09:52 / 13.06.2018.

Autor: S.R.P./B.S.LJ./Hina/HRT

Sabor: SDP i GLAS iskoristili slobodne govore kako bi prozvali Bandića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gordan Maras i Anka Mrak Taritaš Bandića su prozvali zbog požara u CIOS-u i devastacije Meštrovićeva trga.
Sabor je prvi radni dan u tjednu počeo govorima sa slobodnom temom, koje su SDP i GLAS iskoristili kako bi prozvali gradonačelnika Zagreba Milan Bandića.

SDP-ovac Gordan Maras upozorio je na već četvrti požar u četiri godine u CIOS-u od kojih ni za jedan nije otkriven uzrok. Prozvao je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za nečinjenje zbog kojega, rekao je, snosi odgovornost i pozvao ga da ponudi milijun kuna za pronalazak onih koji su podmetnuli požar.

"Ne može se u 'starkama' obići požarište i reći da si napravio sve, jer nisi napravio ništa. Policija ne nalazi ljude koji su ga podmetnuli, gradonačelnik obilazi požarište i očito je da naš gradonačelnik prešutno podržava takav kaos i tako radi štetu za zdravlje našim sugrađanima", poručio je Maras u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Bandića je pozvao da Grad Zagreb ponudi milijun kuna za otkrivanja počinitelja koji su podmetnuli požar u nekoliko navrata. "Novac neke nađe iz privatnih putovanja, pa neka manje putuje u Rim", rekao je Maras.

Građani, poručio je, ne mogu biti taoci zbog prijateljstva poduzetnika i gradonačelnika.Anka Mrak Taritaš iz Glasa upozorava pak na devastaciju Meštrovićeva paviljona na Trgu žrtava fašizma, koje je usporedila sa "stavljanjem nove frizure Mona Lisi". HDZ-ovcima je poručila da je, zbog koalicije s Bandićem, krivnja i na njima.

"U Zagrebu se trenutačno događa devastacija jednog od najznačajnijih objekata u gradu, Meštrovićeva paviljona na Trgu žrtava fašizma. Riječ je o zaštićenom posebno registriranom objektu i kad radite nešto na takvom objektu, trebate prethodna odobrenja", rekla je Mrak Taritaš u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Najprije je, kaže, uklonjeno zelenilo, a zatim i stepenice od blokova bračkog kamena. Meštrovićev paviljon ima postament od tri velike stepenice koje su bile od blokova bračkog kamena, rekla je. Ti su blokovi maknuti i betonirat će se nove stepenice koje će se, kaže, oblačiti u kamen iz okolice Zadra umjesto bračkog.

Pri tome je, tvrdi, prekršeno više zakona, grad radi na imovini koja nije njegova, na temelju Zakona o zaštiti kulturnih dobara potrebno je bilo provesti postupak koji nije proveden. 

"Struka viče i kazneno je upozorila gradonačelnika, no ništa. Odgovor koji se dobije je da 'gradonačelnik dela', upozorila je.

Kolege iz HDZ-a moraju "žmiriti kad iziđu iz prostora stranke da ne vide tu devastaciju", rekla je. "Gospodin Bandić je vaš koalicijski partner... Odgovornost je i na vama, a šteta je napravljena", poručila je Mrak Taritaš i pitala gdje su završili blokovi skinutog bračkog kamena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!