12:12 / 02.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Oporba: Zbog rata u Ukrajini ne smiju se zanemariti hrvatski problemi

Saborska rasprava

Saborska rasprava

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski klubovi jednoglasno su osudili rusku agresiju na Ukrajinu, no dio ih je upozorio kako se zbog rata u Ukrajini ne smiju zanemariti unutarnji problemi Hrvatske, odnosno da se rat ne smije koristiti kao smokvin list za prikrivanje kriminala u vlasti.


Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) pozvao na aktiviranje dodatnih pričuvnih vojnika. Upozorio je da je Hrvatska slanjem oružja u Ukrajinu došla na "listu smrtonosnih neprijatelja Putina", ističući da toga svi moramo biti svjesni jer je riječ o ozbiljnim stvarima te zazivajući aktiviranje dodatnih vojnih pričuvnika.

- Je li Hrvatska već involvirana u ovaj ratni sukob? Po meni čak i je jer ako će poslati 124 milijuna kuna vrijedno oružje u Ukrajinu, onda je Hrvatska indirektno u ovom sukobu, ustvrdio je Zekanović.

Napomenuo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio i atomskim oružjem, upitavši ima li Hrvatska spremna atomska skloništa i u kojem su stanju.

Zekanović: Rusija nije sama na svijetu, uz nju je i Kina 

- Nemojmo stavljati glavu u pijesak i nemojmo ne čuti prijetnje koje dolaze s istoka, kazao je Zaknović i naveo da Rusija nije sama na svijetu, već da su uz nju i druge moćne države, primjerice Kina.

Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) zauzela se za snažnije sankcije prema Rusiji te za veću pomoć Ukrajini, a Arsen Bauk (Klub SDP-a) podržao je stav za ubrzanu proceduru priključenja Ukrajine Europskoj uniji.

- Putin je ratni zločinac i preživi li ovaj rat bit će mu suđeno kao ratnom zločincu, poručila je Marijana Puljak, Klub zastupnica Centra i GLAS-a.

- Razlike u političkim stajalištima za nas nisu bile i neće biti prepreka da u ključnim situacijama pozdravimo ključne poruke Vlade i premijera, a posebno kada su one usmjerene protiv onih koji pucaju, a za one na koje se puca, rekao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Bauk je pozvao i da se status kandidata za članstvo u EU zatraži za Bosnu i Hercegovinu te za Kosovo, ispune obećanja dana Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, ubrzaju pregovori sa Crnom Gorom te jasno poruči Srbiji da odabere stranu.


Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) istaknuo je da je njegova stranka privržena solidarnosti s ukrajinskim narodom, ali i traganjem za mirom.

Pupovac: Neophodno da nitko ne naruši mir u BiH, Crnoj Gori i Srbiji 

- Neophodno je da u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i u odnosima između tih zemalja imperativno mora biti očuvanje mira, dogovorno rješavanje unutarnjih otvorenih pitanja i otklanjanja mogućnosti da bilo tko u ovoj geopolitičkoj situaciji taj mir naruši, poručio je Pupovac.

Naglasio je da Hrvatska treba učiniti sve političke i diplomatske aktivnosti kako bi otvorila prostor da te zemlje izaberu put bez prijetnji i opasnosti koje dolaze od globalnog konflikta.

Ruski napad na Ukrajinu nije argument protiv pada Vlade, nego argument za pad Vlade, ne smije se dozvoliti da se rat koristi kao smokvin list za prikrivanje kriminala, kazao je Nino Raspudić (Klub Mosta) podsjetivši na probleme koje Vlada ima s bivšim ministrom Darkom Horvatom i aktualnim Josipom Aladrovićem.

Slično razmišlja i Dalija Orešković (Centar) koja ističe kako je ovo prilika da osvijestimo koliko su za demokraciju i mir važni unutarnji mehanizmi kontrole i obuzdavanja bilo čije sile.

Ne znamo što nas čeka i važno je da imamo stabilnu Vladu, a mnogo toga ne upućuje na takav zaključak, ustvrdio je Stephen Nikola Bartulica (Klub DP-a).

Marijan Pavliček
(HS) kaže da Hrvatska mora biti sprema primiti ukrajinske izbjeglice, užurbano raditi na povećanju kapaciteta strateških robnih zaliha i podići vojsku na višu razinu pripravnosti.

Klubovi saborske većine dali su punu podršku Vladinim mjerama pomoći Ukrajini te iskazali solidarnost sa ukrajinskim narodom. Vlada je brzo reagirala, već nekoliko sati nakon agresije, podsjetio je Branko Bačić (HDZ), zadovoljan što HPB preuzima Sberbanku i tako sprječava traume štediša.

- Agresija Rusije je neprihvatljiva, to je barbarski čin u 21. stoljeću. Bojim se da je to rat bez povratka, s prijetnjom da se pretvori u svjetski rat, rekao je Milan Vrkljan, Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku.

- Republika Srpska je tempirana bomba, a detektor te bombe nalazi se u Moskvi. U slučaju rata ili pojave neposredne opasnosti oružaner snage RH mogu narasti na tek 35 tisuća pripadnika, rekao je Darko Klasić, Klub zastupnika HSLS-a i Reformista

- Liberal koji poziva na obvezni vojni rok, nisu mi tu bistre neke stvari. Poziv na obvezni vojni rok je na neki način zveckanje oružjem, rekao je Krešo Beljak, Klub zastupnika HSS-a i RF-a.

- Želim pozdraviti činjenicu da je Vlada brzo reagirala i da je preuzimanje Sberbanka od strane HPB-a čin koji je umirio jedan dio naših sugrađana, rekao je Davorko Vidović, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Veljko Kajtazi
(Klub manjina) nada se da će sve što se događa s Ukrajinom biti poticaj EU da joj dodijeli status kandidata za članstvo. Ignorirati takav zahtjev u ovom trenutku bilo bi poražavajuće za cijelu EU, poručio je zastupnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!