16:38 / 09.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Sabor raspravljao o Uredbi o transparentnosti internetskog poslovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gotovo polovina malih i srednjih poduzeća u Europskoj uniji izjavila je da proizvode i usluge prodaje na internetskim tržištima.
U saborskoj raspravi o Uredbi o promicanju pravednosti i transparentnosti za poslovne korisnike usluga internetskog posredovanja koja utvrđivanjem pravila treba pridonijeti pravilnom funkcioniranju unutarnjeg tržišta upozoreno je i na važnost prevencije zlouporaba u internetskom poslovanju.

Predloženim se osigurava da poslovni korisnici usluga internetskog posredovanja i korporativni korisnici internetskih stranica u odnosu na internetske tražilice uživaju prikladnu transparentnost, pravednost i mogućnosti djelotvorne pravne zaštite.

Uredba se primjenjuje na usluge internetskog posredovanja i internetske tražilice koje se pružaju ili čije se pružanje nudi poslovnim korisnicima i korporativnim korisnicima internetskih stranica koji, putem tih usluga internetskog posredovanja ili internetskih tražilica, nude robu ili usluge potrošačima.

Žarko Tušek (Klub HDZ-a) rekao je da je riječ o iznimno važnom segmentu gospodarstva koji je potrebno odgovarajuće regulirati.

Vesna Nađ (Klub SDP) ocijenila je da je uredba dobra inicijativa za zaštitu malih i srednjih poduzetnika te istaknula važnost prevencije sprječavanja zloporaba u internetskom poslovanju.

Prema istraživanju Eurobarometra, gotovo polovina malih i srednjih poduzeća u Europskoj uniji izjavila je da proizvode i usluge prodaje na internetskim tržištima. Procjena učinka koju je provela Europska komisija, prije donošenja prijedloga, pokazala je da se gotovo 50 posto europskih poduzeća koja posluju na platformama susreće s problemima, izvijestila je državna tajnica Ministarstva gospodarstva Nataša Mikuš Žigman.

Sve veća ovisnost poslovnih subjekata o određenim internetskim uslugama podrazumijeva da pružatelji takvih usluga internetskog posredovanja mogu sudjelovati u brojnim, potencijalno štetnim, poslovnim praksama koje ograničavaju prodaju poslovnih korisnika putem tih pružatelja i mogu ugroziti njihovo povjerenje. Ova je zakonska inicijativa od ključne važnosti za zaštitu mikro, malih i srednjih poduzeća kao prvih korisnika tih usluga, kao i za stvaranje zakonodavnog okvira kojim se jamči pošteno i učinkovito tržišno natjecanje, navodi se u obrazloženju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!