13:41 / 11.12.2020.

Autor: HRT

Sabor: Reguliranje boravka državljana Ujedinjenog Kraljevstva

Foto: Pixabay, ilustracija

Foto: Pixabay, ilustracija

Foto: - / -

Izmjenama Zakona o državljanima članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji regulira se ulazak i izlazak britanskih državljana, privremeni i stalni boravak te izdavanje boravišnih isprava.
U kraćoj raspravi na kraju radnog tjedna saborski zastupnici podržali su izmjene zakona kojim se reguliraju postupci prijave boravka u Hrvatskoj za državljane Ujedinjene Kraljevine zbog povlačenja te države iz Europske unije.

Izmjenama Zakona o državljanima članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji regulira se ulazak i izlazak britanskih državljana, privremeni i stalni boravak, kao i izdavanje boravišnih isprava, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Prema podacima MUP-a na dan 10. prosinca u Hrvatskoj je boravilo 1133 državljana Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih na privremenom boravku 773 osobe, a na stalnom 360 osoba.

Rok za reguliranje boravišnog statusa je 30. lipnja 2021., a boravišne isprave izdavat će se kao za državljane trećih zemalja, dodao je Katić.

Stephen Nikola Bartulica (DP) u raspravi je ustvrdio da je do brexita došlo jer Britanci nisu bili zadovoljni funkcioniranjem europskih institucija jer nisu pristali na eroziju suvereniteta i jer su primijetili da je europski projekt otišao u smjeru centraliziranja moći.

I u okolnostima pandemije brexit ima prednosti, prvi se cijepi i ne čekaju odluke regulatornih tijela iz Bruxellesu, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!