba zastupnika socijaldemokrata.

Miroslav Škoro (Klub Hrvatskih suverenista) kazao je kako mu se čini da državni tajnik zastupnicima želi reći da glomazna državna administracija ne može riješiti ono što poduzetnici traže, pa se traži odgoda da bi se ovaj problem stavio pod tepih.

- Moramo riješiti privremena rješenja, dok se ta privremena rješenje ne riješe, moramo omogućiti da ti ljudi rade. Za kraj da kažem - ne planiramo mi ostaviti to drugoj vladi, ova vlada će to riješitI, odgovorio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!